A kínaiakat koreaiakat és japánokat honnan lehet megkülömböztetni?
Koreai hosszú lófejű.
Japán görbe orrú, kicsit türkösnek tűnő (inkább szibériai) beütés.
Nők lába csúnya, görbe.
Kerekebb, holdvilág fejű, alacsonyabb.
Ez nagyon durva általanosítás. Megfigyelés. Sokszor nem is egyértelműen igaz.
Egy idő után valahogy egyre jobban látja az ember a különbségeket, azonosító jegyeket, még ha nem is tudja megfogalmazni.
Sehogy, mivel a rasszok meg a nemzetiségek nem azonos mód fedik le egymást. Nincs nemzetiségi alrassz. Kína pedig meglehetősen nagy ország. Ne lepődj meg, ha egy pekinginek több közös génje lesz egy koreaival, mint egy hongkongival. Persze, hogy nem fogod tudni megkülönböztetni a koreaitól. Nem beszélve róla, hogy vannak mandzsuk, ajnuk meg ezerféle nép kínai vagy japán identitással perpillanat. Ezen a bolygón az emberek többsége olyan nyelvet beszél, és olyan identitást vall, amihez vér szerint nincs is köze. A népesség többsége általában marad a helyén, a nyelv és nemzet meg ötszáz évente lecserélődik a fejük fölött. Egyébként valódi rasszkülönbségek (eltérő fejforma, szemállás, bőrszín...) nem ezen három nemzet között vannak, hanem hozzájuk képest a különböző belső-ázsiai, paleoszibériai, ajnu, stb. népek között. Szélsőségesen mongolidokat Szibéria végében találsz, ahhoz képest a többi európai. Még egyszer mondom, nem fogod megkülönböztetni az északabbi kínaiakat a másik kettőtől. Az ilyen "egyiknek erre ferdül a szeme, a másiknak arra", ezek agymenések, bár tele van velük az éter. Igen, vannak különböző kinézetek, ami alapján lehetne alcsoportokat felállítani, de azok ugyanúgy feltűnnek egyik-másik országban is, méghozzá meglehetősen hasonló arányban, ez a helyzet. K-popos cukifiú hasonmásokat pedig a Volgától-keletre bárhol ki tudnak állítani, meglehet, néhol többet kell keresgélni.
Amúgy pestiesen úgy szokták őket megkülönböztetni, hogyha a 16-os buszra száll, akkor japán, ha a 28 villamosra, akkor kínai. Vietnamiak meg lenn vannak a mosószerboltban...
Nekem nincs semmilyen különleges képességem, de mivel nézek tévét, netezek, meg járok az utcákon, elég jó százalékban meg tudom különböztetni őket kinézet alapján. Ahogy egy szőke finn, egy szőke német, meg egy szőke szlovák is teljesen másként néz ki, úgy az említett ázsiaiak is. Természetesen, vannak átfedések, meg akikről fingom sincs, de azért sok esetben kiütköznek a jellegzetességek.
Gugli képkeresővel találsz ilyen embereket, meg tudod nézni, hogy mennyire nem egyformák. (Az összhatás a lényeg leginkább, de én szóba foglalni nem tudom a különbségeket. Ahogy egy finn meg egy szlovák közti különbséget se.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!