A szőlőtaposó mit vesz a lábára taposás közben? A lábbal/idegen testtel való érintkezés által (miért) nem válik szennyezetté a must?
#10
Jó, hogy megjöttél! ;)
Igen, a 10-es jól írja.
Régen, mikor még "élesben" csinálták, nem bemutatóként, akkor mezítláb dolgoztak az emberek a földeken (a téli munkákat kivéve), hogy ne kopjon az ünnepi lábbeli. Így mezítláb is szüreteltek, és mezítláb is taposták a szőlőt. Nem is mosogatták a lábukat, mert nem tudtak semmit a fertőző szennyeződésekről, mivel nem nézték a Discovery tévét. Legfeljebb ha sár volt szüretkor, akkor öblítették le a nagyja sarat egy vödörből. Annyira nem zavarta őket némi por, mert hát az a szőlőfürtökön is van, meg levéldarabok, madárszar, bogarak, stb.
De már kb. 1900-tól darálták a szőlőt, előtte meg taposás helyett inkább fabunkókkal meg hasonlókkal zúzták. Nagyobb szüreteken csak a buli kedvéért tapostattak meg egy dézsányit csinos lányokkal, akik ilyenkor felhúzták a szoknyájukat a térdük fölé, és mikor még nem voltak pornóvideók, meg strandok se, addig ez különleges látványosság volt.
A préselést követően egy napon belül forrni kezd a must, és a keletkező etil-alkohol nevű sejtméreg megöl minden fertőző dolgot, ami a szőlőlében van. A must felszínén pedig megül a nagy dózisban szintén mérgező CO2 gáz, tehát onnan se tud felülfertőződni, ameddig tart a forrás.
A borban lévő szennyező anyagok pedig leülepednek, ahogy már le lett írva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!