Miért használják Bp-n kívül nagyon sok helyen a "jobbra/balra" helyett a "le/fel"-t?
Lenek, fönek.
Délnek, északnak.
Nem a jobbra, balra helyett használják.
Milyen kontextusban használják? Példa mondatot írj, mert így értelmezhetetlen Budapestiként :D
Amúgy attól hogy nem kis falvak, vidék, az vidék. Budapest egy metropolisz, aka világváros, az egyetlen valós nagyváros magyarországon. Mindenhol máshol tájszólással beszélnek az emberek, meg olyan szavakat használnak, amik értelmezhetetlenek, vagy nem arra valók (csukd le a lámpát, meg ilyenek).
26/F
ne aggódj kettes, még szegediként se értem, mit akar a kérdező a jobbra-balrával XD
(azért az arcodból vegyél már vissza, mert a végén még egyszer ki kell menned a való életbe és meglepődsz...)
Gondolom csak ironizálsz mert ilyen buta ember nem sok van csak néhány Pesten.
Abban az esetben ha tényleg komolyan írtad vagy azoknak akik a budapesti magas lovon ülnek essetek már le róla. Én Londonban élek. Majdnem 10 milliós város Moszkva után a legnagyobb európában. Budapest ehhez képest egy pici putri.
Hova ez a magasrendű ítélkezés a nyelvjárások miatt? Csak Londonban különböző angol nyelvjárások léteznek és még sok akcentus is. Csak ma beszéltem egy jamaikaival és egy liverpoolival is. Mindkettő angolul beszélt pedig nem is hasonlított egymásra. Nincsenek megugatva mint a paraszt pestiek teszik mert ez egy igazi nagyváros igazi nagyvárosi hozzáállással.
Se az nem volt fontos hány éves, mennyit keres, milyen kocsival jár stb amit leírtál.
Költözz tanyára buta paraszt odavaló vagy.
Nem feltétlenül tájegység specifikus ez, én kollektíve öregebbeknél figyeltem meg olyan útba igazításokat, hogy elérsz XY-hoz, aztán mész tovább "lefele" vagy "felfele". Jobbára a felfele alatt azt értik, hogy a menetirányodhoz viszonyítva északra mész, lefele alatt pedig, hogy délre. De sokszor előfordul fordítva is vagy, ahogy te is mondod; a fel-le lehet a jobb-bal irány is. Igazából teljesen random, és csak a magyarázó érti, hogy mit akar mondani. Alkalomadtán még ő se.
Mi ebben a pláne? Az ilyen emberek emlékeznek arra, hol található a célállomás, mert megszokták az évek során azt az útvonalat, de nem tudnak valójában, tudatosan navigálni, sem megfelelően kifejezni magukat. Ezért következik az, hogy elvárják, hogy amit ők tudnak/gondolnak, azt tudd te is.
#8 "Jobbára a felfele alatt azt értik, hogy a menetirányodhoz viszonyítva északra mész, lefele alatt pedig, hogy délre." Kötözködés (és politika) nélkül: és ha kelet, vagy nyugat felé kell mennem?
Nem értem, miért érzik néhányan sértőnek a kérdést. Én is jártam így, nagyvárosban is. A balra, jobbra valóban érthetőbb, mint a le/fel.
#9 Akiknek ez a magyarázókészletük, azok többnyire nem tudják értelmezni az égtájakat. Hiányzik hozzá a... térbeli intelligencia, ezt nem leszólásból mondom, mert ugyanúgy egy kezdőcsomagon múlik, mint a matematikai intelligencia meg a mozgási intelligencia.
Tudják, hogy vannak égtájak, tudják, hogy ezek merre vannak, de nem képesek ezt az elméleti tudást ráilleszteni a terepre, amin mozognak. A következő réteg, akinél a jobbra-balra belövése is ugyanilyen problémákat okoz. A fel-le ennyi erővel simán lecserélhető arra, hogy "Hát az arra van! Hol az arra? Hát amarra! Hát nem érti, hogy amarra kell menni, aztán amott meg erre és máris ott lesz?", mert nem közöl semmilyen érdemi, gyakorlati információt, csak azt, hogy a magyarázó tudja, hová kell menni. De te nem fogod tőle megtudni. Ahogy senki más se.
Miért érzik sértőnek? Azért, mert frusztrálja őket, hogy nem érted őket. Ha pedig nem érted őket, akkor lehet ragaszkodni ahhoz, hogy veled van a baj, és te vagy az értetlen, de ha egy kritikus pont után továbbra se érted, akkor jön az ijesztő rész. A felismerés, hogy talán vele van a baj, hogy ő nem beszél érthetően. Hogy rosszul tud valamit. Aki rosszul tud valamit, az ilyen tudatalatti egyszerűsítésben buta, és kész az egzisztenciális krízis, mert senki sem akar buta lenni. :D
Ameddig a tévedés felismerése adta trauma nagyobbnak tetszik, mint a fejlődés, amit el lehet vele érni, addig nem változtatnak. Racionálisan hiába egyszerűbb és célravezetőbb tömör és lényegre törő vezérszavakat mondani mindenféle homályos körbe írogatás és mellébeszélés helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!