Az országban máshol is használják a "miért?" szó helyett a "minek?" kifejezést?
Néhány éve élünk egy szabolcsi kisvárosban és sok (számomra) érdekes szót hallottam már itt, de ezt az egy dolgot nem tudja megszokni a fülem. Pl.nem azt kérdezik, hogy "Miért vagy fáradt?" Hanem, hogy "Minek vagy farádt?" Meg nem "Miért vagy rosszkedvű?" Hanem "Minek rossz a kedved?" A legrosszabb amikor végképp nem illik oda a minek szó pl. minek nem mensz ki a piacra ott biztos találnál, amit keresel?
Lehet, hogy nyelvtanilag akár helyes is lehet így, de én nem tudom megszokni.
Nekem ez a "minek vagy fáradt", "minek rossz a kedved" stb., nekem ezek tökre ilyen számonkérő stílusúak. Szóval, mintha evvel a "minek vagy fáradttal" azt mondanád, hogy "még is hogy mersz te fáradt lenni".
Amúgy én még senkit sem hallottam a "minek" szót használni ilyen kérdésnél, de az én fülem se tudná ezt megszokni, irritáló.
Ritkábban de itt is hallani ezt a szóhasználatot.
Nekem a szomszédom költözött ide egy másik országrészről és ő is érdekes szavakat használ néha.
Pl.: "Mi is" helyett "Mink is"
Most hirtelen csak ez jut eszembe.
#3 Az "evvel, avval" teljesen szabályos, legföljebb szokatlan, (az ezzel... valóban logikusabb).
#2, 5 A "mink, vót" pongyola.
Meg még az jutott eszembe, hogy egy ismerősöm mesélte hogy még régebben járt valahol Északkelet Magyarországon (amúgy Dél-Dunántúliak vagyunk) bement egy fagyizóba és kért 2 gombóc fagyit, erre bent többen felröhögtek, még az eladó is.
Kiderült hogy ott gombóc helyett gömbnek hívták a fagyit, mert a "gombóc" szót a kutya kakira használták.. 😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!