Mért és hogy ad egy újszülött Jézuska karácsonykor
ajándékot? És miért pont fenyőfát hoz? És van, ahol
nem is ő hozza mindezt, hanem a Mikulás. Kicsit képzavar,
nem?
Az újszülött Jézuska nem újszülött Karácsonykor, hanem akkor van a születésnapja (tudod, 2008 éve született), azt ünnepeli a kereszténység. Úgy hoz ajándékot, hogy ő Isten fia és nehogymár az bonyolult legyen, hogy a fa alá tesz ajándékot. Amúgy egy gyerek simán elfogadja a magyarázatot, hogy odavarázsolja.:) A fenyőfa csak pár száz éves szokás, keress rá gugliban. És nem, Magyarországon nem a Mikulás hoz Karácsonykor ajándékot, hanem ő december 5-én éjjel vagy 6-án reggel hozza az ajándékot. Onnan jön a képzavar, hogy nyomják az amerikai filmeket, ahol zokni van akasztva a kandallóra és jön a kéményen a télapó, blabla, s mivel ez olyan nagyon divatos, az anglomán szülők trendi módon Mikulásról beszélnek Szenteste is. Szánalmas, hogy lassan felnő egy olyan generáció, akiknek fogalmuk sincs a hagyományokról, meg nincs Kiskarácsony, nagykarácsony, hanem csak Jingle Bells.
2008. dec. 21. 03:05
Angliában Father Christmas hozza karácsonykor az akándékot,azaz karácsony apó!ezért van "képzavar".
2008. dec. 21. 07:32
Magyarországon a Jézuska hozza az ajándékot. ez egy szokássá alakult ki. at öbbi országban szinte mindenhol a télapó, de van ahol van jézuska is.
a fenyöfa, az élet jelképe.
pl a párom német és itthon ünnepelünk, mindig viccel hogy nem a Jézuska hanem a télepó hozza az ajándékot. én meg mondtam hogy akkor idén nem kap ajándékot, mert hozzán a Jézuska hozza. ö meg azt monda hogy ö meg a télepónak szolt az én ajándékom ügyében. szóval lehet ajándék nélkül maradunk.
2008. dec. 21. 12:22
német civilizációt tanulok és ott a Christkindl hozza az ajándékot....
2008. dec. 21. 15:31
Igen,itt a Christkind hozza az ajàndékot, vagyis Jézus.
Legalàbbis a Cristkind a körömben Jézust jelent.
És valahogy az elssö hozzàsszolo irta le helyesen a vàlszt.,legalàbbis ugy,mint ahogy én jo magam is irtam volna!
2008. dec. 21. 19:35
Jékus születésének nem sok köze van a karácsonyhoz. A kereszténység egyszerűen rátelepült a "pogány" ünnepekre, amik a téli napfordulóval kapcsolatosak. (dec. 22.)
Amikor rákényszerítesz egy új vallást az emberekre, sokkal egyszerűbb átértelmezni a meglévő ünnepeiket, mint eltörülni és újakat csinálni. (akkor lennének olyanok, akik titokban ünnepelnek)
A rátelepüléssel néhány generáció alatt elveszik az ünnep eredeti jelentése és belép az új. Viszont meg is maradnak olyan dolgok, amik a korábbival kapcsolatosak és az előzmények ismerete nélkül nehezen értelmezhetőek. Ilyen a karácsony esetén a fa meg az ajándékok. Ezek mind az eredeti "pogány" rituálékhoz tartoztak.
2008. dec. 22. 09:25
Ám én tényleg nem értem, hogy Amerika meg a Coca Cola mért csinált Szent Miklós püspökből (a püspöki ruha lila) Kéményen begyömöszölődő piros kövér Télapót Jézus helyett...
2008. dec. 25. 00:14
Én is Németországban élek, és Weihnachtsmann hozza az ajándékot karácsonykor, azaz a Mikulás. Meg is rendeli sok család a Mikulást karácsony estére, hogy látogasson el hozzájuk, és ő viszi az ajándékot a gyerekeknek. Ezt csak onnan tudom, hogy én is voltam már Mikulás itt:)A dec. 6. csak egy krampusznap gyakorlatilag. Gyerekek járják a házakat, csokiért meg hasonló apróságokért.
2008. dec. 27. 21:01
Ha Jézuska születésnapja van, miért nem Ő kap ajándékot? Ha valakinek szülinapja van, annak adnak ajándékot, nem az ünnepelt ad a többieknek... Én ezt nem értem.
2009. dec. 20. 09:19
Szerintem meg ez a Jézuska dolog szánalmas. A gyermek Jézus (ezért a kicsinyítő képző!) el sem bírja az ajándékot, nemhogy kivigye mindenhová.. na meg hogy varázsol? Most akkor varázsló? Mert az istenek nem varázsolnak. És mivel közlekedik? A Mikulásnak legalább hihetőbb, kerek története van. Nem jó az Amerika-majmolás sem, de a kommunista maradvány USA-ellenesség legalább annyira rossz. December 6 egyházi ünnep, valami Miklós nevű püspököt ünnepelnek, akit szentté avattak. Mivel nálunk nem preferálták a vallást, ezért jött akkor a Mikulás. December 24 szenteste, és éjféli mise. (Tehát valójában 25.-én van a mise! Sic!) 25.-e Karácsony, Jézus születésének ünnepe. A nem vallásosaknak pedig a szeretet ünnepe. Ekkor kell állítani a karácsonyfát, és jön a Mikulás, az ajándékokkal. Hogy miért pont fenyőfa van? Azt nem tudom, de jó, hogy az van, nagyon jól megy az ünnephez. :) Van, ahol máshogy ünneplik, de a legjobb az amerikai módi, nem csoda, hogy az egész Földön terjed. Ez nem amerikanizálódás, hanem az élet, az ünnep szeretete. Mert ők nagyon tudnak ünnepelni, ebben igenis példát mutatnak!
2012. dec. 26. 16:48
Kapcsolódó kérdések: