Régen hová temették a sok elhunyt gyereket?
Családfakutatás során (is) tapasztaltam, hogy mondjuk egy tízgyerekes családnál a gyerekek fele sem érte meg a felnőttkort.
Mamám mesélte, hogy a nagyapja 2 feleséget is eltemetett, a harmadik felesége volt az ükanyám. Ükapámnak született 6 gyereke, közülük egyedül egy lány érte meg a felnőttkort, de ő is még az esküvője előtt, menyasszonyként halt meg, ez a lány az anyukája mellé lett temetve.
Családfakutatáskor megtudtam, hogy ennek a lánynak volt még 3 édestestvére, akik kisgyerekként haltak meg, de a temetőben nekik nem találni a sirhelyüket.
Olvastam egy cikkben, hogy sokszor a gyerekeket a nagyszülővel egy sírba temették, de az ő esetükben az összes nagyszülő később halt meg, mint az unokáik.
Vajon miért temethették külön a kicsiket, miért nem az anyjuk és a felnőtt nővérük mellé kerültek?
Nálunk van egy nagyon régi sírkő, egy nőé, és nyolc gyermekéé, ha lehet a felíratnak hinni.
Illetve van egy házaspár, ahol a sírfelirat szerint férj, feleség, és leányuk Erzsike sírja.
A szülők születésének és halálának ideje fel van tüntetve, a gyereknek csak a keresztneve.
Két barátot, akik vízbe fulladtak, egymás mellé temettek, 13 évesek voltak, az egyik apukája nagyon idős korában halt meg pár éve, őt is oda temették.
Tulajdonképpen nálunk kifejezetten kisgyerek sírok külön nincsenek is, a tizenéveseket meg többnyire a családi sírok közelébe temették el.
Köszönöm mindenkinek, nagyon hasznos volt.
De akkor is, sokszor miért külön temették szegényeket?
Nem jelentettek annyit a családnak? Olvastam azt is hogy a családok "fasultan, de felkészülve" temették el a kicsiket.
Pl ennek a lánynak, akit fentebb írtam, az összes testvére 1 éves kora előtt halt meg, nem áll össze a kép, hogy miért nem a családhoz kerültek.
Hiszen az eltemetők, azaz a szülők is oda kerülnének később.
"Ükapámnak született 6 gyereke, közülük egyedül egy lány érte meg a felnőttkort, de ő is még az esküvője előtt... halt meg"
Ezt csak én nem értem?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!