Aki nem vallásos, az honnan eredezteti az erkölcsi alapjait?
A józan ész nyilván nem játszik, a társadalmi közmegegyezés pedig mindig csak ideiglenes és sokszor fordul az ellentettjére.
Szóval milyen állandó vagy objektív dolog alapján jelentitek ki valamiről, hogy jó vagy rossz? Mit tanítanak etika órákon?
"A kutya például nem tudatos, de egészen pontosan tudja, hogy milyen erkölcsöt kell követnie"
Ez ellenmondás. Nem tudatos, de tudja? Ilyen nincs
"Még csak véletlenül sem ösztönös, hanem nevelt."
Az ösztönöket is be kell indítani
"Nézd meg a kutyákat, hogyan nevelik erkölcsre (is) a kölköket: példamutatással (szülő) és utánzással (kölyök)."
Pontosan milyen erkölcsre nevelik a kölykeiket? Szerintem nem vagy tisztában az erkölcs fogalmával
Kezdetben az embereket az akadályozta meg, hogy leöljék egymást - csak hogy az egyik legalapvetőbb erkölcsi parancsolatot említsam meg - hogy eljutott az agyukig, a túléléshez szükség van arra, hogy közösségben együttműködjön az ember.
Ebből csinált a vallás erkölcsöt. Az egyház, mint közösségszervező erő, ami óriási tömegeket tudott mindig is megmozgatni beemelt és erkölcsi alaptételévé tett olyan dolgokat, amiket úgy látott hasznara lehet majd az embereknek. Így fejlődött a vallás.
És ezzel magyarázható az is, hogy a bibliaban miért szerepelnek mára már elavult dolgok, amiknek nincs értelme.
Amikor elkezdtem olvasni A vallási eszmék és hiedelmek történetét, festettem meg a kidobott istenek című festményemet, mert láttam, hogy milyen gyakran változtatgatják az emberek, hogy épp milyen "viselkedésű" istenben hisznek, vagy hogy megváltozik az elképzelés a fejükben, hogy az istenük épp mit vár el tőlük. Labilis az egész.
Irónia: Nekem pedig a reklámok mondják meg, hogy mi a normális, mi az illendő. Akkor leszek normális, ha nagy kocsim, nagy okostévém és telefonom lesz, és ezek által leszek szabad is! Ez az egy igazság!
Valaki itt keveri a tudást a tudattal.
A kutyának van tudása, de nincs tudata!
ÉS van erkölcse.
Igen, jól látod: a csorda, vagy csapatos állatoknak van erkölcse.
A kutya is az.
Amúgy nem kéne minden egyes válaszomat lepontozni, mert ez erkölcstelenség.
Amit nem értesz, arra kapásból repül a piros? Aztán, ha majd később megérted, akkor helyesbíted... izé: szégyenkezel, hogy miért pontoztad le, mert helyesbíteni azt már nem lehet?
Ezért csinálom én úgy, hogy ha nem értem, akkor nem pontozom!
Megvárom, míg megértem, és majd utána.
Ha a társadalmi szabályok érdekelnek, nézz meg néhány, a falkáról szóló filmet.
És még egyszer: az erkölcs az NEM ösztön, hanem NEVELT tulajdonságokból áll!
Kutyáknál is, és más állatoknál is.
#16, ne személyeskedj, csak azért mert sérti az egód a lepontozás.
Azért adnak pirosat, mert nem értenek veled egyet, nem azért, mert nem értik amit mondasz.
Gondolom tudod mi a különbség a 2 között.
Igen, már egy ideje hajtogatod, hogy van a kutyának erkölcse, de továbbra is várjuk ennek bizonyítását:)
Ha erre megint azt válaszolod, hogy van és kész, akkor megint lepontozunk.
"Amit nem értesz, arra kapásból repül a piros?"
Javaslom a GYAK szabályzatot a figyelmedbe
"Ezért csinálom én úgy, hogy ha nem értem, akkor nem pontozom!"
Remek, tedd ezt
"A kutyának van tudása, de nincs tudata!"
Az még mindig az ösztön
Nem csak a kutyának.
Leírtam, hogy minden csordaállatnak van, és neveléssel kapja.
Ha ez nem világos, arról nem tehetek. Nézz természetfilmeket, ott van benne, csak nem feltétlenül mondják magát a szót.
Megjegyzem, eléggé tájékozatlannak kell lenni, ha erről még életedben soha nem hallottál, hogy az állatok is nevelik kicsinyeiket. A "nevelés" konkrétan azt jelenti, hogy viselkedést tanít neki.
Ez a viselkedés lehet olyan, ami közvetlen hasznot hoz (például hogyan kell feltörni egy tojást, vagy építeni egy fészket) - vagy lehet olyan, ami az együttélést szolgálja.
Csordában, falkában ilyen is van.
Utóbbi az erkölcs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!