Egyedül néprajz?

Figyelt kérdés
2010. aug. 5. 15:10
 1/6 A kérdező kommentje:
Igen, egyedül az. De sikerült kicsit elbizonytalanítani, főleg, hogy azt látom, szinte mindenki néprajz-töri/magyar/angol stb. szakokat végez. De én elhívatott vagyok a néprajzot illetően. Tudom, hogy mi vele a célom, miért akarom és nem szeretnék töri tanár lenni pl., csak azért, mert úgy könnyebb a megélhetés. Egyébként is jobban járnak a jövő diákjai, ha más tanítja őket, nem én. Nagyon rosszul gondolkozom? Talán nem kéne hallgatnom másokra, de mégis érdekel, mit gondolnak mások. Úgyis csak néprajzot fogok tanulni és e téren fogok dolgozni. Különben meg nem az az elsődleges szempont, hogy legyen egy diplomája az embernek?
2010. aug. 5. 15:10
 2/6 anonim ***** válasza:

válaszd azt. nem értem,miért kérdezed, hogyha teljesen biztos vagy benne...

én sem leszek töri tanár, én sima történelem szakon vagyok régésztechnikus szakiránnyal..

engem se érdekelt és érdekel más véleménye...

az már más kérdés, hogy a néprajz szerintem elég fura, kicsit talán mondvacsinált tudományág, de ha neked ez kell, hát tanuld.

2010. aug. 5. 16:10
 3/6 anonim ***** válasza:
Nem értem a problémád.
2010. aug. 5. 19:08
 4/6 A kérdező kommentje:
Az a problémám, hogy mindenki azt mondja, hogy a néprajz egyedül kevés, de én ezt egyáltalán nem így gondolom. Tényleg olyan rosszul teszi az, aki csak néprajzot végez? Csak ismételni tudom önmagam: Nem az az elsődleges szempont, hogy legyen egy diplomád?
2010. aug. 7. 11:49
 5/6 A kérdező kommentje:

Kedves Ismeretlen!

"...a néprajz szerintem elég fura, kicsit talán mondvacsinált tudományág..."

A néprjaz egy nagyon sokrétű tudományág. Vizsgálja a társadalmat és szokásaikat, zenéjüket, kultúrájukat, életmódjukat stb. Tulképp. kultúrális antropológia. A régésztechnikusi tanulmányokra éppúgy mondhatná egy nem szakavatott, hogy "mondvacsinált", én is csak azért nem mondom, mert édesapám régész. Sok régészt ismerek ezenkívül is és állíthatom, a régészek éppolyan sanyarú helyzetben vannak, mint a néprajzosok.

A néprajz (és) a régészet szerencsétlensége is az, hogy sokan nem tudnak róla eleget. A régészet és a néprajz is megállja a helyét a jövőben, hiszen történelem mindig lesz, mindig lesz mit kutatni és emberi kultúra is mindig lesz. Csakhogy a néprajzot azonosítják a régi magyar kutlúrával, pedig éppúgy foglalkozik a jelen kultúrális szokásaival is (lsd. kult. antrop.).

Hmmmm... És ezzel meg is adtam a választ a saját kérdésemre. (Meg a címet a majdani szakdolgozatomnak). :-)

2010. aug. 7. 12:15
 6/6 anonim válasza:

Szia!

Az utolsó válaszodból sokszor utaltál a kulturális antropológiára, mint olyan tudományágra, amely a mai kultúrát és a mai helyzetet vizsgálja. Ez így lenne? Ebben tér el a néprajztól?

2011. nov. 27. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!