Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Az erdélyi magyarok rosszabb...

Az erdélyi magyarok rosszabb körülmények között élnek mint mi? Mit kell róluk tudni?

Figyelt kérdés
Inkább olyanok írjanak akik erdélyiek és mikor Magyarországon jártak mi volt számukra különösebb illetve magyarok akik jártak már Erdélyben. Pl. én eddig ilyeneket hallottam....egyeseknél még mindig szokás a népi ruha még a fiatalabb lányoknál is, fiúk fecskébe járnak, nem igazán borotválják magukat, elitélik azokat a nőket akik isznak, fa házban laknak
2010. júl. 29. 19:05
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
77%

Az a baj,hogy sokan nem tanulnak meg románul mert ők magyarok és nem tanulnak "büdös" román nyelvet,pedig ugyan úgy román állampolgárok és illene megtanulni valamennyire.

Persze van,hogy lenéznek a románok mikor itt élünk Romániában és nyökögünk,mert alig tudunk egy épkézláb mondatot elmondani.

Rosszul esik,hogy meg kell tanulni románul mikor magyarok vagyunk,de ez van nincs mit tegyünk ez ellen,mert ha nem tudsz románul el vagy veszve.

A másik,meg olyan is volt,hogy egy román városban két fiatal magyarul beszélt egymás között és a románok letámadták,hogy hogy is merészelnek Romániában magyarul beszélni.Még történnek ilyen dolgok főleg román egyetemeken.

Persze van amikor felpártolnak a románok és segítenek,tanítanak beszélni.

Meg van olyan román is aki perfekt tud magyarul,szóval megoszlik,hogy milyenek a románok.

Itt nálunk ezzel van a baj,nálatok,hogy van ez?

(bocsi a regényért)

2010. júl. 29. 23:27
 12/14 A kérdező kommentje:
Nálunk így a románok felé nincs olyan nagy rasszizmus mondjuk hallotam már, hogy olyan jelzőkkel illetik őket, hogy szőröstalpúak meg ilyesmi... A kint élő magyarokkal egyáltalán nincs baj úgyanúgy "testvéreinkenk" tarjuk őket ismeri mindenki a történelmet tudjuk, hogy ez egy szomorú történet. Mondjuk az biztos, hogy nagyon sok magyar Romániát szegényebbek tartja mint magyarországot és ugye ez alap emberi tulajdonság legtöbbünknél, hogy a szegényebbeket úgymond nem tartjuk velünk egyenrangúnak. Illetve az se ritka hogy a románról egyből a roma jut eszünkbe. De azért tőlünk is nagyon sokan még is kiijárnak erdélybe mivel nagyon szép táj, de inkább csak a táj miatt az már, hogy esetleg megismerjék jobban a székelyeket az már nem megy. Nekem ez a tapasztalom személy szerint...nem akarok általánosítani ez az én magány véleményem
2010. júl. 29. 23:50
 13/14 anonim ***** válasza:
Ha Erdélybe költözöl azt székely városba tedd!Én Kolozsváron éltem ,ott elég sok atrocitás ért a magyarságom miatt!Pedig tudok románul,igaz van akcentusom!
2010. júl. 30. 11:32
 14/14 anonim ***** válasza:
Hivatalos ugy miatt jottem "haza" Erdelybe 5 ev utan.Sokkal dragabb minden mint Pesten, az ingatlanokrol nem beszelve.egy kicsit megis jobb a helyzet mint volt, de nem jobb mint otthon.A hazam Erdely, az otthonom Pest.Es a masik kerdesedre a valasz, h mennyire adnak magukra az itt elok?A fiatalok akiket ismerek nagyon, az idosebbek masok mint Pesten.Itt visszafogottabbak es egyszerubbek, ugy illik.Latogass el ha teheted, nagyon nagy vendegszeretettel fogsz talalkozni.
2010. aug. 4. 10:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!