Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Igaz, hogy rövidprózákat...

Igaz, hogy rövidprózákat olyanok írnak, akiknek sem regényíráshoz, sem versíráshoz nincs tehetségük?

Figyelt kérdés

Ezt egy magyar szakos ismerősöm mondta, aki szerint azért lettek "divatosak" mostanában az 1-2 oldalas prózák, mert azokkal olyanok is művészkedhetnek, akiknek egyébként semmilyen művészethez nincs tehetségük.

Azt magyarázta, hogy az ilyen rövid írásokban nem kell egy komplex történet és az azokban szereplő karakterek felépítésével bajlódni, de ritmussal és rímekkel sem, csak elég bedobni néhány álszentimentális klisét, és (ahogy ő fogalmazott) "szinte minden alapszakos bölcsészcsajnak el lehet vele csavarni a fejét".

Ez engem elsőre eléggé ledermesztett. Szerintetek mennyire lehet ezt a véleményt komolyan venni?

2018. júl. 22. 13:20
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Szerzői jogoktól függetlenül is azért illik odaírni a szerző nevét, főleg ha egy az egyben, teljes terjedelemben idézel.

Még akkor is, ha rövid próza.

Még akkor is ha Örkény, és mindenki ismeri. :)

2018. júl. 25. 05:14
 12/16 anonim ***** válasza:
egyértelműen Örkény
2018. júl. 25. 16:27
 13/16 anonim ***** válasza:

Ez hülyeség, nagyon sok ember ír novellát, regények és versek mellett is, beleértve jómagamat is.

Ha valamiből novella lesz, az valószínűleg azért van, mert a történet kevés egy regényhez, akárhogy is játszol a szálakkal.

2018. júl. 29. 18:36
 14/16 anonim ***** válasza:
91%
Az igaz, hogy sokan azért választják a populárisabb versírást, mert eltanácsolták őket a bölcsészről, vagy, mert a tanár lefikázta a teljesítményüket, és inkább rövidebb, fogyaszthatóbb irodalomban jeleskednek, verseket írnak, vagy dalszövegeket, de olyan is előfordul, hogy valaki azért megy bölcsésznek, mert kiröhögik az idétlen verseit, vagy rövid prózáit és aztán a bölcsész karon végre valaki, valami hozzáértő ember felkarolja, de az általánosítás szerintem is rosszul lett feltéve, egy választ megért
2018. júl. 29. 23:53
 15/16 anonim ***** válasza:
Én írok verset, mesét, regényt és novellát is. Utóbbi nem olyan könnyű. A komplex sztori nem feltétlen egyenlő a nagy tehetséggel. Jó novellát írni nem egyszerű.
2018. aug. 16. 00:14
 16/16 anonim ***** válasza:
Ja, és magyar szakos is voltam. Sok hülye járt oda, az ismerősöd, gondolom, alapszakos.
2018. aug. 16. 00:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!