Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Írtam egy verset, a forradalom...

Írtam egy verset, a forradalomról és a magyarságról, szerintetek?

Figyelt kérdés

Elnyomó uralom kínoz,

Remél a Magyar, sír.

Ordítva, durva szavakkal,

Vádolva szakad meg a szív.

Mit tegyen a gyáva nép,

Nemzetnek éltetője?

Fogjon gyilkos fegyvert,

Szabadság serege?

Indulj hát meg Magyar,

Ontsd a hontalan vérét.

Ismerje meg a nagyvilág,

Szabadság bátor seregét.

Csörögjön a fegyver,

Lelkek szálljanak tova.

Dübörögjön hát a nép,

Mint Görgey büszke hada.

Mint Eger égi váránál,

Legyen édes a diadal.

Győzzön hát a szabadság,

Éljen örökké, a Magyar!

2017. jan. 24. 13:44
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"Egyébként semmi köze nem nincs a migránsokhoz."

Akkor hogyan kell érteni ezt a sort: "Ontsd a hontalan vérét. "? ( Egyébbként a mondat végére felkiáltójel kellene, mivel felszólító módban van.)

2017. jan. 25. 17:59
 12/15 A kérdező kommentje:
Felkiáltó jelben igazad van. Egy migráns nem lesz hontalan, attól mert migráns. Tehát az a sor az olyan emberekről szól, akik nem a nép és a nemzet érdekeit tartják szem előtt. Meg írtátok, hogy nem aktuális jelenleg egy ilyen vers. Több századfordulón élt nagy művész írt forradalmi verseket, mikor az a boldog békeidők időszaka, tehát elvégre akkor sem volt időszerű ilyen verset írni, mégis volt rá példa. Visszatérve a migránsos dologhoz, az a pár migráns aligha jelképezné az elnyomó uralmat... :)
2017. jan. 25. 18:42
 13/15 anonim ***** válasza:
Milyen művészekre gondolsz? Komolyan kíváncsi vagyok.
2017. jan. 25. 18:45
 14/15 A kérdező kommentje:
Legfőképp Adynak voltak politikai-forradalmi versei, az Illés szekerén c. kötetben ( itt bevallom puskáztam, mert nem tudtam biztosra ). Rajta kívül inkább visszaemlékezések jelentek meg 48-ra, de Juhász Gyulának a "48 március 15" c. verse is ilyen, de nagy jelentősége van az utolsó sornak, melyben azt írja: "Ó régi szép est: jössz-e vissza még?", pedig a körülményeket tekintve, ez a Bethleni konszolidáció időszaka.
2017. jan. 26. 13:54
 15/15 A kérdező kommentje:
Legfőképp Adynak voltak politikai-forradalmi versei, az Illés szekerén c. kötetben ( itt bevallom puskáztam, mert nem tudtam biztosra ). Rajta kívül inkább visszaemlékezések jelentek meg 48-ra, de Juhász Gyulának a "48 március 15" c. verse is ilyen, de nagy jelentősége van az utolsó sornak, melyben azt írja: "Ó régi szép est: jössz-e vissza még?", tehát szerintem az egész versben bizakodóan vár hasonló eseményt, pedig a körülményeket tekintve, ez a Bethleni konszolidáció időszaka.
2017. jan. 26. 14:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!