Rajzolni meg lehet-e tanúlni?
Nem fotorealisztikus szinten, ahhoz tehetség is kell, na meg egy hét mire elkészül a nagy mű.
Én csak firkálni szeretnék, mondjuk így: https://www.youtube.com/watch?v=DWkcUNlF640
Ha eddig nem voltam egy nagy művész, akkor ezt gyakorlással fejleszthetem? Lehetséges, hogy egyszerűbb firkálmányok már mennének?
Nem hiszem. Sokan állítják, hogy a rajzolás tanulható, de nem az. Aki nem tud énekelni, azt se lehet megtanítani énekelni.
Ha valakiben megvan a képesség, hogy tud énekelni, vagy rajzolni, abban kifejleszthető a képesség. De aki alapjában véve nem vevő valamire, ami nem csak a tanuláson és a szorgalmon múlik, azt nem lehet rá megtanítani se.
Ezért nem szerencsés az se, ha a szülő akar valamit ráerőltetni a gyerekre, mert ha a gyerek nem akarja és nincs érzéke hozzá, akkor úgy se fog menni neki.
Hát te ne fogsz rajzolni ilyen hozzáállással, az fix. Tudod ez úgy működik, hogy a művèsz hazamegy ès rajzol. Órákat, naponta, sokszor non-stop. Kicsit menj már fel monjuk a picartora, emberek 12-14 órákat streamelnek, egyhuzamban. Ès amúgy is tèvedsz, ha azt hiszed firkáláshoz nem kell tudás... Azèrt mert egy rajz stilizált mèg nem leaz könnyebb megcsinálni.
Ad2 a rajz egy nagyon drága hobbi, egy normális medium wacom tábla onnan indul hogy 60 ezer.Egy cintiq 22-ről már ne is szóljunk, az meg 600 ezer. Tradicionális művèszetben meg a műterem berendezèse egy vagyon. Szóval a rajz èletstìlus, ha már úgy kezded, hogy nem akarok realisztikusan rajzolni mert sok idő meg nehèz akkor el se kezd...
Hát a digitális drága,de szerintem amíg nem megy kézzel addig ne vágjon bele,hogy táblával majd miket fog alkotni.
A másik,hogy mindig az a nehezebb ,ha valami olyan könnyednek és egyszerűnek látszik,de mégis valahogy tök jó. Na ilyenkor jellemzően nagyon tudott,aki megalkotta:)
Próbálj meg egy portét úgy megrajzolni,hogy csak a minimális mennyiségű vonalat használod kézzel.
Sima körvonal stb.
Amit linkeltél:
Tudod mit mondott a rajztanárom mindig? Csak az tud jó/szép leegyszerűsített firkákat rajzolni, aki normálisan is letudná.
Valamilyen szinten tanulható, de ez nagyban függ attól is, hogy van-e adottságod hozzá, és ha igen, milyen mennyiségben. Hasznos ha először másolsz. Na nem a "ráteszem-a-lapot-a-monitorra" típusú másolásra gondolok, hanem a "minta alapján, valamilyen szinten magamtól rajzolok" típusúra. Fejleszti az aránytartást, utána könnyebb tárgyakat lerajzokni (pl egy virágot).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!