Mostanában elkezdett érdekelni a rajzolás szénceruzával. Venni is fogok egy 24 darabos szénceruza készletet, hogy rajzolhassak/gyakorolhassak. Viszont nincs túl sok tapasztalatom a témában. Az interneten találtam 1-2 oldalt/tippet, de nem sokat tudtam meg. Az lenne a kérésem/kérdésem, hogy megosztanátok-e velem pár tippet/tanácsot? Akár a szénceruza használatáról, akár a fixálásról. A válasz(oka)t előre is köszönöm! :)
Egyszeri.. olyan mintha ceruzaval rajzolnal csak jobb.. hagyd h termeszetesrn mozogjon a kezed.. ne horcsolj azon h el rontod mert ujabb vonalakkal kijavithatod... es a szenceruza nem olyan jo valasztas ha kidolgozottabb dolgokat akarsz kesziteni, inkabb csak olyan vazlat felekre ... olyan sketch drawingokra... kezdj el jarni rajz iskolaba ha tenyleg erdekel.. jo megkapackodni abban amiben jo vagy ;) ... en mar kozep muveszeti iskolaba jarok.. nem is nehez es erdekes
2015. febr. 26. 19:52
2/9 A kérdező kommentje:
Rajztanfolyamra nem telik nekünk jelenleg, ezért az kilőve. A neten keresgéltem ingyenes, online tanfolyamokról, és olvastam a jobb agyféltekés rajztanfolyamokról, aztán regisztráltam egy oldalra, ahol 10 naponta küldenek egy videóanyagot, ami segít megtanulni rajzolni. De ez csak ilyen részleges, rövidített változat. A teljes tanfolyam már nem ingyenes. Jövőre valószínűleg már tudnék járni tanfolyamra, de szerintem ilyen Online jobb agyféltekés rajztanfolyamot fogok megrendeltetni a szüleimmel egy megbízható oldalról, de lehet, hogy nem lesz belőle semmi. De addig csak az a 10 videó segít majd rajzolni. Ha 8.-ig sikerül jól megtanulnom rajzolni, akkor esetleg jelentkezek valamilyen rajzolással kapcsolatos középiskolába. Nem tudom, majd kiderül. Köszi, de még várom a válaszokat! :)
2015. febr. 26. 20:10
3/9 Prym válasza:
a szénceruzának az is egy nagy előnye hogy az oldalávan is lehet rajzolni, ergo ha egyenletes az oldala akkor tudsz nagy felületeknek adni egy egységes tónust, és aztán kidolgozni(ha kell egyáltanán). Az árnyékoktól-fényektől ne félj, szerintem az az igazán szép amikor sok tónus van a rajzon, szépek az árnyékok. Pasztelceruzával (fehérrel) lehet utólag a fényeket, visszacsillanásokat kialakítani ha a szénnel esetleg rámentél oda is ahova nem kellet volna. A halvány szenet a jó radír valószínüleg leszedi (nekem sikerült) és sima hajlakkal(?) lehet fixálni (ha nem fogdosod utána).Nem tudom, biztos van olyan lakk ami tartósabb mint a hajlakk. De amikor fújod akkor csak nyitott térben vagy ablaknál mert különben megfulladsz :D hajrá hajrá! :)
2015. febr. 27. 10:26
4/9 anonim válasza:
Szénceruza helyett vagy mellé ajánlom,hogy ágszenet vagyis nem présel szenet (rúd formájú) vegyél. A sima ceruzához képest nagyobb lapot használj.
A szénrúd azért jó,mert ha törsz belőle egy darabot,hamar nagy felületeknek tudsz tónust adni.
Ahogy én szoktam, durván felviszem a formákat a rúd oldalát használva, úgy hogy kb a tónusok jók legyenek. Majd innen kezdem úgymond részletezni a képet. Tehát mondjuk egy szőlő a tálon csak egy nagy háromszög szerű szürke folt. Ebből törlök majd úgy,hogy a külső formája szőlőre emlékeztessen,illetve viszek a szemekre fényt a radírral és kis árnyékokat azzal,hogy még krétával vagy cerkával oda rajzolom. Tehát nem tárgyakat kezdek rajzolgatni az elején,hanem ez egy sötét placni,az meg egy világos.Aztán a sötét placni egyik része sötétebb a másik meg világosabb stb..
2015. febr. 27. 11:03
5/9 anonim válasza:
A szénceruza és a gyurmaradír az amit a végére szoktam tartogatni. Mikor a részletek kellenek.Igazából nem szoktam mindent kidolgozni,hanem ott,ahol a érdekesek a dolgok.
2015. febr. 27. 11:05
6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Igen, olvastam azokról a rajzszenekről, és terveztem is, hogy veszek egy 6 db-os csomaggal. Gyurmaradírt azt pedig már beszereztem. Hajlakkot fogok használni fixálásra, mert a fixálók nagyon drégék, de olvastam, hogy nem minden hajlakk jó hozzá, úgyhogy majd válogatok. A tanácsoknak nagyon örülök! :D
2015. febr. 27. 15:48
7/9 A kérdező kommentje:
Bővebben olvastam ezekről a rajzszenekről, és megtudtam, hogy van a préselt, és az égetett (NEM préselt) rajzszén is. Ilyen a préselt:
A 2 között mi a különbség? És melyik rosszabb, jobb a másiktól, és miben?
2015. febr. 27. 17:49
8/9 anonim válasza:
Ezt próbáltam írni, hogy az ágszén,vagy égetett szén sokkal puhább,könnyen fog és elkenhető. A préselt keményebb,azzal én csak a végén szoktam dolgozni,de kinek mi..
2015. febr. 27. 18:40
9/9 A kérdező kommentje:
Köszi! :) Már írtam egy komplett bevásárlólistát, hogy mit kell megrendelni a netről.. :D Remélem meg tudok venni mindent. :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!