Az irodalom és a művészet tud újat alkotni?
Igen, csak az emberek lusták és mindig a régi dolgokat újítják fel, így könyebben szereznek pénzt
Mondjuk a példám pont nem nevezhető se irodalminak se művészinek, de ha felhozzuk a "divatos" (a csapból is folyó) pop szemetet vagyis zenét. A mai ilyen "alkotások" fele régi zenék újra feldolgozása
Mondjuk úgy, hogy ha akar, akkor tud. :)
Nekem pl. filmek jutnak erről eszembe. A sok képregény feldolgozás meg egyéb remake-ek mellett nemrég megnéztem egy sci-fi-szerű drámát ("Her"), és olyan kérdéseket feszeget, amiket nem tudom, hogy korábban megfogalmazott-e bárki ilyen erőteljesen. (Aki nem szereti a lassú sodrású "lányos" filmeket, annak nem ajánlom.)
de nem tud kiüresedni egy műfaj? Mint annak idején a western? Vagy legalábbis igen leszűkülni újabb problémákra? Múltkor azon gondolkodtam hogy igazából a mai cuccok 8csőgatya, motoros dzseki stb) Már jó régen divatban voltak, a mai divatos hajak közül szinte már mind volt divatban az 1800-as években vagy a középkorban. Semmi ujjat nem tudunk kitalálni.
Az irodalom meg ugyanazokat a szavakat használja fel csak más sorban, más ragokkal - ráadásul témákban sem tud semmi újjat felmutatni. Gondoljunk pl a sci-fi re: Vernére, Philip K. Dickre, Ray Badborryre, és a tööbb és a többi.
Szerintem már semmi ujjat és egyedit nem tud alkotni az ember, mert már minden lehetségeset kitalált. (modern színház, posztmodern művészet, hangos vers, képvers, képregény, mozgókép, fényfestés házakra, hologram, bábszinház stb stb)
A frizuráról csak annyit mondok: sassoon hajvágás. Korábban nem igazán volt ilyen.
A westernről: A Csillagok Háborúja is egyfajta könnyed western alaptéma volt, csak új környezetbe helyezve.
"Az irodalom meg ugyanazokat a szavakat használja fel csak más sorban, más ragokkal"
No comment.
"Szerintem már semmi ujjat és egyedit nem tud alkotni az ember, mert már minden lehetségeset kitalált."
Ha így látod, hát így látod. A kérdésedre választ kaptál, aztán vagy elfogadod, vagy nem. Győzködni nem fog senki. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!