Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért zavar "mindenkit", hogy...

Miért zavar "mindenkit", hogy a könyvek elektronikusak lesznek, ha a CD-k megszűnése senkit se zavart?

Figyelt kérdés
Én szeretem a CD-ket, és az összes barátom hülyének tart ezért, de ha szóba kerül, hogy ebookon olvasok, rögtön jönnek azzal, hogy a könyv szaga, formája, stb...
2014. okt. 22. 22:11
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
83%

A CD kb. ugyanaz a kategória, mint az e-book. Ha már zenei hasonlatot keresel, akkor a kottákat, vagy a hangszereket hozhatnád fel.

(u.i. remélem a könyvek sose fognak eltűnni :) )

2014. okt. 22. 22:26
 2/11 anonim ***** válasza:
27%
Mert ezt szokták meg gyerekkoruktól kezdve és nincsenek olyan rugalmasak, hogy kipróbálják az újat. Aki már úgy nő fel, hogy természetes lesz az ebook, azt már nem fogja érdekelni a nyomdaszag meg a papírfétis.
2014. okt. 22. 22:27
 3/11 anonim ***** válasza:
nem hiszem, hogy nem érted.
2014. okt. 22. 22:27
 4/11 anonim ***** válasza:
61%

#2: ez nem rugalmasság kérdése...engem például irritál, hogy képernyőről kell olvasni, és nem tudom fizikailag a könyvet a kezemben tartani.

Semmi élvezet nincs az e-bookban. Praktikus, 1000 könyv is elfér nagyon kis helyen, de egyszerűen ha úgy kell olvasnom, fel se fogom, amit olvasok.

2014. okt. 22. 22:30
 5/11 anonim ***** válasza:
31%

#4: Én is úgy nőttem fel, hogy szinte senki se látott könyv nélkül, mindig bele volt gyógyulva a kezembe legalább egy könyv. A városi könyvtárunk könyvtárosa nekem engedte meg egyedül, hogy 3-nál több könyvet vegyek ki a könyvtárból, mert kivettem 3-at, és másnap mentem a következő adagért. hétvégére 10 könyvet is hazavihettem, főleg ha hosszú hétvége volt ahéten. Mégis, engem nem zavar az e-book, laptopon is olvasok ha csak tehetem, mert nem a könyvolvasási rítus a lényeg számomra, hanem a történet, amit a könyv tartalmaz. Innentől pedig számomra tökmindegy milyen adathordozón van a sztori.

Mindezek mellett megértem hogy egyesek ragaszkodnak a papíralapú könyvhöz, nekem is tele a ház könyvekkel, nem is tudom hová tenni őket. Van egy feelingje a könyvekkel rogyásig telerakott polcoknak, szekrényeknek, az így "díszített" szobának. Ha ezer könyvem nincs akkor egy sem :)

Egyébként ha ennyire hiányzik e-booknál a könyvszag, akkor már lehet venni könyvszagú spray-t, fújd be az e-bookot és megszűnik ez a probléma.

#1: A hangszerekkel és kottákkal szerintem inkább a szépolvasókat lehetne párhuzamba állítani. A papírkönyv és az e-book között inkább olyan a különbség érzésem szerint, mint a régi kazetták vagy bakelitlemezek és a CD között. A DVD csak adattömegben übereli a CD-t, a minősége ugyanaz, míg a CD lényegesen jobb minőséget produkált, mint a bakelit és a kazi. Ezen kívül technológiai különbség is volt a kazik és CD-k között (az egyik analóg, a másik már tisztán digitális), míg a DVD pontosan ugyanúgy digitális, mint a CD. A hangszerhez kell ember is hogy megszólaltassa, így az olyan volt inkább, mintha felolvasnád a könyvet.

Szóval kérdező, én ezek szerint a kivételt képezem a "mindenki" alól, engem egyáltalán nem zavar ha e-bookon kell olvasni a könyveket. De nekem a CD-k kikopása sem okoz problémát, mert nem azért szeretem a zenét, mert CD-n van, hanem azért, mert jólesik hallgatni :)

2014. okt. 22. 23:51
 6/11 anonim ***** válasza:

Nálam már kultikus kategóriába tartozik az e-ink kijelzős e-book reader-em; ő a varázskönyvem, aminek csak egyetlen oldala van, de azon minden olvasható. :)

Ennek dacára, még mindig szívesen fogok a kezemben egy "analóg" könyvet, annak nem örülnék, ha az elektronikus könyv teljesen kiszorítaná a jó öreg papírt; igen a szaga, a formája...

Jó lenne, ha az egyik nem a másik rovására létezne.

2014. okt. 23. 08:12
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

"Mert ezt szokták meg gyerekkoruktól kezdve és nincsenek olyan rugalmasak, hogy kipróbálják az újat. Aki már úgy nő fel, hogy természetes lesz az ebook, azt már nem fogja érdekelni a nyomdaszag meg a papírfétis."

21 éves vagyok, az én generációm gyerekkorában walkmanen és kazettán szocializálódott, azokat vittük osztálykirándulásra.

"#2: ez nem rugalmasság kérdése...engem például irritál, hogy képernyőről kell olvasni, és nem tudom fizikailag a könyvet a kezemben tartani. "

Képernyőt nézve az én szemem is kisül, de az ebooknak jó a képernyője.

Igazából én a határeset kategória van, én szeretem a könyveket nyomtatott formában, én magam is inkább jegyzetelek kézzel az egyetemen, mint gépelve. Szóval én szeretem a könyvet, de nem a formája miatt, meg a szaga miatt (a szag nem is érdekel, meg ilyen hasonló romantikusabb dolgok), hanem nehezen barátkozom meg a virtuális dolgokkal. A CD-vel is ez a bajom. Lehet, hogy nem a legjobb hasonlít, de a lényeg, hogy én is a legtöbb zenét virtuálisan birtoklom, csak a kedvenc bandám CD-i vannak meg, de nekem fura, hogy nincs a kezemben a dolog, nem látom a borítót, a terjedelmet, hanem valami elvont formában "lebeg" előttem a könyv. Ettől függetlenül van ebookom, és használom is, szóval én is úgy vagyok, mint az egyik válaszoló, hogy nem zavar az ebook megléte és hiánya sem, csak én a zenéknél is hasonlóan voltam, és ott senki nem értette meg, manapság meg tele van a Facebook-falam ilyen panaszkodásokkal.

2014. okt. 23. 13:14
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
21 éves vagy, és kazettát hallgattál? ez valahogy nem jön össze.
2014. okt. 23. 14:54
 9/11 anonim ***** válasza:

Én is szeretem, mert környezetbarát és kompakt.

A barátaid sznob hipsterek, lefogadom, hogy nemhogy CD-t, de bakelitet gyűjtenek. Azt is lehet szaglászni.

2014. okt. 24. 18:59
 10/11 A kérdező kommentje:

Mért ne jönne össze a kazetta és az életkorom? Mindig ezt csinálják a generációmmal: azt hiszik, hogy mi fiatalabbak vagyunk. A tanárok si közölték velünk, hogy már oviban volt email címünk.

Igen, walkmanem volt, 3 is egymás után, utána 2 discmanem (ez volt az álmom gyerekként, mert CD-t sokáig nem kaptam, mert drágább volt a kazettánál). Britney, Avril Lavigne, ezek még kazettán voltak már, bár ma már egyiket sem szeretem.

2014. okt. 24. 23:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!