Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mennyire zavar titeket,...

Mennyire zavar titeket, illetve szerintetek mennyire fér bele akár egy versbe, prózába, dalszövegbe a vulgaritás?

Figyelt kérdés
Tudtok-e esetleg olyan alkotást említeni, ami már számotokra sok volt vagy inkább sokk, azaz sokkolóan hatott. Említsetek a fenti kategóriába besorolható költőt, írót, dalszövegírót. Hol kellene meghúzni a határvonalat? Vagy teljes mértékben költői szabadság van?
2014. máj. 23. 22:41
 1/4 anonim ***** válasza:

A költői szabadságra van bízva, és néha kifejezetten előny.

Azonban az öncélú vulgaritás legtöbbször ellenérzést vált ki, úgy tűnik tőle hogy a szerző nem vette komolyan amit csinál.

Aki alkalmazza, annak NAGYON tisztában kell lennie vele mit csinál, mielőtt megpróbálja.

De nézz meg egy filmet a '80-as évekből. Schwarzenegger, Stalone, Eddie Murphy - egész Holywood annyit káromkodott hogy alig hiszed el a mai filmtermés alapján, de teljesen odaillő volt azoknál a karaktereknél.

2014. máj. 23. 23:27
 2/4 anonim ***** válasza:
Ugyanúgy állok hozzá, mint a normál köznapi beszéd esetében. Nem szeretem, ha valaki (esetleg a legenyhébb vulgáris szavakat kivéve) csak úgy használja őket. A káromkodás szavai nyomatékosítanak, értelmetlen akkor alkalmazni őket, ha nem szükséges. De a megfelelő helyen, a megfelelő karakter megfelelő állapotában nagyon jól tud ülni egy-egy megfelelő erős kifejezés. Főleg mert máskor nincs agyonhasználva... Azt nem tartom jónak, ha egy ún. művész lépten-nyomon l'art pour l'art káromkodik a műveiben, az olyan gyerekes, erőltetett... Hibás, mint egy képregény, aminek a legtöbb képkockája harsogó... Pedig akkor hat igazán, ha ritkán van.
2014. máj. 24. 00:22
 3/4 anonim ***** válasza:

Ha ezáltal a mű elcsépelt, köznapias lesz, kerülendő, de engem egyébként nem zavar. Kicsit off, de ami inkább bosszant, az az, hohy vulgáris szöveggel a kortársaimnak szinte bármit el lehet adni. Nem azt nézik, mi a tartalom, ha neadjisten káromkodást tartalmaz, az biztos jó.

14/L

2014. máj. 24. 19:52
 4/4 anonim ***** válasza:

Rap szövegekben engem mondjuk szokott zavarni a túlzott káromkodás, bár ennek a műfajnak ez szinte elengedhetetlen velejárója, ha jól látom. De például egy indokolatlan trágárság nagyon bele tud rondítani egy egyébként zseniális belga számba.

Előző voltam.

2014. máj. 24. 19:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!