Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Milyennek látjátok ezeket a...

Milyennek látjátok ezeket a fotókat?

2013. jún. 24. 09:44
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Amúgy meg nézd meg a Kaposváron végző "fotóművészek" diplomamunkáit, vagy egyáltalán azt, hogy mit művelnek fotóművészet címén akár globális, akár lokális szinten a magukat fotóművésznek nevező szerencsétlenek. Szánalmas és sz@r. Vigasztaljon, hogy ezek a képek amik a kérdésben szerepelnek azoknál fényévekkel jobbak, de ha már erről beszélgetünk gyorsan egy kicsit részletesebb kritika:

1: Fókuszhiba, színes folttal, nincs éles pontja, a színes folt centralizáltsága még az eseteleges absztrakt mivoltát is agyonvágja, nem, hogy azonnal törlöm ha véletlenül ilyet készítek, de nem is készítem el.

2: Megint csak fókuszhiba, értelmetlen, kár rá a zárélettartamot pazarolni, homály. Nulla.

3: Jobbról szűk, a virág háttere kiégve, és egyébként is totálisan átlagos, felejthető fotó, most megnéztem, tíz perc múlva arra sem emlékszem, hogy valaha láttam. Semmi értelme, se nem extrán szép, se nem igényelt technikai tudást, sem semmit. Van és ennyi.

4: Tök jó riportfotó, eddig az egyetlen aminek értelme is van, bár én nagyobb dinamikával fotóztam volna sokkal több árnyalatot hagyva bár ehhez ugye technika is kell és azt tudni kell használni.

5: Absztrakt, a rosszabbik fajtából, fölösleges a jobbról belógó vonal, semmit sem mond.

6: Ebből a témából illett volna sokkal többet kihozni, ugyanígy fotózta volna le a hatéves unokaöcsém a mobiljával, ha lenne ilyen rokonom, de nincs sajnos.

7: Szép kompozíció kár, hogy a vonalak miszlikre szabdalják a fő témát és hogy semmiféle dinamika nincs.

Továbbra is tartom, ez baromi messze van a művészettől és attól, hogy valaki elmegy egy ilyen oktatási intézménybe ahol tanítanak neki egy rakás felesleges sallangot, de az alapokra nem tanítják meg, nem lesz művész.

2013. jún. 24. 16:26
 12/17 anonim ***** válasza:

Felcsaptam az 500px.com-ot és néhány nekem tetsző random képet hoztam, ami nem nulla, amin látszik, hogy a fotós tudta mit és miért csinál:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2013. jún. 24. 16:40
 13/17 A kérdező kommentje:

Vannak közöttük jó képek, sok viszont azért bántja a szememet, mert már egyáltalán nem realisztikus, több benne a grafikai elem, mint a pusztán szemmel látható képi, nagyon rajzolt hatásuk van.

Viszont az általam említett egyén még tanuló, ezek meg profik munkái, az ember pedig nem lesz egyből profi, főleg amíg nincs rá megfelelő tőkéje, hogy a megfelelő minőségű képekhez szükséges technikai hátteret biztosítani tudja.

Ezt csak azért mondom, mert egy elsőéves munkáját szerintem nem kell egyből nullára leszólni, van abban is meglátás, profivá úgyis csak 28-35 vagy 40 éves korára válik az ember, mint minden más alkotó tevékenység során.

2013. jún. 24. 17:12
 14/17 anonim ***** válasza:
Melyikben látsz rajzolt elemet?
2013. jún. 24. 17:54
 15/17 A kérdező kommentje:

A rajzolt elemet nem úgy értettem, hogy bele van rajzolva, hanem úgy, hogy nagyon rajzolt hatása van. Ismerősöm építész, ő dolgozik olyan látványtervező programmal, amivel hasonló hatás érhető el, mint például ezen a fotón: [link]

A fénytöréseken pedig látszik, hogy bele van nyúlva photoshoppal, és kicsit meg van effektezve.

2013. jún. 24. 18:44
 16/17 anonim ***** válasza:
Ebben semmi rajzolt nincsen, csak megfelelően lett fényképezve és megfelelő utómunkát kapott. Egyébként miért is probléma az utómunka?
2013. jún. 24. 22:37
 17/17 A kérdező kommentje:

Nem az utómunkával van a gond, hanem a túlzott utómunkával. Például a teáskannás képen teljesen látszik, hogy a csillámeffektek szimplán rádobottak, ugyanúgy a gőz is megvan húzva egy kis smokeal.

Túlzottan animált, nekem ezért lesz semmitmondó, vagyis, valamit üzennek ezek a képek, amiket mutattál, de inkább csak a látványt szolgálja, nincs mögötte olyan mély tartalmi gondolkodás. Például egy teáskannával mit akar üzenni a fotós? Látványon és színeken kívül nagyon semmit, maximum annyit, hogy a nagyi teája finom volt a hétvégén.

Technikailag jók, szépek, de nekem pont a túl sok gépi effekttől lesz semmitmondó, de talán azért érzem ezt, mert ez a színvilág, a HDR fotózással együtt az utóbbi két évben elég divatos lett. Az általad mutatott képek közül legjobban a madárrajos tetszett, az annyira nincs agyoneffektezve. Most nézegettem egy kicsit az 500px-et, szerintem itt van pár kép, ami kifejezőbb az én látásmódom szerint (csak mutatom, szubjektív vélemény, szóval nem akarok senkit leszólni, a fotózás pont olyan, hogy nem lehet objektíven megközelíteni, így mindenkinek más fog tetszeni):

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link] - ez az utolsó kutyás nagyon kifejező szerintem, függetlenül a fura kontraszttól

[link] (HDR jellegű képekből meg talán nálam itt van a határ a még fotórealisztikus és a már nagyon animált jelleg között)

2013. jún. 26. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!