Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mitől lesz valaki "fotós"?...

Mitől lesz valaki "fotós"? (többi lent)

Figyelt kérdés

Annyiszor látom, hogy egy-egy kérdésben valaki fotósnak nevezi magát, erre mindenki lehurrogja érte. Mitől lesz valaki fotós? Hogy elvégez egy iskolát? Függetlenül a minőségtől? Nem lehet valaki alapból tehetséges, és önszorgalomból megtanulja hozzá a számára szükséges technikai részt? Ettől még csak kattintgató amatőr marad, mert nincs róla papírja?

Érdekelnéne mások véleménye.

2013. ápr. 10. 06:52
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
Nyilván az OKJ-s tanfolyamok nem arra vannak kitalálva, hogy munka mellett csináld, felesleges dolgokat pedig mindenhol oktatnak, az oktatás sajnos ilyen.
2013. máj. 16. 09:27
 22/38 anonim ***** válasza:
Oké,de független attól,hogy most ez egy fotós tanfolyam,szerintem biztosítani kéne a mai világban,hogy felnőtt ember át tudja képezni magát munka mellett.
2013. máj. 16. 11:47
 23/38 anonim ***** válasza:

Ez jóval összetettebb dolog annál mint, hogy itt mi megmondjuk róla a frankót szerintem. Sajnos az emberek valamiért azt gondolják, hogy attól, hogy Ők X területen szeretnének dolgozni, az államnak kutyakötelessége Őket arra a területre kitaníttatni (OKJ,diploma) aztán pedig azon a területen munkalehetőséghez juttatni, pedig már ez is mekkora tévedés...

A munka valami, amiért fizetnek, azért fizetnek, hogy a delikvens azt csinálja ami a munkáltatónak profitot termel, akkor is ha a delikvens nem szereti azt csinálni és csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy olyasmi lehet a munkájuk amit szeretnek csinálni. Ez egy ilyen világ sajnos.

Szakmára visszatérve a fotográfusok piaca igencsak telített, innentől kezdve baromira nem lenne jó ha még többen lennénk, mert a többség így is mással kénytelen foglalkozni mert nem tud megélni. Nem azért mert rossz amit csinál, hanem azért mert rohadtul sokan vagyunk és a többség még feketén dolgozva sem tudja előteremteni az indulótőkét ahhoz, hogy vállalkozást alapítson így a tevékenység megmarad hobbinak. Ezek után meg ne akarjon fotósként dolgozni az aki még egy két éves OKJ-t sem tud/akar elvégezni.

2013. máj. 16. 11:53
 24/38 anonim ***** válasza:
Bocs,de nekem az a bajom ,hogy fizetős,de államilag elismert alternatíva nincsen tudtommal.
2013. máj. 16. 11:59
 25/38 anonim ***** válasza:
Úgy értem nem állami iskola,de államilag elismert és fizetős..
2013. máj. 16. 12:01
 26/38 anonim ***** válasza:
OKJ-re biztosan van, hiszen ahol én tanultam ott is lehetett fizetősre járni, sőt aki a jelentkezés pillanatában betöltötte a 21-et vagy a 22-t illetőleg második szakmaként csinálta annak fizetnie KELLETT, nem volt választása, viszont ez is nappali tagozatos móka volt, heti két nap iskolai elfoglaltság (8x45perc) illetve heti három nap gyakorlati helyen eltöltött idővel, viszont ezek nélkül meg nem lehet normális tudást adni (még ezekkel sem nagyon). Ha még kevesebbet oktatnának az értelmetlen lenne.
2013. máj. 16. 12:02
 27/38 A kérdező kommentje:

Minden piac telített, egyiket sem védi semmi attól, hogy más is beszálljon.

Ha sok a fotós, akkor azok között kell helytállni kiemelkedő munkával. SZerintem ez rossz kifogás. Ha valaki papír nélkül is tudja hozni azt a színvonalat, amit más papírral, akkor miért kellene elvenni tőle a lehetőséget (most eltekintve attól, hogy hivatalosan nem csinálhatja). Németországban pl a szakma nincs végzettséghez kötve, bárki lehet esküvőfotós, vagy akármilyen más.

Bár ezen felesleges vitatkozni. Én csak azt kérdeztem, hogy miért szólják le azt, aki amatőrként jó. Mindig jön, hogy mert neki ninsc papírja, pedig ettől még akár jobb képeket is csinálhat, mint aki végigülte a tanfolyamot.

2013. máj. 16. 16:22
 28/38 anonim ***** válasza:

Azért "szólják le" mert amatőrként jónak lenni és profiként jónak lenni nem ugyanazt jelenti és aki amatőrként jó egyáltalán nem biztos, hogy megállja a helyét a profik világában is, lásd itt:

[link]

2013. máj. 16. 16:24
 29/38 A kérdező kommentje:

Én közgázt végeztem, tehát pontosan tisztában vagyok vele, hogy a dolog nem áll meg ott, hogy vettem egy gépet és kattogtatok vele.

Beruházás, utómunka, ezeknek mindnek benne kell lennie az árba. Én most nem is azt mondom, hogy az amatőröknél azt kell értékelni, hogy olcsón dolgozik. De aki jó, az papír nélkül is meg tudná kérni ugyazt az árat, mint aki papírral dolgozik. Neki is meg kell venni a drága gépet, neki is rámegy az ideje. Ő sem dolgozna ingyen, ha ebből akarna élni.

Én összesen azt kérdőjelezem meg, hogy kell-e papír a minőséghez, illetve hogy a papír garantálja-e a minőséget.

2013. máj. 16. 22:02
 30/38 anonim ***** válasza:

Nem, a papír nem garantálja a minőséget, de a megszerzése közben alázatot tanulsz, legalább egyszer végigmész a fotográfia történelmén (ez igenis fontos) és megtanulod azokat a szakmai alapismereteket amiket papír nélkül nem tanulnál. Sokan mondják, hogy a fotólabor óra mint olyan felesleges manapság, pedig nem az. A digitális minilaborok működése nagyon kevésben tér el az analógokétól (nyilván az analógnál a levilágítás része más ma már, de a többi jórészt hasonló és ezt tanítják is). Át lehetne szervezni a képzést, de igazán jó, workshop-szerű képzést ahol valóban felkészítenek a nagybetűs életre soha az életben nem fogsz találni, legalábbis államilag elismertet nem.

Ugyanez a helyzet a felsőoktatással, sírunk, hogy a fiataloknak nincs lehetősége elhelyezkedni és így a szemét állam meg úgy, közben pedig harmincéves tanterveket követve az előző rendszer maradékai (akiket akkor "szaktekintélynek" csúfoltak) oktatnak az egyetemeken, aztán a munkáltatónak a diploma megszerzése után még két évig oktatnia kell a delikvenst, hogy bármiféle munkavégzésre alkalmas legyen a saját szakterületén, amiből elvileg ugye diplomát szerzett. Ez az oktatás rákfenéje, széles körben elterjedt probléma sajnos, de ettől még nem megkerülhető a papír megszerzése és ez jól is van így. Ráadásul az a fotósokra visszatérve, részben azért is kérik a papírt, hogy ne álljon neki boldog-boldogtalan esküvőket fotózni szombatonként egy jó vacsiért meg némi aprópénzért cserébe feketén, alkalmatlan felszereléssel és technikai tudással. A papír sem előzi ezt meg, de legalább egy kicsit visszaszorítja.

2013. máj. 17. 07:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!