Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mitől lesz valaki "fotós"?...

Mitől lesz valaki "fotós"? (többi lent)

Figyelt kérdés

Annyiszor látom, hogy egy-egy kérdésben valaki fotósnak nevezi magát, erre mindenki lehurrogja érte. Mitől lesz valaki fotós? Hogy elvégez egy iskolát? Függetlenül a minőségtől? Nem lehet valaki alapból tehetséges, és önszorgalomból megtanulja hozzá a számára szükséges technikai részt? Ettől még csak kattintgató amatőr marad, mert nincs róla papírja?

Érdekelnéne mások véleménye.

2013. ápr. 10. 06:52
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
sokan csinálják képzettség nélkül hivatalosan.
2013. ápr. 11. 09:36
 12/38 anonim ***** válasza:
Ahhoz képest, hogy kérik az OKJ-s papírt a cégalapításhoz. :)
2013. ápr. 11. 10:45
 13/38 anonim ***** válasza:
Én is úgy tudom,kell az OKJ. Az más dolog,ha valaki mint munkavállaló dolgozik valakinek,de ez esetben is kell valaki ,aki papíron rendelkezik a képzettséggel.
2013. ápr. 11. 11:01
 14/38 anonim ***** válasza:
Tegyünk különbséget a fotós és fényképész közt! A fényképész megtanulta a szamát és gyakorolja.Fotós, mindenki, aki annak tartja magát!A fotós, attól lesz fotós,hogy a fényképezőgépet a nyakába, vagy a vállára akasztja! Annak ellenére, hogy évtizedek óta hivatásos fényképész vagyok, "csak kattintgató amatőr" megfogalmazásodon kicsit elgondolkodtam. A csak kattitgató amatőr is lehet igényes, a fényképezést magas szinten gyakorolhatja. Az általad említett papír valójában csak a munkaválláshoz kell, de manapság ennek sem túl nagy a jelentösége.Jó néhány OKJ-s tanfolyamról tudok, ahol jó pénzért papírt adnak, néhány hetes tanfolyam után (ennyi idő alatt a szakmát nem lehet megtanulni még alapos előképzettség után sem). Innentől máris profinak tartja magát a delikvens!A fényképészet egy szakma, amit meg kell tanulni, és vizsgázni kell, mint bármelyik, egyéb szakmából!Lehet bárki tehetséges, önszorgalomból megtanulja a szakma minden részletét, de attól még amatőr marad, ami véleményem szerint nem szégyen.Az egy másik dolog, hogy manapság mindenki fotós akar lenni, akár van tehetsége hozzá, akár nincs, de jól hangzik! Néhány százezer forintot magára aggat és máris fotósnak tartja magát. Számtalan estben találkoztam olyan "fotóssal", akiknek a felszerelése sokkal többet tudott, mint maga a fotós, sajnos a fotós még azt sem tudta, hogy a gépe mit tud. A PhotoShop-ot és az egyéb kép javító és szerkesztő programokat szándékosan nem akarom említeni, az egy külön téma lenne. Nem igazán értem az amatőr fotósok felháborodását. Miért tartják magukat egyenlőnek a vizsgázott fényképészekkel? Nem állítom,hogy a vizsgával rendelkező fotósok mindegyike a csúcson van, de mertek vállalni egy vizsgát. Azt viszont nem bánnám , ha valaki végre megmagyarázná, hogy miért nem autószerelő, esztergályos vagy egyéb szakmát akar űzni?!
2013. máj. 15. 10:15
 15/38 anonim ***** válasza:

Előző:

Nos én inkább úgy látom,hogy aki megtanulja hivatalosan a szakmát,az tud egy átlagos, elfogadható képet csinálni,ha az iskola számára ez elvárás. Aki nem tanulja iskolában, az képezheti magát és elérheti azt a szintet.

A kérdés az,hogy van-e kreativitása,ha van,akkor igazán jó fotós lehet belőle. Van viszont olyan szakma,ahol a szakmai ismeret hiánya kockázatot rejt. Pl egy autószerelő ,ha nem jól végzi a dolgát,az mások életével is játszik. Egy fotósnál ránéz valaki a képre és el van döntve,hogy jó vagy nem jó.Ezért más.

Miért akar mindenki fotós lenni? Mert csak lenyomnak egy gombot és már örülnek mert látszik valami. Ha főzni akarsz,akkor 3 óra szenvedés és vagy sikerült vagy nem. Ha kertészkedsz, akkor meg több hónap,de ha jön a jég,akkor bukta. Na ezért.

2013. máj. 15. 10:54
 16/38 anonim ***** válasza:
100%

Amikor én nem olyan régen elkezdtem az OKJ-t (elég komoly előképzettséggel, bőven túl voltam az alapok megtanulásán, ennek ellenére tudtak újat mondani) mindenkitől szépen egyenként megkérdezték, hogy miért jött ide és szépen egyenként mindenki elmondta, hogy Őt ez érdekli és tök jó, hogy ezzel foglalkozhat és tanulhatja és csinálhatja.

Ezután bementünk a gyakorlati helyre, ahol volt egy nem túl felszerelt, de használatra kész műterem, halomban állt a fotózáshoz kapcsolódó (szak)irodalom és volt egy digitális minilabor. Nem telt bele fél óra és mindenki kérdezgette, hogy mikor mehet haza, miközben serényen játszottak valamelyik játékkal a PC-ken. Többségük azóta fényképész és fotótermék-kereskedő szakmát szerzett és volt aki a gyakorlati szakmai vizsgára képes volt eljönni egy darab lemerült akkumulátorral és amikor kölcsönkapott egy a sajátjával márka azonos fényképezőgépet tőlem kérdezgette, hogy hol állítson rajta rekeszt illetve záridőt, mert az övé más típus.

Amikor az érettségi után ezeket az embereket megkérdezték, hogy mi szeretnél lenni, merre mész tovább akkor a következő gondolatmenet futhatott végig a többség fejében:

Autószerelő nem leszek, mert olajos lesz a kezem, asztalos nem leszek mert szálka megy a kezembe meg egyébként is lány vagyok, hegeszteni nem akarok, kozmetikusnak nem megyek mert fiú vagyok és buz*nak néznek, fodrász sok van és egyébként sem akarok mások tetves hajában turkálni...hmmm ez az fotós leszek, mert az menő és olyan tökre egyszerű. Aztán jönnek az első fototechnika órák és közlik, hogy az expozíciós értékek összefüggései nekik túl bonyolultak, ott az automata mód minek ez a sok f@szság és az osztály fele alszik a padon.

Ennek ellenére egyébként elég sok valóban teljesen haszontalan dolgot tanítanak ezeken a képzéseken és sok valóban hasznosat nem, de egy dologra mindenképpen megtanít: a szakmával és a többiekkel szembeni alázatra. Legalább is azt megtanítja aki fogékony rá. Nem élnék meg abból amit ott tanultam, mégis hozzáadott a lényemhez és a bennem lévő alkotóhoz valamit ami nélkül kevesebb lennék.

Az már csak hab volt a tortán és leginkább generációs különbségnek tekinteném(én már túl voltam egy 3éves BSc képzésen, bár diploma nélkül), hogy rám fújt mindenki mert tudtam dolgokat amiket Ők nem és főleg mert volt felszerelésem amivel fotózhattam, miközben heti három-négy buliról szóltak a beszélgetések az iskolában és apuci-anyuci vette meg nekik az első belépő kitjüket. Nyilván ennyi idősen kell a buli, csak el kell tudni dönteni, hogy felszerelést veszünk, vagy piát meg cigit, meg belépőt.

"Röviden" ennyi.

2013. máj. 15. 11:10
 17/38 anonim ***** válasza:
#15: Én esküvőfotós vagyok és mint ilyen megismételhetetlen pillanatok vannak rám bízva, ami nem kis felelősség, mégis van egy halom retardált kontár aki 2-300e magyar forintnyi aprópénz elköltése és egy közösségi oldal létrehozása után esküvői fotózást vállal, szóval ez nem magyarázat.
2013. máj. 15. 11:12
 18/38 A kérdező kommentje:

Én mindössze azt nem értem, hogy miért lesz valaki jobb attól, hogy letesz egy vizsgát, vagy csak magában megtanulja (feltételezve, hogy van hozzá érzéke, kreativitása).

Őszintén nem értem, hogy a mai világban miért fontos az, hogy tudjak egy fényértékkel alulexponált fekete-fehér képet előhívni filmen, amikor 99%-ban nem használnak már filmet. Én értem, hogy az elmélet is hozzátartozik a szakmához, de ezt túlzásnak tartom.

Találkoztam már néhány hivatásossal, akik évtizedekkel ezelőtt tanulták a szakmát az akkori elvárásoknak megfeleőlen, aztán a mai napig maradtak is ennél a stílusnál, ami viszont ma már senkinek sem kell. Tehát ő mitől jó fényképész? Mert van papírja?

Épp a múlt héten jártam egy fotósnál... bocsánat, fényképésznél. Hát csinált olyan botrányosan rossz képet a fiamról, hogy ha nem csak egy sima útlevélbe kellene, biztos ajánlottam volna, hogy adja vissza az engedélyét. Én otthon ezerszer jobb képet csináltam stúdiófelszerelés nélkül, csak azt nem fogadják el.

Szerintem ennyit a papírról. A piac úgyis eldönti, hogy ki marad életben. A vizsga és a papír az én meglátásom szerint arra kell, hogy a piacon bentlévők védjék magukat, mert félnek a konkurenciától. Ha nem bírják a versenyt, az a többiek gondja?

Igen, lesznek, akik olcsóbban fogják kínálni magukat egy induló kategóriás géppel, de az minőségben sem ugyanaz, akkor miért kell tőle félni? Azok, akik kis összeget akarnak kifizetni egy fotózásért úgysem fogják a profit választani több százezer forintért. Tehát nem versenytársai egymásnak.

Hol a probléma? Én nem értem. A hivatásosok annyira fújnak mindenki másra, aki feltűnik. Miért kell tőlük félni, ha ők annyival jobbak?

2013. máj. 15. 20:45
 19/38 anonim ***** válasza:

A számlaképességhez jelenleg papír kell. Innentől kezdve nincs miről beszélni.

Egyébként nem elég autodidakta módon tanulni, és nem elég megszerezni a papírt, külön-külön kevés. Együtt KELL, részben a fentiek miatt. Arányaiban több olyan papírral rendelkező fotográfus van aki megfelelő munkát végez, mint olyan amatőr aki digitális szemetet gyárt papír nélkül. :)

2013. máj. 15. 21:04
 20/38 anonim ***** válasza:

Nos az a gond ezzel az OKJ dologgal,hogy nehezen megoldható,akik dolgoznak. Ráadásul ,ahogy már volt róla szó felesleges dolgokat is oktatnak. Szerintem kisebb, gyorsabb és modulárisabb tanfolyamokat kéne hivatalossá tenni.

Én próbáltam OKJ-ra menni,de bevallom, nagyon drágának találtam, ráadásul munkából is el kellett volna kérnem magam. Rossz az egész rendszer.

Kíváncsi lennék külföldön mi kell ahhoz,hogy valaki fotós lehessen.

2013. máj. 16. 09:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!