Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mitől lesz valaki "fotós"?...

Mitől lesz valaki "fotós"? (többi lent)

Figyelt kérdés

Annyiszor látom, hogy egy-egy kérdésben valaki fotósnak nevezi magát, erre mindenki lehurrogja érte. Mitől lesz valaki fotós? Hogy elvégez egy iskolát? Függetlenül a minőségtől? Nem lehet valaki alapból tehetséges, és önszorgalomból megtanulja hozzá a számára szükséges technikai részt? Ettől még csak kattintgató amatőr marad, mert nincs róla papírja?

Érdekelnéne mások véleménye.

2013. ápr. 10. 06:52
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
91%
Jó kérdés! Az én környezetemben is van egy pár olyan ember, aki fotósnak nevezi magát. Az egyik vett magának egy méregdrága kamerát, amit nem tud rendesen kezelni, sokszor homályos képeket csinál vele, és arra azt mondja, hogy művészi:) Én meg nem nevezem fotósnak magamat, olcsó automata kamerám van, mégis sokkal jobb képeket csinálok, mint ő, jobban keretezek, elkapom a megfelelő pillanatokat, stb....
2013. ápr. 10. 08:14
 2/38 anonim ***** válasza:
100%

Az a bajom,hogy sok szakmát papírhoz kötnek és ennek eredménye az ezeken a területeken,hogy anyagismereti szinten lehet rendben is van az illető,de kreativitást és egyéni látásmódot nem lehet csak úgy tanulni.

Ráadásul a fotós szakma anyagismereti szükségessége mára lecsökkent olyan értelemben,hogy a labor munkákat stb. nem kell megtanulni hozzá. Részben ezért úgy vélem,hogy a fotóst elegendő munkája,referenciája alapján megítélni.

Másrészt egy rossz fotó kockázata koránt sem akkora,mint mondjuk egy hibásan feldolgozott húsé, vagy egy rosszul tervezett épületé.

Aki profi akar lenni,az meg fogja tanulni a szakmát. Lehessen róla papírt kapni,de legyen moduláris és ne kelljen OKJ-hez kötni. A suli neve legyen a garancia,mint régen az,hogy valaki valami nagy művész tanítványa volt.

2013. ápr. 10. 08:45
 3/38 anonim ***** válasza:
100%

Az a fotós, akire azt mondják. Mások, hozzáértők. A szakképzett, paoírral rendelkező fotóst fényképésznek hívják. Életlenség lehet művészi eszköz. Nem feltétlen a tűéles kép a legjobb. Pl.: fikázták le portrémat az életlen, mosott háttér miatt. Technika: KELL! Nem lehet minden feladatot megoldani egy egyszerű kompakt géppel. DE! Sok remek fotót láttam ami egyszerű 15000 Ft.-os szappantartóval készült. Az alapokat meg lehet tanulni, de tehetség nélkül nem ér semmit. Tehetség, ráérzés nélkül semmit nem ér.

A jó képet TE csinálod, a technika segít!

2013. ápr. 10. 08:58
 4/38 A kérdező kommentje:

Én is úgy gondolom, hogy a papír még semmit sem jelent. Láttam már sok hivatásos fényképészt is, aki lehet, hogy tanulta a szakmát, de olyan elavult, régies stílusban dolgozik, hogy semmiképp nem mennék hozzá.

Tehetséget nem lehet tanulni, a technika meg szükséges. De ma már nem kell labormunka meg színtan ahhoz, hogy valaki jó legyen.

Persze én sem azokra gondolok, akik itt kérdezik meg, hogy milyen gépet vegyenek.

2013. ápr. 10. 10:32
 5/38 anonim ***** válasza:
100%
Én azt gondolom, hogy alapvetően azért "elvárás" a papír, mert többségében innentől kezdve hívhatja magát hivatalosan fotográfusnak az illető. Ez nem azok miatt van akik papír nélkül is megállják a helyüket és autodidakta módon megtanulták a szakmát, hanem azok miatt akik az első tükörreflexes fényképezőgépük megvásárlásával rögtön fotóssá avanzsálnak. Nekem megvan a végzettségem és bár nem tudnék abból megélni amit ott tanultam, megtanított a szakmával szembeni alázatra és sok olyan dologra amit egyébként nem tudnék. Nem rossz az ha van az embernek egy papírja róla, főleg ha ebből akar megélni. :)
2013. ápr. 10. 12:18
 6/38 anonim ***** válasza:
76%
A képzéssel meg az a gondom,hogy idiótán van megoldva. A legtöbbre nem lehet elmenni munka mellett és túl sokáig tart.
2013. ápr. 11. 07:56
 7/38 anonim ***** válasza:
facebook: tanulni vágyó fotósok csoport
2013. ápr. 11. 08:11
 8/38 anonim ***** válasza:
Az rendben,de nem ad hivatalos papírt,mint ahogy a legtöbb tanfolyam se..
2013. ápr. 11. 08:32
 9/38 anonim ***** válasza:
Kell szerezni egy papírt, aztán megtanulni fotózni...
2013. ápr. 11. 08:56
 10/38 anonim ***** válasza:
A papír kell ha hivatalosan szeretnéd csinálni, nem hivatalosan is lehet, csak nem érdemes mert előbb utóbb belefutsz egy NAV ellenőrzésbe és az többe kerül mint amit feketén kerestél vele.
2013. ápr. 11. 09:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!