Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Vannak itt olyan budapesti...

Vannak itt olyan budapesti emberek, akiket érdekel a filozófia/elmélkedés, vallások, emberi lélek? Esetleg kívülállónak érzi magát az érdeklődése/jelleme miatt?

Figyelt kérdés

És ha igen, milyen irányzatok érdeklik, vagy mi az amit magáénak vall?

Nem a vallás kategóriába akartam tenni ,mert a filozófia meg a pszichológia nem az. (Meg annak a témának megvan a sajátos szellemi szintje...)

2013. márc. 24. 16:22
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

6Kefa, szia. Az idézet onnan való, ahol Jézus egy nagyon intellektuális emberrel beszélgetett, Nikodémusszal-neki itt lenne a helye köztünk, ennél a gyk kérdésnél:)) Ezért itt (és általában Jánosnál) kicsit messzebbről kellene kezdeni a kifejtést. Előtte arról beszél -újra kell születnie - amiről az egyetemes tradíció tudott mindig is: kétszer-születetteknek (dvidzsa) nevezték Indiában azokat, akiknél a beavatás lehetősége megvolt. A beavatás elindíthat egy úton, ami az égbe vezet(het): vagyis a halhatatlansághoz. A nagyszerű (tradíción alapuló) népmesék halhatatlanságra vágyó királyfia is ezt keresi: nehéz, nagy erőt és jó szívet igényel ez az út, közben meghal és feltámad, vannak segítői és ellenségei.

"Mert nem ment fel a mennybe senki, csak az, aki a mennyből szállt le, az Emberfia" -ez arra utal, van bennünk halhatatlan (Isteni képmások vagyunk)de ennek a halandó részt le kell győznie, utalni kell. Isten országa= Isten királysága -ezt is jelenti. Persze, hogy ez nincs "valahol" hisz hogy lehetne akkor örök? Ez egy lehetőség- amit el lehet érni. Emberfia- Jézus így nevezi magát - a kezdet embere, a héber Adam Quadmon- aki a még halhatatlan képmás - akiből Adám, a halandó lett (bűnbeesés) vagyis, aki a "mennyben volt"(οὐρανοῦ-ég) -örök- -ahhoz visszatérni lehet. Jézus tanítása: a Logosz megtestesülésével mindenki beavathatóvá vált- a Logosz az embernél van. De nem automatikusan, magától... Kétszer születni, feláldozni az életet a Létért-

2013. márc. 24. 23:12
 12/20 anonim ***** válasza:
javítás:uRalni kell
2013. márc. 24. 23:17
 13/20 kefa 2000 ***** válasza:
Köszönöm a reagáló 11-12 góndolatait nincs kétségem afelől,hogy az igerészt többen felismerik és magam ugyan hasonló kép gondolkodom mint te de feltételezhető,hogy Nikodemus nincs közöttünk?
2013. márc. 24. 23:50
 14/20 A kérdező kommentje:

"Szia!

Engem elég sok minden érdekel, ezek közül úgy minden, ahogy időm engedi, igyekszem minél többet kapcsolatba kerülni azzal, ami épp foglalkoztat. Kívülálló.. hát, határozottan annak érzem magam, nehéz partnerre akadni (hát még vitapartnerre!) ebben a társadalomban."

Ezt az érdeklődésed nem sikerült eddig senkivel sem megosztani? Mert én úgy veszem észre, nehéz ilyen embereket találni, a legtöbb ember a bulizással foglalja le magát, vagy max színházba megy és ennyi az intellektuális élet. Persze az embereknek akadhat sok gondjuk, és gondolkodnak eleget problémákon, de számomra meglepő, mennyi embert nem foglalkoztat egyáltalán a világ.

"Filozófia,vallások s még az emberi lélek is ráadásul. Nagy terület de érdekes.Budapesti is vagyok meg érdekelnek is az általad felsorolt témák."

Ennek örülök, és te szoktál találni beszélgetőtársakat?

"Engem is érdekelnek a felsorolt témák, talán a vallások kevésbé, mert sok esetben inkább intézményrendszer egy vallás, mintsem filozófia.

Határozottan kívülállónak érzem magam, a közvetlen környezetemben mindenképp.

Nem vallok magaménak semmilyen irányzatot, mert nem szeretném beszűkíteni a gondolkodásomat egy meghatározott csapásvonalra. Persze vannak olyan elméletek, amelyeknek nagyobb hitelt adok, mint másoknak."

Igen, ezzel egyrészt egyet is értek, másrészt szerintem a hovatartozás érzését adja meg egy vallási közösség, de én nem vettem észre jelentős lelki különbséget, tekintve pl hogy a pedofil-homoszexuális ügyek állítólag egészen a pápáig eljuthattak, mégsem tett semmit ellene. Ez most nem egyházkritika téma, annyira nem is érdekel a dolog.

"szerbusztok! Hamár vagyumk egy páran beszélgessünk is.Talán a kérdező is bátrabban felmeri tárni gondólatait,ugy gondolom ezért nyitott a kereséssel.Ti mit gondóltók erről "SENKI NEM MENT A MENNYBE CSAK A FIÚ AKI A MENNYBŐL JÖTT"?"

Engem annyira nem érdekel a kereszténység, sőt, általában az istenhívő vallások. Meglátásaim szerint az istenhívő emberek általában eléggé egyszerű emberek, a szó negatív értelmében. Meg a kereszténység annyira mainstream, hogy lerágott csont. Mivel nem vagyok keresztény, fölöslegesnek tartom ilyesmiken gondolkodni, ami eleve téves hipotézisekre épül és semmilyen lényegi tartalma nincs.

Bevallom, keresztények inkább ne is keressenek, nem igazán bírom a társaságukat.

Engem most leginkább az érdekelne, hogy Nietzsche sokak szerint nőgyűlölő volt, mégis volt valami köze Lou Saloméhoz, de semmilyen forrást nem találok arról, hogy a magánélete milyen volt, vagy volt-e egyáltalán. Tudtommal nem házasodott meg, de Salomé valaki máshoz ment hozzá, nem tudom előtte milyen kapcsolatuk volt egymással. Csak annyit tudok, hogy Salomé cáfolta, miszerint Nietzsche nőgyűlölő lenne és nem érdeklik a nők. Lehet a nőügyeiről valami hiteles forrást találni?

2013. márc. 25. 06:48
 15/20 homo ludensz ***** válasza:
Kedves kérdező. Az oké hogy nem kívánsz a vallások színes mezején bóklászni és azokon merengeni. Azt viszont tisztelt engedelmeddel én nem tudom hová tenni hogy "filozófia/elmélkedés" meghatározás alatt téged Nietzsche nők iránti vonzalma vagy elutasító magatartása érdekel.
2013. márc. 25. 09:27
 16/20 kefa 2000 ***** válasza:
Szia kérdező.Őrülök,hogy végre sikerül találkozni a gondólataiddal itt a neten.Ugyan akkor megleptél mert nem erre számítottam,a fel hívásod alapján.Az általad keresett filozófusról vajmi kevés ismerettel rendelkezem,de talán segítséget tudok nyújtani.Van magyarországon olyan élö filozófus aki talán választ tud nyújtani számodra,de neked komprómisszumra lesz szükséged.A keresőbe beütőd DR Turai G.Kamil ott találsz elérhetőséget.a kecskeméti tanárképző docense vallástörténet filozófia esztétika stb.Érdekes,hogy önmagukat hívőnek,vallásosnak,mi több kereszténynek mondó emberek között tagadó,máshol meg ezekkel azonosítanak annak ellenére hogy véleményem sohasem rejtem el.Természetesen valami Isten képpel rendelkezem,de ezt se rád se másra nem erőltetem,legfeljebb feltárom azt,őszintén és eszem ágába sincs azt fölé helyezni mások véleményéhez.Sőt igyekszem mások gondolatát előrébb helyezi míg nem győződőm meg annak helyéről.De nem szeretnék okvetetlenkedni,tolakodni pláne nem zavarni.Ha kérdésed nekem szól természetesen válaszolók ha módomban áll.Üdv,kefa 2000.
2013. márc. 25. 09:33
 17/20 anonim ***** válasza:
Kedves 15#homo ludensz, én azt hiszem, megint bedőltünk.
2013. márc. 25. 09:42
 18/20 A kérdező kommentje:

"én nem tudom hová tenni hogy "filozófia/elmélkedés" meghatározás alatt téged Nietzsche nők iránti vonzalma vagy elutasító magatartása érdekel."

Konkrétan kíváncsi vagyok arra, hogy szemlélete mellett milyen volt valójában a kapcsolata a nőkkel. Vagy ezt inkább filozófia oktatóktól kellene kérdezni?

"A keresőbe beütőd DR Turai G.Kamil ott találsz elérhetőséget.a kecskeméti tanárképző docense vallástörténet filozófia esztétika stb."

Akkor lehet inkább a budapesti ELTE filozófiai tanszéken kellene érdeklődnöm.

Persze más is érdekel, csak most egy ilyen konkrét kérdésem is lenne. Engem pl jobban érdekelnek az ateista vallások, meg a kevésbé ismert vallások. Nem 1 vallásba akarom magam mélyen beleásni, hanem mindegyikről egy meghatározó ismeretet szerezni(tájékozódni).

2013. márc. 25. 09:49
 19/20 kefa 2000 ***** válasza:
T.Kérdező.Azt szokás mondani,szegény ember az aki nem tud adni.Én ezt egy kicsit tovább gondolva úgy vélem az még szegényebb ha már kapni sem.Olyan személyt tártam eléd aki teljesen képes számodra kielégítő választ adni ha ezt a kultúrált viselkedés szabályain belül kérdezed,mert évtizedeket fordított az adott személy teljes megismerésere,fordítására több nyelvre.Erősen ki rajzolódik egy számomra érthetetlen magatartás,ha így van akkor hamar egyedül maradsz és nem hogy ismeretet nem szerzel de a magány sötétje vár.NEM KÍVÁNOM! És te se kívánd magadnak.Bizom a józan ítélő képességedben.Űdv.kefa 2000
2013. márc. 25. 10:20
 20/20 kefa 2000 ***** válasza:
Kedves 11# és többiek! nem gondolóm,hogy egymásnak döltünk volna be sőt örőmmel tölt el hogy ritka széles tudás anyagod egy részét feltártad nekünk.Szeretném ha gondolataiddal továbra is talákozhatnék bárhol.Üdv mindenkinek!
2013. márc. 25. 10:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!