Ti milyen körülmények között írtok regényt, novelát vagy verset? (több lent)
Úgy értem, hogy:
-milyen zenét hallgattok közben?
-füzetbe, számtógépbe vagy laptopba írjátok?
-ha számítógép/laptop: Word, Wordpad vagy sima Jegyzettömb?
-nektek mi ad ihlet-et?
Én is szoktam zenét hallgatni közben, pont azért, hogy ki tudjam szűrni a külső világot. Mondjuk lehet azért, mert nálunk sosincs csönd, a szüleimnek rengeteg ismerőse van, mindig van itt valaki :D És az behallatszik a szobámba is, szóval jó olyankor a zene. Mindig olyat hallgatok, ami épp az adott részhez meghozza a hangulatot: pl. ha akciódúsabb résznél járok, akkor pörgőset. De van olyan is, hogy egyetlen számot ismételtetek újra meg újra meg újra, akár órákig, mert csak azon érzem, hogy jól megfogja azt a hangulatot, ami épp kell nekem.
Főleg laptopon írok, mert azzal jól el lehet terülni az ágyon :D A PC nekem nem olyan kényelmes, de ha nincs más, az is jó. Régen papírra is sokat írtam, mostanában már kb. csak segédeszközként használom, pl. ha térképet akarok rajzolni.
Wordben írok, bár újabban kezdek áttérni a Wordpadre. Magam sem tudom miért, mert szarabb :D De valahogy mégis jobban tetszik =) Excelt szoktam még használni segédletnek, mert én főleg science-fiction vagy fantasy témákban írok, és szeretem részletesen kidolgozni az adott világot, ahhoz meg jól jön az Excel.
Én nem vagyok olyan nagy filmes típus, szóval az kiesik, ihlet főleg könyvekből vagy PC-s játékokból jön. Valami megfog, aztán azt göngyölítem tovább magamban. Van, hogy egy csomó ideig az jár a fejemben, akár 2-3 hónapig is, mielőtt bármit is leírnék belőle, én az a típus vagyok, aki kb. akkor kezd neki, ha már elég pontosan tudja, hogy miről is akar írni, szinte jelenetről jelenetre benne van a fejemben. Sok író szabadabban ír, hogy elkezdenek egy történetet, és aztán majd meglátják, hogyan alakul, én szeretem előre megtervezni. Persze nem mindig úgy alakul, ahogy terveztem, nem egyszer előfordult, hogy a karakterek "önálló életre keltek", és másként alakították a sztorit, mint ahogy én azt akartam :D De ez nem is baj, mert legalább azt jelenti, hogy reális karakterek, nem pedig előre megtervezett robotok.
19/F
- Nem szoktam, zavaró.
- Füzetbe és Wordbe tudok csak írni, minden más kizárt és azonnal megöli a hangulatot.
- Word.
- Akármi, akármikor, akárhol. Néha egyszerűen megjelenik egy ötlet, vagy már úgy kelek fel, hogy ismételgetek magamban valamit és csak órák után tűnik fel, hogy "kattog" valamin az agyam... És még ezer meg ezer variáció lehetséges. Ha lovagoltam az ötleten egy kicsit és elkezdem megvalósítani, akkor már tulajdonképpen csak éget meg olvad, de azt nagyon erősen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!