Szükséges szerinted, hogy egy vers rímeljen?
ácsi!
a kanonizáció igenis szubjektív folyamat. igenis sok tényező számít, ami 'megmondja' a tutit. az, hogy mi a "jó vers", a "jó regény" (stb.) nagyban függ attól, hogy pl. kiknek a kezében van a könyvkiadás, kikből áll a szerkesztőcsapat, nekik milyen kulturális-társadalmi hátterük van, vagy kik azok, akik a kezükbe veszik az írást és kritikát írnak róla. elég összetett háló ez, sok-sok aprósággal.
volt régebben egy órám, "populáris- és elitkultúra" címmel, onnan mondom.
Annak ellenére, hogy valahol egyetértek a 71%-os válaszadóval, azért megjegyezném, hogy én úgy tanultam, hogy József Attila sem olyan életet élt volna, amilyet, ha az akkori irodalmi krém elismeri a tehetségét és az írásait. :) Pedig ők hozzáértőek voltak tulajdonképpen, csak szubjektíven "nem jött be nekik", az egyik "legnagyobb magyar költő" pedig élte miattuk a hányattatott kis életét.
De egyébként én is többre tartok egy József Attila vagy Radnóti vagy Pilinszky verset bármelyik Petőfi-műnél, mert pont a kevert rímképlet, a nem szögletes szabályosság miatt bonyolultabbak - mégis összeáll egésszé, ami zseniális, és ez nagyon nagy hódolatot vált ki belőlem. :)
De szerintem is a vers dallama az elsődleges. Hogy ezt rímekkel éri el, szótagszámolgatással, vagy azzal a mélyről fakadó zsenialitással, hogy a szavak lendülete mosódjon össze, az másodlagos. Az egyik kedvenc versemben például egy darab rím sincs, de mégis sírva fakadok, ha olvasom, meghallom, annyira gyönyörű.
József Attilával nem az volt a probléma, hogy nem tartották tehetségesnek.
Babits és közte konfliktus volt két dolog miatt is. Most ezt nem részletezném. Egyébként ezért is nem kapta meg a "nagy" Baumgarten-díjat - ugye Babits volt a kurátora - csak "kisdíjat".
Babits a Nyugat főszerkesztője volt '29-től a haláláig. A lapban nem jelenhetett meg - vagy legalábbis nagyon kevésszer - J.A. vers.
Az való igaz, hogy József Attila hibázott, de ettől nem tartották tehetségtelennek.
Ja és akkor, aki még kételkedne, ajánlom, hogy olvassa el ezt: Szabad-ötletek jegyzéke
Na jó, úgy döntöttem, részletekben válaszolok, mert túl sok gondolatom támad, miközben olvasom a hozzászólásokat, és el fogom őket felejteni.
"Na ne te mondd már meg, hogy mit csináljak és mit ne. Nem érdekel mi sugárzik a mondataimból, ameddig igazam van. "
Na, ez azért elég primitív, már ne is haragudj, hogy ha igazad van, akkor bárhogy vitázhatsz az "ellenféllel". Sokakkal nem értek itt egyet, de azért kulturáltan szólok hozzájuk. Lehet, hogy itt sokan nem tudnak gondolkodni, ahogy mondtad, nem értenek az irodalomhoz, ami nekem nagy szívfájdalmam, de jobban sért, ha valaki egy alapvetőbb dolgot nem tud: kulturáltan vitázni.
Tény, hogy Petőfi az egyszerűbb nyelvezete miatt népszerű, és az élete miatt is, de őt Te hoztad fel példának, és akárki mást is felhozhattál volna, nem csak ő írt rímekben. És a rím nem jelent egyszerűséget. Vagy nem értem igazán: minek mondtad, hogy Petőfi egyszerű? Nem azt mondom, igazad van, de mi köze a rímekhez? A rímek nem egyszerűek, csak épp ő használt olyanokat, de sok költő írt nagyon frappáns rímeket.
Meg kell védenem azt a válaszolót, aki azt mondta, ki nem állhatja Adyt és József Attilát. Én szeretem József Attilát, de Adyt én sem szeretem, egyáltalán, és herótom van attól, hogy ha ezt elárulom, akkor mindenki szívrohamot kap, mivel magyar szakos vagyok. Nem kötelező senkit szeretni, mindenkinek lehetnek saját gondolatai. Az, hogy kijelentette, hogy utálja, nem jelenti, hogy nem tiszteli. Ez talán furcsán hangozhat. Én értem, hogy Ady miért jó. ha odatennéd az ő versét egy másik mellé, amit egy amatőr írt, látnám rajta, hogy miért Ady jó, érzem a tehetségét, de ettől még egyszerűen nem bírom a stílusát.
Mindjárt tovább olvasok, és válaszolok a továbbiakra is.
Nos, a továbbiakhoz még sincs túl sok hozzáfűzni valóm.
"az itt jelenlévő hozzászólók közül hányan írnak verset, amit nyilvános fórumon is lehet olvasni?"
Én írok verset is, és mást is, de én sem szeretném linkelni, több okból. Egyrészt, mert nem értek egyet a netes terjesztéssel (verspályázaton, stb. ez csak hátrányt jelent, és a neten senki nem fedezi fel az embert), másrészt, mert semmi köze az eddigiekhez. ha csak érdeklődtél, akkor válaszoltam, de ha arra gondolsz, hogy mi tudunk-e verset írni, akkor arra azt kell mondanom, hogy az ember sokkal több dologról tud véleményt mondani, mint amihez ért, mégpedig azon a jogon, hogy ő a közönség.
"Aki azt mondja, hogy egy vers akkor vers, ha rímel, az egyszerűen nem ért hozzá / műveletlen / nehezére esik a gondolkodás. Ez így van, nem kell szépíteni."
Itt nincs igaz vagy hamis. Itt csak egyéni vélemények vannak. A kérdésben is benne van, hogy szerinted. Nem úgy lett feltéve, hogy "Szükséges- e a versnek rímelnie?".
Lehet, hogy nem vagy műveletlen, de attól még egy merev tapló vagy és képtelen vagy mások véleményét elfogadni (attól még nem kell a saját véleményed megváltoztatni) egy ilyen "egyszerű" kérdés kapcsán is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!