Szükséges szerinted, hogy egy vers rímeljen?
szerintem igen
nem akarom leszólni a rímtelen versek szerzőit, de szavakat művészieskedőn összerakosgatni nem költészet, szerintem.
nemrég akadta a kezembe két kötet, egy magyar költőé és egy antológia skandináv költők műveiből.
biztosan egy kultúrbarom vagyok, de két perc után félredobtam. teljesen felesleges volt oszlopos elrendezésben leírni, amit közölni akartak, ha szépen sorkizárttal írták volna, a kutya se hitte volna versnek.
nem vitatom, hogy magvas gondolatok is előjöhetnek valakiből, de versnek nevezni, mert hosszúkás és a lap közepén van, véleményem szerint önteltség.
a jó rímet megtalálni, játszani a szavakkal, a ritmussal....nekem ezt jelenti a vers.
nem.
sőt, a hideg futkos a hátamon, ha valaki csak azért jár fel a literára, hogy beszólogasson a nagy irodalmár fejével, hogy "ez nem rímel, ez undorító, ez nem vers". tisztelet a kivételnek, persze, akik nem így állnak hozzá.
szerintem attól vers egy vers, hogy van egy belső ritmusa. nem feltétlen időmértékes vagy ütemhangsúlyos verselésre gondolok, hanem a gondolatok ritmusára. amikor olyan, mintha lélegezne, beszélne a szöveg. az alakzatok, mindenféle díszek ízlésesek tudnak lenni, persze csak mértékkel. nekem sokkal fontosabb, hogy azok a szavak egy egyedi szövetet hozzanak létre - ha már vers formájában kapom, akkor ugye valamennyivel tömörebben, mintha kiengednéd őket prózában, terjedelemben.
mostanában pont hogy a rímektől van herótom. főleg, ha folyton-folyvást beleragadok - ha túl tömény.
nem vagyunk egyformák
ezért "élnek meg" a rímeket lenéző versfaragók is, kinek a pap, kinek a paplan :)
Ady Endrének nagyon tetszett a rím mintája.Volt hogy minden második sor rímelt,volt hogy egyik sem igazán.Viszont az o versei rengeteg jelentéssel bírnak aminek a rím ütemet ad, egyszerűen fantasztikus.
Úgy gondolom egy vers nem csak egy rím kollekció kell hogy legyen,hanem szinkronizálnia kell az üzenetet a rímmel.
Nekem szükséges a rím,de nem minden esetben.
Nagyon el kell találni a rím helyét és szerepét egy versben,és csak akkor kell használni.
Nem szükséges.
És ami rímel, még nem biztos, hogy vers.
Nem feltétlenül a rímen van a hangsúly, ha a költő úgy pakolgatja a szavakat, összefüggéstelenül is akár, akkor is lehet egy vers jó.
Én szeretem a szabad verseket, én magam is írtam már párat. Abban az a legjobb, hogy egy gondolat hozza elő a másikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!