Szükséges szerinted, hogy egy vers rímeljen?
Köszi mindenki válaszát! Én igazából nem is tudom. Én nagyon szeretem a verseket úgy általában, és szerintem egy versnek nem kötelessége rímelni, de engem annyira le tudnak nyűgözni a jó (!) rímek. Az utolsó hozzászólónak viszont teljesen igaza van: az nagyon szörnyű tud lenni, mikor látszik, hogy valamit csak a rímért írtak.
Mindenkit felpontoztam. érdekelnek további vélemények.
Egy neves irodalmár, azt mondta, hogy Ady és József Attila a két legnagyobb magyar költő, véletlenül sem "egy" Petőfi.
Szóval nem, véletlenül sem szükséges, hogy egy vers rímeljen. Ezt csak azok mondják, akiknek nehezére esik a gondolkodás.
Na ne te mondd már meg, hogy mit csináljak és mit ne. Nem érdekel mi sugárzik a mondataimból, ameddig igazam van.
Aki azt mondja, hogy egy vers akkor vers, ha rímel, az egyszerűen nem ért hozzá / műveletlen / nehezére esik a gondolkodás. Ez így van, nem kell szépíteni.
Ady és József Attila kapcsán pedig, nem egy Szeretném, ha vadalmafa lennék-re gondoltam. Az még speciel igencsak a pályája elején íródott. Persze az is igaz, hogy az utolsó vershármasa rímel, és igen kitűnő alkotások. Talán a legjobbak.
Azt ne kelljen már magyarázni, hogy mire gondoltam Ady és Petőfi összehasonlításánál. Petőfi azért ennyire közkedvelt most is, és volt akkor is, mert közérthető, népies, egyszerű a nyelvezete. És jó persze az életrajzának romantikus volta miatt is.
Adynak egyértelműen a Jó Csönd-herceg előtt a legkiválóbb alkotása, és abba egy darab rím sincs.
A Szürkületet meg már meg sem említem J.A.-tól.
Egy szóval nem állítottam, hogy nekem ők a kedvenceim vagy, hogy szeretném őket.
Ha "ki nem állhatod" Adyt és J.A.-t akkor nem értesz az irodalomhoz - megint csak ezt tudom mondani.
Az addig rendben van, hogy nem áll hozzád közel a stílusuk, de legalább elismernéd, hogy ők igenis nagy költők, sőt, a legnagyobbak.
Nem annyira szubjektív az irodalom, mint ahogyan azt sok laikus állítja. Fel lehet ismerni az értékeset, meg lehet állapítani, hogy melyik a jó vers, és igen sokszor rangsorolni is lehet. Csak azok, akiknek lehetne rangsorolni, akik érteken hozzá, akik tanultak, műveltek és tisztelik az irodalmat, épp ők állítják, hogy "nem tisztük", és nem mernek nagy horderejű kijelentéseket tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!