Az eBookon megjelenő könyveket is kiadja valaki?
Szerintem minden marad ugyanabban a rendszerben, könyvkiadók, ISBN, csak nem papír formában árulják már a könyveket. Ugyanúgy kellenek szerkesztők, korrektorok, hiszen az elektronikus szöveget is gondoznia kell valakinek.
Bár részemről maradok a kinyomtatott könyveknél, nekem idegen képernyőn olvasni több száz oldalas regényeket. Az új könyvek illatáról már nem is beszélve.
1. vagyok
Egyébként én magyar szakon végeztem alkalmazott irodalomtudomány szakirányon, ami gyakorlatilag könyvkiadással kapcsolatos ismereteket jelent. Imádtam ezt tanulni, a korrektúrajelektől kezdve egészen a könyv megszerkesztéséig, valamint a két hónapos kiadói gyakorlatot is. Viszont rettenetesen zárt világ, én sem tudtam könyvkiadónál elhelyezkedni sajnos (remélem majd azért életem során valamikor sikerülni fog), ismeretség kellene hozzá és nagy-nagy szerencse :(
Hát jogilag ez még elég ingoványos terület. Szerintem ISBN-szám még nem kötelező az e-könyvekre, ma még bárki bármit kiadhat, de ez persze változhat is.
Az elektronikus kiadásban persze más szerep juthat a kiadónak. Valószínű, hogy szöveggondozásra szükség lesz, mert a szerzők nem tudnak helyesen írni, és a szövegszerkesztőt sem ismerik. Ez nem nagyon fog megváltozni - az viszont előfordulhat, hogy az emberek nem fogják elvárni a jól elkészített szövegeket, hanem inkább olvassák úgy, nyersen, ahogy a szerző megírta. Ha így lesz, akkor nem kell majd a kiadó.
A kiadó viszont nem csak megformázta és kinyomtatta a szöveget, hanem más szerepe is volt. Egyrészt ő volt az eladó, a boltoknak ő adta a könyveket, másrészt ő a reklámozó is, ő csap a könyvnek hírverést. Végül a kiadó egyfajta szűrő is, biztosíték arra, hogy a nagyon vacak írások és a törvénysértő írások ne jelenhessenek meg.
Erre a három feladatra a jövőben is szükség lesz: hiába van tízmillió e-könyv, ha nem tudod, hogy konkrétan melyik a jó, melyiket érdemes megvenni. Ezért szerintem valamilyen fajta kiadókra a jövőben is szükség lesz, akikben az olvasók és a szerzők is bízhatnak.
De az is lehetséges, hogy ez csak a nagyon távoli jövő. Egyelőre az e-könyveket könnyű ellopni, ezért magyarul nem is nagyon éri meg kiadni őket. És persze ma még a papíralapú könyvkiadók is megvannak, valószínűleg pár kiadó akkor is lesz, amikor majd te leszel álláskereső.
Manapság már rengeteg nyomtatott (és elektronikus) könyv jelenik meg kiadó közreműködése nélkül, vagyis magánkiadásban. Ezek egy része elképesztő sületlenség, más részük kifejezetten jó, van köztük sok tankönyv is. Viszont ha piaci sikert akar az ember elérni a könyvével, akkor szerencsésebb ha egy jó kiadó segítségét veszi igénybe, amely megszervezi a terjesztést, hogy valóban kapható legyen a legtöbb könyvesboltban és online könyváruházban. Magánúton ezt nagyon nehéz megszervezni. Nem lehetetlen, de elég rögös út.
Egyébként az e-könyvekkel szemben, gyors terjedésük és látszólagos jelentős piaci részesedésük ellenére, hatalmas az ellenállás a kiadók részéről. Különösen Európában. Mondjuk ez érthető. Itt nem csak arról van szó hogy ki gondozza a szöveget vagy hogy milyen könyv jelenik meg és milyen nem. Itt a nagy félelem az, hogy a könyvipar nem akar a zeneipar sorsára jutni azzal, hogy az e-könyveket is mindenki agyba-főbe másolhassa meg letölthesse a netről anélkül, hogy fizetne érte. És hát ott van a nyomdaipar is. Nyomdák százai-ezrei zárhatnának be, ha nem lenne többet könyvnyomtatás. No és a papíripar... Szóval hatalmas üzleti következményei lehetnek ennek. Ezért van az, hogy pl. németül alig található e-könyv.
Magyarországon szerintem nem érdemes. Rengeteg a kiadó, hatalmas a könyv túlkínálat, a vevők pénze meg fogy... Hacsak nem tudsz "belenyúlni" valami olyan témába, ami valamiért sok embert érdekel. De semmiképp sem adnék ki itthon e-könyvet, mert azért kevesen adnának pénzt, mindenki csak másolná...
Mondjuk a német piac már kecsegtetőbb lehet. Kábé 90 milliós a német ajkúság, és hát ott még van pénz. Sőt, sokáig lesz is... De ott sem működik az e-könyv, a német kiadók nem rajonganak érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!