Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Rohadtul unhatjátok már az...

Rockerfajzat kérdése:

Rohadtul unhatjátok már az ilyen jellegű kérdéseket, de milyennek gondoljátok a versemet?

Figyelt kérdés

Ismételten kijelentem, hogy mielőtt feltettem volna, megnéztem, mennyi ilyen kérdés van és hát ki sem láttam belőlük... Szóval bocsánat, hogy még jómagam is ilyennel fáraszt titeket, de azért kíváncsi lennék, mit gondoltok a versemről, ami az első lesz a verses oldalon, amire regisztráltam. Azért ide tettem fel a kérdésemet, mert itt általában jó építő kritikák szoktak lenni. A koromat eleinte nem fogom megmondani. A lényeg: ti milyennek találjátok a versemet?

Rólam

Most hol vagytok, barátok?

Ha visszanéztek, egyedül találtok.

Emlékszem, mikor körbeálltatok

És rám ujjal mutogattatok.

Emlékszem, mikor leköptetek,

Mikor másnak hazugságot meséltetek.

Rólam. Minduntalan leléptetek,

Itt hagytatok, mikor baj volt, s tovább beszéltetek.

Rólam. Hamis képet alakítottatok.

Rólam. Koholt vádak, ebből sorozatok.

Rólam. Pedig az se tudtátok igazán, ki vagyok.

A saját képeitekben biztosak voltatok.

De szeretettek. Miközben utálat töltött fel

Titeket. S azt mondtátok: „Haver, sosem hagylak el.”

Én akkor elhittem, de ilyen barát nem kell.

Nem kell…

Sírhalmom felett nevettetek volna, barátok.

Ti vádakat szülnétek, miközben az örök mezőkre vágyok.

Rólam. És örülnétek, hogy boldogtalan vagyok.

Élve temettetek volna el, ha meg nem halok.

A pengét ti tettétek volna a nyakamhoz, félelem nélkül.

Vérző viasztestem felett beszéltetek volna végül.

Tovább. Nem hagytátok volna abba, vád bombáz, csak épül.

De összeroppanthatom, ha egyszer a kezembe kerül…

Én több vagyok. A lajhár nevet a hattyún, mert a szárnya

Koszos. Ti mocskoltátok be. De őt még tiszta víz várja.

Ti belefojtanátok. Öltönyös lajhárok! Kiknek jár a szája,

Mert jó helyre születtek, de az acélhattyúnak nincs párja.

Visszanéztek, s egyedül találtok… Egyedül találtok!

Egyedül, hiszen ti elhagytatok.

De még mindig jobb egyedül, nincsenek hamis barátok,

Hamis dicséretek, s műanyagérzések, öltönyös lajhárok.

Telnek az évek, mióta itt hagytatok egyedül.

Én a gitár húrjait tépázom, míg más lágyan hegedül.

Szemembe több könny senki miatt nem kerül.

De ti talán majd bánjátok, mikor majd emlékeitek közt felmerül

Pár mocskos előítélet. Rólam.

Pár oktalan pletyka. Rólam.

Pár behízelgő hazugság. Rólam.

És tudom, soha nem feledkeztek… rólam.

Csak egy szolga voltam, kit átverhettetek…

Mégis lesznek emlékek.

És rólam…

UI.: Nem vagyok életunt emós és a vers főtémája se a depresszió, a bú meg a bánat, hanem az az undor, amit az ilyen "barátok" iránt érzek.

2012. júl. 10. 01:04
 1/4 yuda ***** válasza:

Arra reagálok, hogy kilátástalan küzdelmet folytatsz hiábavalóan itt a GYIK-on, mert nem találtál állítólag hasonló kérdéseket... én egyetlen kereséssel találtam feltehetőleg több tucatot. Annyi időm nincs, mindet beollózzam, de az nem igaz nem találtál. Ez kamu.

http://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__konyvek__3167321-s..

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__muveszete..

2012. júl. 10. 08:27
 2/4 Andizsuzsi ***** válasza:

Kedves első! Az, hogy "ki sem láttam belőlük" azt jelenti, hogy rengeteg. A kérdező tisztában van vele, hogy sok ilyen kérdés van, ezért mentegetőzik.

Kedves kérdező!

A hangulat, amit érzékeltetni akartál, lejön a versből. Nekem egy kicsit sok, kb. a 4. versszaktól kezdve úgy éreztem, hogy innentől már nem kellene. A rímek időnként erőltetettek, és néha olyan érzésem van, hogy te sem tudod a verszak elején, hogy hova akarsz a végére eljutni. Pl. a hattyú és lajhár esetében többszöri elolvasásra sikerült rájönnöm, hogy ki kicsoda is tulajdonképpen.

Összességében viszont tetszik a vers, bár én nem szeretem az ilyen negatív kicsengésű verseket, de a mondanivalódat átadja.

2012. júl. 10. 08:41
 3/4 anonim ***** válasza:
Szia, próbálkozásnak nem annyira rossz. De a rímek nem igaziak, szinte mindenhol a ragozás miatt rímel csak. Lüktetése nincs a versnek, hosszúak a sorok össze-vissza szótagszámokkal. És a mondanivalója nem túl nemes, a költői alázat helyett valamilyen gyerekes felsőbbrendűséget próbál közölni. De hajrá, olvass sok jó verset és szépirodalmat, és alakul majd! Ajánlom Adyt és József Attilát!
2012. júl. 10. 10:50
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Az elsőnek már megmondta azt, amit én akartam a második, felesleges volt most felkutatni ezt a sok kérdést.

Ez az első olyan versem, aminek bokorríme van. Túlnyomó többségben a páros rímet használom. Azért örülök, hogy átjött az a nem túl nemes mondanivaló. Valóban nem túl nemes, de én nem tudok költői alázatot mutatni képmutató férgeknek. Úgy gondolom, az őszinte, magát adó ember sokkal többet ér az ilyeneknél, mint ezek a "barátok". Nem rossz indulatból, de nem értem, miért nem volt egyértelmű, hogy ki a lajhár és ki a hattyú. Az öltönyös lajhárok többesszámban vannak, az acélhattyú egyesben és annak a versszaknak az elején ott van, hogy "Én több vagyok." Verseket pedig, ahogy az utolsó javasolta, olvasok eleget, ugyanis még iskolába járok.

Még egyszer köszönöm az építő kritikát! :)

2012. júl. 10. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!