Gondoljátok, hogy az írók túl sokszor írnak írókról, mint főszereplőkről? És milyen könyveknek művész a főszereplője?
Nick Hornby állítja ezt a Vájtfülűek brancsa című könyvében, és szerinte ez hiba, mert csak a hasonló emberek tudnak azonosulni velük, és a fodrász, taxis, pincér, asztalos nagyon unhatja már a sok írót, vagy hasonlót.
Mit gondoltok erről? Tudnátok nekem olyan könyveket mondani, aminek író, drámaíró, költő, vagy más művészeti ágban alkotó ember (pl. festő, vagy zenész - de itt nem modern zenére gondolok) a főszereplője vagy egy meghatározó alakja?
Nekem is Stephen King ugrott be, hogy pl. a Tortúrában is, a Tóparti Kísértetekben is, meg a Titkos ablak, titkos kertben is író a főszereplő (most több nem jut eszembe, lehet, hogy másban is). De engem ez sosem zavart, pedig nem vagyok író :) Sőt, fiatalabb koromban még csak az se fordult meg a fejemben, hogy én valaha értelmiségi leszek, egy sima pultoslány voltam :) Mondjuk az irodalomhoz most sincs sok közöm, már azon kívül, hogy szeretem persze.
Érdekes, más szerző viszont most nem jut eszembe, akinél író lett volna a főhős, de biztos van ilyen még, csak lyukas a fejem.
Na, kicsit viszont keresgéltem, hátha találok olyat, ami olyan művészről szól, aki nem író. Elöljáróban megjegyzem, hogy ezeket én nem olvastam, így nem tudom őket jellemezni.
Theodore Dreiser: A zseniális ember
(Dreisertől mást viszont már olvastam, az tetszett, de ez nem tudom, milyen lehet.)
William Somerset Maugham: [link]
(Ezt meg csodálom, hogy nem jutott eszembe, csak így, hogy rákerestem, mert valamelyik S. K. regényben többször is említik.)
Bulgakov: Mester és Margarita
Graham Greene: A szakítás
Hú, köszönöm szépen, főleg, hogy van, aki még utána is nézett. Ja, ha valakinek eszébe jut, és nem kutatómunkába kerül, filmek is érdekelnek.
Amúgy a Tortúra c. művét Stephen Kingnek filmben láttam, és nem volt rossz, egyszer megnéztem, de nem az én műfajom, mondom, én megijedek az ilyenektől.
Köszönöm a sok műcímet, már csak a véleményetek érdekelne még, mert alapvetően azért írtam ki a kérdést. Persze olyanok is jöttek, de még továbbiakat is várok. Köszi mindenkinek.
Hát zenészes film pl A zongorista, 1900
írós film pedig a Sötét ablak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!