Miért gondolta azt Michelangelo, hogy a szobrászat a művészet legmagasabb ága? A lent található rajz milyen technikával készült?
Az első kérdést nem tudom megválaszolni.
A rajz szerintem Photoshoppal készült vagy más rajzprogrammal. De ha ragaszkodsz az élőhöz akkor valami szóróval vagy simán a kezével.(úgy mint abba a reklámba a valamilyen Nagy mama nem tudom mije)
mert nemcsak térben kell gondolkodni, hanem tökéletes is kivitelezni,. a festészetben a három dimenziót kettővé alakítják
Egyébként meg hülye kérdés, próbáld ki és megtudod...
A rajz préselt szénnel készült
Leonardo azt mondta: "A festő, otthon, a legnagyobb kényelemben, a legnagyobb pompában fest, míg a szobrász gipszporosan, leizzadtan a műteremben dolgozik saját erejéből! " Hmm...talán mert a festészetben bármit mg lehet festeni,csak a színekkel kell dolgozni. A szobrászatban pedig térben alkotsz, gondolj csak bele, nincs háttered, csak egy alakod, és az teremti meg a mű hangulatát, jelentését stb. Szerintem ezért, vagy legalábbis én is azt gondolom. De el lehet rajta gondolkodni, nézz utána szakirodalomban.
A rajz meg szerintem szénnel készülhetett, nem pedig photoshoppal, valami ingre papírra van rajzolva, lefotózva és az is homályos.
A rajz igen, préselt szénnel készült.
Michelangelo pedig azért gondolat a szobrászatot a művészet legmagasabb ágának, mert:
"A legnagyobb művésznek nincs nagyobb álma
amit ne zárna bármily kocka márvány
önön feleslegébe: míg, kitárván,
a lélek által vont kéz megtalálja."
(Michelangelo, ford. Babits.)
"Szobor alatt azt értem, amit az elvétel módszerével készítenek, mert az, ami hozzáadással készül, a festményre hasonlít." (Michelangelo)
(forrás: Pierluigi de Vecchi: Michelangelo)
- na elemezgessed. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!