Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mire kell figyelni, ha gitárhú...

Mire kell figyelni, ha gitárhúrt cserélek?

Figyelt kérdés
Főleg úgy, hogy 0.10-es volt az előző húr 0.9-es helyett. De leeresztve tároltam, és csak akkor húztam fől, ha használtam, ez néhány napot jelent.
2012. márc. 14. 02:11
 1/5 anonim válasza:

nem biztos, hogy sokat tudok segíteni, de az biztos, hogy úgy kezdd felhúsozni a gitárod, hogy az első 2 húr, amit felraksz, az a 2 középső legyen.

jah, és nem szedd le mindig a húrokat, mert az nem tesz jót a hangszernek. ha több ideig rajt hagyod, lehet, h el fog hangolódni, de pár hónap alatt megszokja, és csak minimális lesz az elhangolódás.

Kellemes gitározást! remélem, tudtam segíteni!! :D

2012. márc. 16. 15:07
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Nem leszedtem, csak leeresztettem. Merthogy vastagabb volt. Amúgy inkább a beállításra voltam kíváncsi.

2012. márc. 16. 18:14
 3/5 ChrisM ***** válasza:
Többet ártasz szerintem annak a hangszernek, ha direkt lehangolod, aztán mindig újra fel. Semmi baja nem lesz, ha az egyik húrod éppen vastagabb, van, aki direkt úgy használja, hogy a mély húrokból vastagabbat, a magasakból meg vékonyabbat tesz fel. Ízlés dolga.
2012. márc. 19. 13:32
 4/5 anonim válasza:

Nem lesz baja, maximum a 0.10-nek nagyobb a húrfeszessége, és a nyak homorú lesz miatta, akkor a nyakpálcával állítani kell a nyakon, hogy egyenes legyen. Nézz végig a nyakon hosszába, amikor be van hangolva a gitár, és ha ferde a nyaka, homorú vagy domború akkor állítsd át a pálcával, de amikor ezt csinálod, akkor ereszed le a húrokat, és jegyezd meg, hogy kb. mennyit kell rajta állítani. Megjegyzem meglazított húroknál a nyak domború lesz. Elvileg ilyen beállításoknál a oktávolni is újra kéne a gitárt, de én nekem még nem volt nyakbeállítási problémám, a húrcsere után meg ugyanúgy jó maradt a gitár hangja. Az oktávolás arról szólna, hogy a 12 bundba ugyanolyannak kell lennie a húr hangjának, mint ha üresen pengeted meg, de ezt nagyon nehéz beállítani. Ha a húr üresen tiszta hangot ad, akkor utána nézd meg a 12 bundnál, illetve a fogj le a többi bundba is hangokat, és ha hamisnak hallod, akkor a gitár elején a pad után, vagy a hídon vannak "pöckök", amiket előre hátra tudsz csavarni, azzal tudod a gitár oktávolását állítani.

Ezek nem bonyolult dolgok, nagyon egyszerűek, ne ijedj meg tőlük. Ha mégis ilyen gondod volna és nem tudnád megcsinálni, akkor vidd el egy gitárüzletbe, szerintem akár ingyen is megcsinálják neked. :)

2012. ápr. 3. 22:05
 5/5 anonim válasza:
Előző vagyok. Ne engedd le a húrokat, tényleg fölösleges, a nyak csak ide-oda hajlong, ami nem jó, egy állandó tartás kell neki. A húrok meg, így ahogy írták előttem is, egy ideig nyúlnak, utána nem fognak, de ha mindig leereszted, akkor nagyon soká fognak beállni, sokáig hamar elfog hangolódni. Ha meg az a gondod, hogy így hamar elnyűvődik a húr, hát arról annyit, hogy ha nem szakadnak el a húrok a gitáron, akkor is jó rajta cserélni a húrokat, mert az új húrnak sokkal szebb a hangja, nomeg a gitár valamennyivel jobban néz ki, legalábbis közelről. :D Az, hogy milyen időközönként cseréled, függ attól mennyit játszol persze, de ha már rosszak a húrok, azt észreveszed. :) Még valami, ha az egyik húrod elszakad, ne vegyél új húrt, hanem új húrkészletet vegyél, mert ha (főleg ha más márkájú) húrt veszel, akkor nem lesz szép a húrok hangja. Természetesen ez függ az anyagi keretektől is, bár nem megfizethetetlen egy húrkészlet, legalábbis szólógitárnál, nekem a basszushoz a legolcsóbb húr 6 ezer Ft, míg szólógitárhoz már van 2500 körül. A nyakgörbeséggel és az oktávolással akusztikus vagy klasszikus gitárnál nem tudsz semmit csinálni, gyárilag jó kell, hogy legyen, ha nem az, akkor szervíz ha garanciás, bár ott se tudnak vele mit kezdeni. Az akusztikus és classicus gitárok olyanok maradnak amilyennek legyártották őket.
2012. ápr. 3. 22:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!