Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mit jelent az idelem?

Mit jelent az idelem?

Figyelt kérdés
Szép Ernő: Ne hidd! c. versében fordul elő, és eddig nem jöttem rá , mit takar.

2012. jan. 20. 16:50
 1/2 anonim ***** válasza:

Hát végig olvastam, de olyan szót nem találtam hogy idelem, csak olyat hogy idelenn, méghozzá itt:

"Csak a kedvesség, az öröm,

A pardon, meg a köszönöm,

A gyöngédség, a figyelem,

Csak az az igaz idelenn."

Én ezt személy szerint így értelmezem, saját szavaimmal így írnám le:

A kedvesség és az öröm létezik,

a bocsánat meg a köszönöm.

A gyengédség és figyelem,

Nem pedig a menny.

Szóval hogy csak a földi lét és az azzal járó érzések léteznek, a mennyország nincs, azt ne hidd el.

2012. jan. 20. 22:39
 2/2 A kérdező kommentje:

Úúú... baeőő! Tényleg félreolvastam! Köszönöm!!!

Viszont én nem így értelmezem. Nekem azt sugallja, hogy az elkorcsult, hazug világban találjuk meg az igazat, és cselekedjük, "a bűnt tagadd", "ne hidd el, mi gaz"... Vívódás is van benne, hogy ha elhiszi, gazember, ha nem hiszi, még van hite. Az egész világ hazug. Üzenet: maradj tiszta, maradj szabad, / Ne bukj el, meg ne add magad. Hogy van-e Isten, azt nem nyilvánítja ki, csak feltételes módban:

"A Földre felhőkből tekints.

Te légy az isten, hogyha nincs. "

Szerintem csak azt mondja ezzel, hogy legyél olyan jó és tiszta, amilyen akárcsak az Isten lehet (én költői túlásnak értelmezem).

Viszont:

"Holtrészeg légy, légy eszelős, "

sor ebbe a gondolkodásba annyira nem passzol. Nem tudom.

Ti hogyan értelmezitek a verset? (Meg ezt a sort is?)

2012. jan. 21. 13:22

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!