Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Művészet vs tudomány?

Művészet vs tudomány?

Figyelt kérdés

Létezik, hogy a művészemberek spirituálisan magasabb szinten állnak, mint a tudományos beállítottságúak? (Nem intelligenciára vagy tanultságra gondolok tehát.)

Az ismert tudósok, feltalálók közül nem sok olyat találni, aki ne kóstolt volna bele valamilyen művészeti ágba. Vagy éppen teljesen át is nyergelt. (Vegyészből író stb.) Fordítva viszont ez nem szokott így lenni; hogy egy zseni festő, zenész hobbiból atomfizikát tanul.

Biztos vannak kivételek, de most őket hagyjuk, nem veszekedést akarok szítani, és nem is a reál beállítottságúakat "lealacsonyítani", hiszen én sem vagyok egy kimondott művész típus. Viszont a velük való beszélgetéskor mindig érzek valami olyasmit, hogy ők valahogy közelebb vannak az "igazsághoz" (na, mondjuk ez is egy újabb téma lehetne, hogy mit nevezünk annak).

Az oké, hogy a művészet célja a gyönyörködtetés, szórakoztatás, önkifejezés. De mi az oka? Mi hajt egy ilyen lelkületű embert? A lelki fejlődésnek egy bizonyos ponton túl velejárója a művészi hajlam megjelenése? Vagy a humán és a reál beállítottság csak két olyan egyenrangú dolog, mint hogy az egyik ember a spenótot szereti, a másik meg a sóskát?

2012. jan. 7. 11:17
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:

19:55

"De pl egy agysebésznél vagy a már említett profi sportolónál nem érzem magam kevebbnek, hiába "nagyobb" emberek, nagyon tisztelem őket és elismerem a tudásukat / teljesítményüket, de nincs az az érzés, mint a zenésznél."

Ismerem az ÉRZÉSt, én is voltam 16-17 éves. De ez csak egy érzés.

"nem tudok - ahogy valamelyik hozzászóló is írta - a semmiből valamit alkotni."

A művészek sem a semmiből alkotnak valamit. Ahogy az összes szakmában van kreativitás.

"A tudomány, a racionalitás világa kiszámítható, ami egyenlő a biztonsággal."

A "szélén", ahol az új felfedezések történnek, a tudomány sem kiszámítható.

2012. jan. 9. 11:14
 22/22 A kérdező kommentje:
rendben, köszönöm szépen a véleményeket :)
2012. jan. 9. 11:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!