Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Művészet vs tudomány?

Művészet vs tudomány?

Figyelt kérdés

Létezik, hogy a művészemberek spirituálisan magasabb szinten állnak, mint a tudományos beállítottságúak? (Nem intelligenciára vagy tanultságra gondolok tehát.)

Az ismert tudósok, feltalálók közül nem sok olyat találni, aki ne kóstolt volna bele valamilyen művészeti ágba. Vagy éppen teljesen át is nyergelt. (Vegyészből író stb.) Fordítva viszont ez nem szokott így lenni; hogy egy zseni festő, zenész hobbiból atomfizikát tanul.

Biztos vannak kivételek, de most őket hagyjuk, nem veszekedést akarok szítani, és nem is a reál beállítottságúakat "lealacsonyítani", hiszen én sem vagyok egy kimondott művész típus. Viszont a velük való beszélgetéskor mindig érzek valami olyasmit, hogy ők valahogy közelebb vannak az "igazsághoz" (na, mondjuk ez is egy újabb téma lehetne, hogy mit nevezünk annak).

Az oké, hogy a művészet célja a gyönyörködtetés, szórakoztatás, önkifejezés. De mi az oka? Mi hajt egy ilyen lelkületű embert? A lelki fejlődésnek egy bizonyos ponton túl velejárója a művészi hajlam megjelenése? Vagy a humán és a reál beállítottság csak két olyan egyenrangú dolog, mint hogy az egyik ember a spenótot szereti, a másik meg a sóskát?

2012. jan. 7. 11:17
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
U.i.: Mármint a ma 16:19-esre gondoltam.
2012. jan. 7. 16:37
 12/22 A kérdező kommentje:

16:19: "Te inkább a művészeti oldalhoz állhatsz közelebb, ezért érezheted spirituálisan felemelőbbnek. "Ki-ki a maga borát tartja jobbnak"."

Nem igazán érzem magam annak, inkább azt érzem, hogy a szomszéd bora zöldebb. :))

16:29: "Konkrétan mit értesz spirituálisan magasabb szint alatt?"

Na ez az, amit nem igazán tudok megfogalmazni, max ahogy írtam korábban, hogy mintha közelebb lenne az igazsághoz, de ez így is elég homályos. De az van, hogy ha valakinek pl a sport az élete, a munkája és a hobbija egyaránt, és teljes mértékben kitölti az életét, boldoggá teszi sugárzó tekintettel tud mesélni róla,

az nincs rám olyan hatással, mitha pl egy grafikus teszi ugyanezt. örülök az örömének, de nem különösebben "hat meg". De ha a (pl) grafikust hallom beszélni, akkor az az érzésem, hogy ő tud valamit, rálépett az "igaz(abb) útra", és nem hagy nyugodni a dolog, hogy vajon milyen lelkületből fakad a művészete. Lehet, hogy csak túlmisztifikálom?

2012. jan. 8. 16:17
 13/22 anonim ***** válasza:
Valószínű. :D
2012. jan. 8. 16:33
 14/22 anonim ***** válasza:

"Létezik, hogy a művészemberek spirituálisan magasabb szinten állnak, mint a tudományos beállítottságúak? "

Nincs olyan, hogy "spirituálisan magasabb szint". Ez egy értelmetlen kifejezés.

"Az ismert tudósok, feltalálók közül nem sok olyat találni, aki ne kóstolt volna bele valamilyen művészeti ágba."

Hogy érted, hogy belekóstolt? Mondjuk Einstein hegedült szórakozásból, de nem szerzett zenét és nem volt kiemelkedő hegedűs. Vagy Teller Ede szeretett verseket olvasni, de nem volt költő. Hobbyszinten "belekóstoltak" a művészetbe, mert nem voltak szakbarbárok. Ugyanilyen szinten egy művész is "belekóstolhat" a tudományba, de ettől nem lesz tudós.

Amúgy Csáth Géza orvos volt, Karinthy is tanult orvosnak, Georg Trakl gyógyszerész volt, Gottfried Benn orvos. Ottlik Géza matematikus és fizikus, Esterházy Péter matematikus végzettséget szerzett. Novalis bányamérnök és fizikus, Goethe kiváló természettudós volt. Most hirtelen ezek jutnak az eszembe.

"Viszont a velük való beszélgetéskor mindig érzek valami olyasmit, hogy ők valahogy közelebb vannak az "igazsághoz""

Ez csak egy érzés. Nem jelent semmit.

"Mi hajt egy ilyen lelkületű embert?"

Miből gondolod, hogy a művész különleges "lelkületű" ember? Ismersz művészeket? Közelebb áll szerintem a valósághoz az ókori elnevezés: a görögöknél a művészeteket mesterségeknek tekintették, szakmáknak (techné-nek). Szakma volt a cipész szakmája, meg szakma volt a fuvolásé is. Azt, hogy a művész valami roppant különleges ember, és a művészet valami kiemelt tevékenység, ami "felsőbbrendű" a többi szakmához képest, csak a romantikában találták ki, és nem kötelező hinni benne, bár persze nem is tilos ezt gondolni, de akkor indokolni kell.

"Vagy a humán és a reál beállítottság csak két olyan egyenrangú dolog, mint hogy az egyik ember a spenótot szereti, a másik meg a sóskát?"

Eleve értelmetlenség a "humán/reál" ellentétpár használata. A pszichológia pl. humán vagy reál? A közgazdaságtan humán vagy reál? Egy jogász humános vagy reálos? Absztrakt képeket festeni mitől "humánabb", mint matematikai egyenleteket felírni? Stb.

2012. jan. 8. 19:31
 15/22 A kérdező kommentje:

"Miből gondolod, hogy a művész különleges "lelkületű" ember? Ismersz művészeket?"

Igen, nem hivatásos, de zenél, rajzol, és nem csak technikailag nagyon ügyes, hanem gazdag a fantáziája (tehát valóban alkot, nem csak másol), és egyedi a stílusa. Nem játssza a magasabbrendűt, csak én érzem magamat kevésnek hozzá (tudom, egyéni szoc. probléma). :D De pl egy agysebésznél vagy a már említett profi sportolónál nem érzem magam kevebbnek, hiába "nagyobb" emberek, nagyon tisztelem őket és elismerem a tudásukat / teljesítményüket, de nincs az az érzés, mint a zenésznél. (Pedig az orvoslás sokkalta hasznosabb, sőt nélkülözhetetlen, tehát szó sincs arról, hogy a zenélést többre tartanám.)

Én a már meglévő dolgok vizsgálatához, elemzéséhez értek (már amennyire), de nem tudok - ahogy valamelyik hozzászóló is írta - a semmiből valamit alkotni. És ha alapból ilyen lennék, akkor biztos nem is vágynék rá, és nem zavarna, hogy ilyen vagyok. De mivel zavar, ezért gyanakodtam arra, hogy hátha elfojtott dolgok lehetnek a háttérben, ami miatt pl nem bírom szabadjára engedni a fantáziámat. Nem akarok én valami hűdenagyot alkotni :)), és nem is akarok hozzá közönséget. De mégis valami olyat csinálni, ami csak én vagyok.

A tudomány, a racionalitás világa kiszámítható, ami egyenlő a biztonsággal. Talán a félősebb emberek, mint én is, ezért mozognak otthonosabban ilyen területeken. Az elvontabb művészetekben nincs kapaszkodó, emiatt az egyik típusú ember elveszettnek érezheti magát benne ("megsemmisülés érzés"), a másiknak meg éppen ez adja a szabadságot, és vígan lubickol benne. :)

2012. jan. 8. 19:55
 16/22 A kérdező kommentje:

"Amúgy Csáth Géza orvos volt, Karinthy is tanult orvosnak, Georg Trakl gyógyszerész volt, Gottfried Benn orvos. Ottlik Géza matematikus és fizikus, Esterházy Péter matematikus végzettséget szerzett. Novalis bányamérnök és fizikus, Goethe kiváló természettudós volt."

Hát ez az, hogy végül az alkotásnál kötöttek ki, és nem fordítva, hogy egyszercsak a tollat sztetoszkópra cserélik; "francba az írással, mától inkább orvos leszek".

2012. jan. 8. 20:03
 17/22 anonim ***** válasza:

Azért, ha tervezni kell valami bonyolult berendezést, eszközt, szerkezetet, az is komoly kreativitást igényel. Ugyanúgy szabályok korlátoznak, mint a művészetben, csak itt inkább a fizikai és matematikai, mintsem annyira esztétikai. Többek között ezért sem lehet igazán automatizálni a tervezési fázisokat. Mert szükséges az emberi tényező, az emberi kreativitás, amit a gépek még másolni is alig tudnak, nem helyettesíteni.

Csak a közember nem veszi észre a kézhez kapott kész termékben az ötletességet, a rengeteg újszerű, kreatív gondolatot. Pedig egy tudós vagy mérnök munkája gyakran legalább olyan kreatív, mint egy festőé, zenészé. (főleg a mai zeneipart tekintve)

A szinte a semmiből egy igen magas szintű eszközt teremteni ugyanolyan művészi, mint komponálni egy dalt, csinálni egy jó rajzot..

És amit írsz, hogy a nem művészi területen kiemelkedő egyéneket is tiszteled, de nem érzed azt, hogy ők valamivel többek lennének nálad...

Mindenki ezt érzi, csak a saját maga által nagyra becsült irányzat felé.

Én azt érzem, ha meglátok egy nagyon elmés ötlelet, hogy micsoda brilliáns elme lehet az, akinek ez eszébe jutott.

Magát a brilliáns elmét, a szuperabsztrakt gondolkodásmódot tartom többre, mint a legtöbb művészi próbálkozást.

A sportolók a fizikai teljesítményt, a kitartást tartják ilyen felemelőnek.

2012. jan. 8. 22:31
 18/22 A kérdező kommentje:

"Csak a közember nem veszi észre a kézhez kapott kész termékben az ötletességet, a rengeteg újszerű, kreatív gondolatot. "

Igazad van, talán más szemmel nézem majd ezután az egyszerűnek tűnő dolgokat.

"És amit írsz, hogy a nem művészi területen kiemelkedő egyéneket is tiszteled, de nem érzed azt, hogy ők valamivel többek lennének nálad... "

Ez így van, de hangsúlyoznám mégegyszer (vagy javítok, ha félreérthetően írtam korábban), hogy tisztában vagyok vele, hogy bizonyos értelemben "többek" nálam, de ez egyáltalán nem zavar, egyfajta biztonsággal tölt el, nem úgy, mint az ismerősömnél, akinél van az a folytogató érzés, hogy belőlem valami hiányzik. Hogy ő olyan mélyebb dimenziókba is képes belelátni, amiből én ki vagyok zárva.

"Mindenki ezt érzi, csak a saját maga által nagyra becsült irányzat felé. "

Nagyobbra becsülöm egy orvos munkáját, vagy bárkiét, aki segít az embertársain, mint aki "csak" szórakoztat/gyönyörködtet. Csak éppen ők nem keltenek bennem félelmet, mert józanabb dolgokat képviselnek, amiben nem tudok "elveszni". Kicsit olyan vagyok, mint Monk nyomozó. :))

2012. jan. 8. 22:46
 19/22 anonim ***** válasza:
9. mindketten nők vagyunk, tehát nem ezét van a különbség.
2012. jan. 9. 08:52
 20/22 anonim ***** válasza:

20:03

"Hát ez az, hogy végül az alkotásnál kötöttek ki"

Einstein meg hiába szeretett hegedülni, mégis inkább fizikus lett.

Tehát most ott tartunk, hogy az írók az írásnál kötöttek ki, a tudósok meg a tudománynál. Lehet, hogy ezért hívják őket íróknak, illetve tudósoknak? :))))

2012. jan. 9. 11:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!