Írnátok kritikát erről a versről?
Messzi- messzi sivatagban
Láthatatlan dobok halkan
Ismeretlen ritmust szólnak,
Dalolnak a csillagoknak.
Közöttük egy fehér alak
Sötét csuklyájában halad
Hallgatja a dobokat,
Meg sem hallva azokat.
Honnan indult, nem tudhatja,
Úti célját sem kutatja,
Lépked némán a dobokra
S néz előre a homokra.
Hiába tűz fent a nap,
Átjárja a lelkét a fagy
Hiába lép a dűnékre,
Mintha lépne fagyos tűzre.
Nem érti meg, miért teszi,
Senki nem is mondja neki,
De nem gondol soha erre,
Menetel a végtelenbe.
Az idő ott nem létezik
Mégis szörnyen gyorsan telik,
A valóság is képzelet
Bár érzi, hogy ez nem lehet.
De a zord felhők az égen
Éjfekete sötétségben
Sompolyogva közelednek
Minden kéket elrejtenek.
Fekete csuklyában lépked
S melegedést érez
Holott minden hűlni kezdett
A nap is lejjebb ereszkedett…
Villám szalad át előtte
De ő meg sem rezzen tőle
Ég is dörög feje fölött
Fényes villanások között.
De halad tovább szüntelen,
Tudva, valami nincs rendben
S bármennyire hozzászokott
Hogy a dob az mindig dobog…
Eltart, amíg észreveszi.
Néma csend, mi körbeveszi,
Az égzengést se hallva már,
Fénylő csillag alatt áll.
A lélegzete is eláll
Mikor hirtelen megáll,
Egy nagy kapu előtte:
Óvatosan belökte.
A nap az égen ragyogott
Végtelenül boldog volt,
S nem érzett már hideget,
Csak meghitt, meleg szeleket.
És kilépett a nagyvilágba.
"aabb- páros rímnek nevezik, és attól még, hogy az én rímeim szarok, létezik olyan"
Igen, tudom, hogy létezik olyan (sőt, talán jobban is tudom, mint Te), nem is ez volt a kérdés.
"Amire te gondolsz, és íród,"... esetleg írod, nem? :) "
:) igen, mellégépeltem, mea culpa! Kövezz meg! Mert ugye más szemében szálkát...
Belenéztem a többi írásodba is... és zavaró, hogy ennyire preferálod ezt a rímelést. Meg kéne próbálkoznod mással is - és most nem a tiszta rímre gondoltam vala :)
Nem, a versről én kértem kritikát, és nem zavar, hogy leírod róla a véleményedet - de pl. hogy érted hogy talán jobban is tudod mint én?
És az meg hogy más szemében a szálkát is... ezzel arra gondolsz hogy én kritizálom azt hogy elírtál egy szót, amikor a saját hülyeségemet meg versnek merem nevezni?
20:09
A "Virtuális gyerek" egy jópofa kuplé, ugyan nem nevezhető komoly irodalomnak, de el tudnám képzelni betétdalnak valami kabaréesten, csak egy kövér énekesnő kell hozzá.
A "Fekete szemek" olyan, mint ez az itteni vers, bár jobb, ugyanis nincs tele logikai hibákkal és a formája is egyenletesebb. Próbál valami hangulatot és történetet lefesteni, de nincs átütő ereje, mert igazából semmitmondó. Mit tudunk meg belőle azon kívül, hogy látunk néhány jelenetet? Mi az újdonság ebben a versben a százmillió másik kamaszos hangulatvershez képest? A cél az lenne, hogy valamire kifusson a vers, kimenjen valamire a játék. Pl. a virtuális gyerek-nek, bár szintén semmitmondó és kissé bugyuta vers, van csattanója.
"Hozzád megyek" - ez a 3 (illetve 4) közül mindenképpen a legjobb. Ez teljesen rendben van, vannak ennél sokkal rosszabb dalszövegek is. Slágerszövegnek el tudnám képzelni. Amiért nem igazi vers, az az, hogy sablonos a tartalma és sok más kifejezése is. Tehát ez a 100001. ugyanilyen témájú vers ebben a témában. De technikailag tűrhető.
Valahogy a "Hozzád megyek" és a "Virtuális gyerek" üdeségét és összeszedettségét kellene vegyíteni a másik két vers eredetiségre és hatásosságra törekvésével.
Szóval nem vagy reménytelen, mint költő, a belinkelt 3 vers egyébként jobb, mint ez itt, de sokat kell gyakorolnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!