Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a versről?

Figyelt kérdés

Kis virágok

Tudom néha rossz és fájdalmas az élet,

Elbánik veled, bármily szépen kéred,

Hagyjon, ne gyötörjön, ne bántson már tovább,

Hadd mosd le arcodról, fájdalmadnak porát.

Ha kínodban már rugdosod, kaparod a falat,

Ha hiányzik valami, mint éhesnek a falat,

Ne hagyd, hogy szíved feleméssze a bánat,

Engedd le magad előtt a rózsaszín fátylat.

Engedd le, s csodálkozz milyen szép a világ,

Körülvesz téged, sok kis színes virág,

Lehet, hogy mi is, kis virágok vagyunk,

Rettegek tőle, egyszer elhervadunk.

De van aki öntöz, gondoz, vigyáz minket,

Reánk adja könnyen, hófehér ingünket,

Reánk adja s közben, csókot nyom arcunkra,

Melytől boldog mosoly, ül ki az ajkunkra.

Nyíljon ki a szemed, s lásd meg a virágot,

Ki be akarja veled járni a világot,

Feledd a múltad, a rosszat, a szépet,

A jövőddel törődj, a mát pedig éld meg.

Mindig lesz ki öntöz, gondoz, vigyáz minket,

Nyíljon ki a szemünk, s lássuk meg a kincset,

A kincset mellyel karunkban, az égre nézve fel,

Gondtalan, örömmel, együtt hervadunk el.

2011. máj. 29. 21:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Ez gyönyörű. Nagyon tetszett! Gratula!
2011. máj. 29. 21:21
 2/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm:)
2011. máj. 29. 23:37
 3/13 anonim ***** válasza:
Gyönyörű vers, kicsit el is érzékenyültem. Köszönöm!
2011. máj. 30. 09:34
 4/13 anonim ***** válasza:
Jó vers meg minden, de én az ilyen hippi dumától mindig hányok, bocs :D
2011. máj. 30. 12:20
 5/13 anonim ***** válasza:
Ez tényleg nagyon szép lett!
2011. máj. 30. 12:35
 6/13 A kérdező kommentje:
12:20-nak: Igazából nem hippi dumának szántam, de most, hogy mondtad lehet van benne valami:) Egy kedves barátomnak írtam, amikor nagyon el volt keseredve, úgy érezte semmi sem jön össze neki. Mindenkinek Köszönöm a válaszokat.
2011. máj. 30. 15:56
 7/13 anonim ***** válasza:
38%
Mint irodalmi alkotás nem állja meg a helyét.
2011. máj. 31. 19:40
 8/13 anonim válasza:
61%

szerintem jo lett:)

totál átjött kb mit akarsz mondani vele:):)

2011. máj. 31. 20:22
 9/13 A kérdező kommentje:

Kedves mab!

Kifejtenéd a véleményed? Építő jellegű kritikaként venném:) Köszönöm.

2011. jún. 1. 12:16
 10/13 anonim ***** válasza:
57%

Kedves kérdező, ha tényleg érdekel akkor:

Kis virágok

Nos, a cím általában reflektál a tartalomra, ám ezt nem árt ha ötletesen, eredetien teszi. Ez a cím nem ígér nagy dolgokat, csak kis virágokat. Gyanakodva fogadja az ember az ilyesmit a Romlás virágai óta. Nevezett kötet meg ugye Baudelaire és XIX. század ez meg a XXI. Veszélyes ilyen eredendően "szép" témát, címet választani, és a címben lelőni a poént.

Tudom néha rossz és fájdalmas az élet,

Elbánik veled, bármily szépen kéred,

Hagyjon, ne gyötörjön, ne bántson már tovább,

Hadd mosd le arcodról, fájdalmadnak porát.

Az első sor olyasmit fogalmaz meg, amivel mindenki tisztában van. Ezt már sok költő megírta lényegesen eredetibben. Erre érdemes figyelni. A meglévő költészeti hagyomány ismeretében kell verset írnunk. A hagyomány ezt a fogalmazás módot már régen meghaladta. Azt is mondhatnánk, hogy a hagyomány modernebb!!

Az első versszakra és a többire is jellemző a következő:a szótagszámok nem egyeznek és nem követnek semmilyen belső verszenei logikát (12, 11, lejjebb van 14 és 13 is) a sorvégek kuszák (a, a, b, b, c, c, c, c, b, b, d, d, és tovább, mindenféle szabálytalanság), hiányoznak a tiszta rímek, ezek ragrímek és asszonáncok amelyeket hagyományosan kerülünk, legalábbis egy versben sokat nem használunk. A falat-falat nem lenne rossz, de már sokan használták. FIGYELEM: A virág - világ rímpárt TILOS leírni! Ahogy mai versben kincs szónak sincs helye. Ez olyan költői közhely mint a festészetben a cica a gombolyaggal (ez alól kivétel az az eset, mikor a szándékunk a gúny volt, vagy briliáns formai bravúrral újrateremtünk egy régebbi szövegstílust / itt azonban nem ez az eset áll fenn.)Ráadásul ezek a szavak (is) folyton ismétlődnek.

Ez stílusát tekintve nem szabad vers. Akkor tessék neki fegyelmezett formát adni mert az kifeszíti, és sallangmentessé teszi. A mondani való nem igazán eredeti, ami nem baj abban az esetben, ha a költő formai bravúrt hozz létre, itt ilyesmiről nem beszélhetünk.

Nagyjából ennyi.

Az irodalmilag értékes vers alkotásához, mesterségbeli tudás is kell. Pl. az Ismerjük meg a versformákat avagy a Költői mesterség című könyvek. Ezek bármelyik könyvtárban hozzáférhetőek. Kell továbbá, jó szem és fül. Komoly kapcsolat a választott témával, vagy éppen frivol - játékos viszony esetleg e kettő komponense. Eredetiség a vers zenéje és képei tekintetében.

Üdv: mab

2011. jún. 1. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!