Alkotóművészként (amatőr vagy profi), amikor kitalálsz valamit, rákeresel a neten, nem kiábrándító, hogy már mindent kitalált más is?

Nem.
Eleve nem keresgélem, hogy megcsinálta-e már valaki. Egyébként meg mindegy, mert magamnak csinálom.

Elöször is nem keresgélek, van saját elképzelésem
Másodszor egyetlen olyan téma sincs, amit nem használt már más, a témák nincsenek levédve
Harmadszor egy alkotómüvész a legtriviálisabb témákat is úgy tudja megvalósítani, hogy az egyéni alkotás lesz, az teljesen lényegtelen, hogy más is készített esetleg hasonló témában valamit.

Ha minden művésznek ez lenne a hozzáállása, már az ókor óta nem készült volna el semmilyen műalkotás, hiszen kvázi akkora már minden nagyobb téma adaptálva lett valamilyen formában.
Nem az a lényeg, hogy újat alkoss, hanem hogy egyedit. Persze, már minden létező dologról van könyv/vers/dal/festmény/szobor/stb., de nem a te megvalósításodban, nem a te egyéni megközelítéseddel. Csak kettő példa:
1. Ültem modellt festő körnek és hiába festettek mindannyian engem, ugyanott, ugyanakkor, ugyanabban a pozícióban, ugyanazokkal az eszközökkel, mégiscsak eltérőek lettek a festmények, mert a más festők stílusa eltérő, más dolgokat emeltek ki a megjelenésben, más volt a színhasználatuk. Ugyanabból dolgoztak, mégis más lett a végeredmény, mert ők is más művészek.
2. Ha kiadnám Tim Burton-nek, Quentin Tarantino-nak, Yorgos Lanthimos-nak és Denis Villeneuve-nek, hogy forgassanak egy filmet, ami egy kisfiúról szól, akinek haza kell jutnia a szüleihez és ennek során sokféle kalandon esik át, akkor négy nagyon más filmet kapnál, hiába lenne ugyanaz a történet gerince. Más lenne a fiú személye, mások lennének a kalandok, más lenne a történet műfaja és stílusa. Mindannyian belevinnék a saját egyéniségüket, a saját történetmesélési technikájukat.
Ne keresgélj és ne mások munkáival foglalkozz, hanem a sajátodat valósítsd meg egy kreatív és részletes módon. Én is, akárcsak a párom és a barátaink jelentős része, foglalkozik valamilyen művészeti ággal és az a legfontosabb, legyen szó bármiről, érződjön rajta a te érintésed. A saját elképzeléseidet valósítsd meg a saját stílusodban.
(Nyilván ez nem azt jelenti, hogy tilos mások műveit tanulmányozni, hiszen rengeteget lehet tanulni más művészektől.)
25/N

Közben eszembe jutott egy másik példa, szóval kiegészíteném az előző válaszomat.
Az utóbbi hónapokban abszolút rá vagyok függve az "EPIC: The Musical"-re, ami egy olyan musical, ami Homérosz "Odüsszeia" eposzát dolgozza fel. Az eredeti mű megírásának pontos évét nem ismerjük, de valamikor i. e. 8. században íródott (angolul mindenesetre 1614-ben jelent meg először), és azóta rengeteg különböző adaptációt (filmek, színdarabok, videójátékok, könyvek, dalok) láthattunk. Az "EPIC" első része 2022 decemberében jelent meg, míg az utolsó 2024 decemberében; több, mint kétezer évvel az eredeti mű megírása után. Nem az első feldolgozása a témának, még csak nem is az első zenés adaptációja, mégis hihetetlenül kreatív, részletgazdag és egyedi. Több szempontból újszerűen közelíti meg a témát és végeredmény szerintem kiváló. Nem egy egyedi történet, amit még sose meséltek el korábban (pláne mert adaptáció), de az, ahogyan (!) ez történik már igencsak egyedi és sajátos (a jó értelemben).
A musical dalai alapján számtalan animáció (pontosabban "animatic") készült különböző illusztrátorok által. Erre példa:
https://www.youtube.com/watch?v=skVSbITX4kY
https://www.youtube.com/watch?v=WOgxiS33tME&t=184s
https://www.youtube.com/watch?v=0IsYf_0UGLE
Ugyanazt a dalt dolgozzák fel, többnyire ugyanaz is történik (ez nyilván adja magát), mégis mindegyik más. Más a rajzolás stílusa, más a színhasználat, másképp jeleníti meg Poszeidónt, Odüsszeusz másképp nyitja ki a zsákot és lehetne még sorolni. Ugyanaz a dal, ugyanazokat az illusztráló eszközök, mégis más a végeredmény, hiszen mások alkották meg ezeket. Másképp vélekedtek ugyanarról (például egy tengeristen külsejéről vagy arról, miképp használja ki a környezetét).
25/N (#5)

Engem ez nem zavar, szeretek más művészek által inspirálódni. Teljesen ugyanolyan nem lesz úgysem, maximum akkor, ha fotó alapján készítesz hiperrealista képet, azzal pont az a baj, hogy nem lehet megismerni, ki készítette, mert gyakorlatilag egy pixelenkénti másolat csupán, még ha a technikai tudás figyelemreméltó is.
A kedvenc témámhoz természet-fotósok képeit használom referenciának (engedéllyel vagy olyan oldalról, ahol royalty-free képeket lehet letölteni), de sosem másolom le koppra a teljes kompozíciót az utolsó fűszálig. Csak ami megragad belőle. Téged meg más részlet ragadna meg, máshogy rajzolnád/festenéd meg ugyanazt.

Fura, amiket eddig csináltam nem láttam sehol viszont.
Milyen művészeti/alkotói ágon s mikre gondolsz pontosan? Kifejtenéd?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!