Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Az előadásra szánt műveket...

Az előadásra szánt műveket létrehozó művészeknek mi a gyűjtőneve?

Figyelt kérdés

Pl. írók, rendezők, koreográfusok, zeneszerzők.

(Kizártnak érzem, hogy ők képzőművészek.)

A vers- és prózaírók annyiból nem illenek kérdésbeli definícióba, hogy műveikhez nem feltétlenül kell előadóművész, elég elolvasni is. De rájuk is vonatkozhat a kérdezett gyűjtőnév, ha van ilyen.

Illetve még vmi: az előadóművészt úgy szokás definiálni, hogy "csak" előadja más alkotását. De ha pl. egy táncművész alapvetően improvizál, akkor ő koreográfus is és előadóművész is?

nov. 5. 01:15
 1/2 anonim ***** válasza:

A szerző szó szerintem elég átfogó, mindenféle íróra, függetlenül attól, hogy milyen műfajban ír és azt előadják-e vagy sem.

A zeneszerző nem hiszem, hogy egy kalapban lenne a regényíróval vagy a költővel, nagyon mást csinál. A rendező meg a koreográfus meg még annyira sem, előbbi nem is feltétlenül művész, utóbbi pedig nagy valószínűséggel táncos volt mielőtt kiöregedett és koreográfus lett, tehát előadóművész. Aki improvizál a színpadon, az is előadóművész, a saját aktuális gondolatait adja elő tánc, zene vagy szöveg formájában.

A képzőművész tárgyi alkotásokat hoz létre (festő, szobrász, grafikus), az iparművész pedig használati tárgyakat.

Az írás szerintem nem annyira művészet a szó hagyományos értelmében. Nem mondjuk Petőfire vagy Jókaira sem, hogy művész volt.

Ha meghallod a művész szót, kik ugranak be? Festők, szobrászok, zenészek, színészek, esetleg táncosok, de soha írók vagy költők.

nov. 5. 12:27
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ!

Igen, a szerző áll legközelebb ehhez, amelyről írtam, és elvégre a szerzői jog is pont rájuk vonatkozik.

Talán annyi kitétellel, hogy ilyen alapon egy szakirodalmi mű írója is szerző, de mégsem igazán művész. De a határok itt is elmosódnak, mert egy szakkönyvet nagyon igényesen megszerkeszteni az szinte művészet, ahogyan akár egy műszaki alkotást is (végülis nem véletlenül beszélünk iparművészetről).

Ahhoz kapcsolódóan, amit az irodalomról írsz: tényleg igaz, hogy az irodalmárok pl. jellemzően nem művészettörténész végzettségűek, hanem magyar szakosok többnyire. De azért a „gyakorló” írókat, költőket is hallottam már művésznek nevezve. Igaz, valóban kicsit ritkábban.

nov. 5. 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!