A cigányoknak veleszületett zenei érzéke van? Szerintem nincs.
Általánosítani itt sem lehet.
Annyit lehet genetikailag elmondani, hogy náluk gyakrabban mutatkoznak átlagon felüli finommotorikai, és érzékszervi képességek.
Szerintem nincs
Azok a romák akik zenélnek többségük ebben nő fel, kiskorukban látják a rokonokat gitározni, mulatni stb.
A zenei tehetség is öröklődik.
Meg a hagyományok, a szabadidős sok zenélés is segít.
Nálunk a dédszülőktől kezdve az öt dédunokáig minden generáció tele van hobbi zenészekkel, de van zenetanár és zongoraművész is.
Bár nem vagyunk romák, de ennyi zenélő emberrel akár lehetnénk is. 😀
Nem mondanám, ez is inkább csak egy sztereotípia. De a cigányokkal szembeni átlag sztereotípiákhoz képest pozitívabb kicsengésűnek tűnik, ezért nem piszkálják meg.
Én mindenesetre az énektanár helyett is szégyelltem magam, amikor harmadikban leszúrta a full fehér osztály egyetlen cigány gyerekét, amiért nem tudta eltapsolni a szinkópát, mert NEKI IGENIS KELL, HOGY RITMUSÉRZÉKE LEGYEN, OLYAN NINCS, HOGY NEM MEGY. De van.
A szomszéd gyerekek mind zongoráznak és ügyesek benne. A volt főnököm meg a Kis karácsony, nagy karácsonyt se tudja elénekelni.
Kb olyan sztereotípia, mint hogy a feketéknek nagy a péló. Vagy hogy minden férfi fodrász meleg :D
Van akinek van, van akinek nincs ilyen érzéke. Egy Győzike karakter nyilván nem összehasonlítható egy Mága Zoltánnal például.
"ájdádádádádádá zsip zsup zsámó"
Én ezt nem nevezném zenei tehetségnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!