Mi a véleményetek erről a versről?
Újhold
Tiszta lélekkel,beteljesedésem előtt
szembesülök teremtésem napjaival,
felnyílnak szemeim,kóstolom a levegőt,
átlényegülök fogyatékaimmal,szívem bajaival.
ma tökéletes az este,nemcsak látom,nézem,
a rendületlen távlatokban mutatkozik titkosan,
felettünk újhold van,feketén felragyog,
s fejemben civódnak a büszke dallamok.
Óh,becses líra és lant,benső énekhang!
Mennyire ispirált e bűvös,képletes világ,
Ajkam érzelmes elragadtatása harang
Zengésével felért,megrezgett s felvibrált,
Mikor kihajoltam az ablakon üde éjszakába,
Hosszú órákon át íródtak virrasztó élmények.
És mindezt megtagadtam kárhozatomban,
Szégyelve visszavontam,mivel előhozakodtam.
Halálról és szeretetről,anyáról és gyermekről
Szólott öregedő ifjúságom,talán a túlvilágra
Bámészkodtam,összekötve a csillagokat terekről
Fantáziáltam izgatottan,később elcsigázva
Leírhatatlan tartományok apró szegletén
Kísértem költészettel,merengő bölcsészettel
A nyughatatlan anyag háborgó vándorlását…
Befejezte már hivalkodó szellem ámokfutását.
Ha formát adsz neki, akkor rímeknek illene lennie benne, ez nagyban megkönnyíti az olvasást, és a ritmus eltalálását. Akárhogy próbáltam, semmilyen rímképletnek megfelőlő összeállítást nem tudtam felfedezni benne, ami az egész versre jellemző lett volna - keresztrím néhol nagyon szépen összejött. A versszakok első négy sorát nagyon szépen összehoztad, minden ott van, ahol lennie kell, de a második felében az egész szétcsúszott, és ez zavart. A képek és a vers hangvétele is a helyükön vannak, már csak rendbe kéne tenni őket.
A ritmusban is vannak apróbb eltérések - egy-egy szótag még nem lenne zavaró, de három-négy már az. Amit egy ilyen terjedelmű és tagolású verstől elvárnék, az a zeneiség, de minimum egy ritmus, vagy egyáltalán bármi szabályszerűség.
Ezek csak apró alakítgatások, csak rendbe kell rakni egy kicsit, és tényleg nagyon jó lesz.
Többedszerre olvasva már nem zavartak annyira ezek az apróságok, jobban tudtam figyelni a vers képanyagára. Jól írsz, szinte magam előtt láttam a verset, rávett, hogy a sorok között olvassal, és ezt nem sokan érik el nálam.
Hm, fogalmazzak úgy, hogy csiszolatlan gyémántnak tűnik?
Köszönöm az eddigi két kritikát.Első,neked különösen a terjedelmes értékelést.:) Vannak a versben rímek,a rímképlet a következő: ababxxcc
Sosem érdekelt sem a ritmus,sem a dallam,mert ez nem dal.
Amiről szól,csak az a lényegi.
Kedves Sándor9448!
Köszönöm hosszas észrevételedet.Nos,több dologban sem értünk egyet.A költészet szubjektív,mivel művészet.Hogy kinek tetszik egy adott vers,és kinek nem,az az egyén ízlésétől függ,nem tükrözi a vers színvonalát.Rosszul hiszed,én nem vagánykodok,hanem leírom amit érzek,nem akkor lesz valaki ,,igazi" költő,mert azt mondja magáról,hanem akkor,ha mások mondják ezt róla.És még ez sem igaz,mert teljes ismeretlenség és önigazolás nélkül is lehet jól írni.Ha valaki jól ír,akkor sosem ront a régi nagyok szellemén,hanem folytatja azt.Köszönöm még egyszer.
Ezzel meg fogtál,és igazad is van...Anunimusz is nagy költő volt ismeretlenül.Ám nem neked szólt a vagánykodásos téma ha nem a kontároknak.Írni bárki tud,ez tény,DE"Senki ne fogjon könnyelműen lantot a kezébe"Petőfi Sándor meg írta a XIX század költői-ben hogy milyen az igaz költő és nekünk ehhez kell tartani magunk,én ezeket az eszméket követem mert ezt tartom igaznak,mindenkinek saját igazsága van,de ettől még ha valaki nem tud írni az nem tud írni,ez olyan mintha a pálcika emberes rajzot a honfoglalás képéhez hasonlítaná valaki a rajzát,én csak erre hívtam fel a figyelmet,mert a nagyok is voltak kezdők,de ők sem feszítettek első verseikkel,így mise!
Te csak karcolt a betűt,
Mi elmédet hasogassa,
Hisz rímnek tüze fűt,
Na csak írj,Rajta,Rajta!:)
Nekem tetszik! Amúgy sem szeretem az erőltetett rímeket, sokkal inkább a váratlanokat, melyek nem passzolnak első látásra annyira össze, de mikor elolvason 2x rájössz milyen szép valójában. (Kosztolányi művelte ezt mesterfokon :D)
A ritmus 1-2 helyen tényleg akadozik, am meg a tartalma sztem nagyon jó. Hangulatilag tükrözi a mondanivalót.
Tetszik a nem hétköznapi szóhasználat is. Van benne 1-2 verses klisé, de mág jópár vers, és majd kialakul a saját költői stílusod!
Jó írást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!