Mást is idegesít a Lumina park? Pont most, ez komoly?
1. Nem számítástechnika téma
2. Hogy máshol egy, az amerikai pénzemberek által kirobbantott proxyháború zajlik, illetve az abból fakadó energiaválság; attól az ebből fakadó frusztrációdat ne egy, a téli díszkivilágítások hangulatát elhozó, az emberek téli depressziós hangulatát kizökkentő művészeti kiállítás - pláne, hogy mint írod is, ezt megújuló energiaforrásokból fedezik - ellenében éld ki. Teljesen kontraproduktív.
3. Örülj annak, hogy a jelen inflációs helyzetben erre van kereslet - ezek szerint az embereknek erre maradt még pénze (szerencsére).
#2: "Kulturáltabb helyeken teljesen ingyenesen vannak ilyenek elhelyezve közterületen."
Közgazdasági alapvetés: semmi sincs ingyen, nincs ingyenebéd.
Ha valami "ingyen" van, akkor azt valaki, valahol megfizeti - például az ünnepi díszkivilágításnál az önkormányzat.
Jelen esetben te a kiállítás belépti díjával a művészeknek - Jarosław Koziara, Martha Mulawa, Olena Glinka - illetve a mögöttük levő stábnak fizetsz.
"Inkább elutazom oda, és sétálok közöttük a főutcán"
Tehát végül is fizetsz: a közlekedési vállalatnak/a gépjárművedet hajtó tüzelőanyagot/elektromos energiát értékesítő cégnek; ha a főutcán vásárolsz, akkor az ottani kereskedőknek (akik ez után adóznak, így támogatva a lengyel gazdaságot, az adott város önkormányzatát - amiből talán a művésznek is kerül némi pénz).
Egyébként Lengyelországban is fizetős ez az attrakció:
ilyen ez a piacgazdaság. ;)
Itt már sok házon megy a karácsonyi díszkivilágítás. Ennyire van energiaválság :)
Én is be fogom kapcsolni vasárnap, igaz csak korlátozott időre, nem egész éjjel. Napi 5 óra LED világítás még nem ver földhöz.
Kedve első
1. Nyilvánvalóan véletlen volt, de köszi, hogy szóltál
2. Teljesen mindegy, ki hol robbantotta ki a háborút az energiaválság és a kérdésem szempontjából is. A következmények minket is érintenek. Én a nagyipari filmgyártást is ellenzem például, ezzel a személyeskedéssel nem hatsz meg, máshogy gondolkodunk-érzünk nagyon. A tűzijátéktól is hányingerem van. Minden pazarló, giccses cartól. A kapitalizmus jelenlegi formája nem csak iszonyatosan pazarló, de zsákutca is. Fenntarthatatlan. Buta. (Tudom, mindegy, csak a biznisz pörögjön. Ez a világ.) Szerintem a mai időkben illene valami tanulságot levonni és kicsit visszavenni. A téli depressziót enyhíti - de kinek? Haha. Hagyjuk már. Megannyi módja lenne a téli depi kezelésének, amennyiben van valakinek. Olyan módjai, amik előremutatóak, hasznosak pl az egészségre is, az egyén fejlődése szempontjából is, nem egy konzumidióta energiapazarló hulyeség.
A háború a mi szomszédunkban van, és lehet nem fog szolidaritástól senki problémája megoldódni, de majdnem tíz millió ember néz itt mellettünk olyan téllel szembe, amit el se tudunk képzelni és akkor a magyar perifériáaa szorult háztartásokat még nem vettük számba - ezzel a tudattal akinek lumina parkokra van gyomra, egészségére. Szerintem jelenleg is egy szerencsés középréteg tartja életben ezeket, a legtöbb háztartásnak aki körülöttem van már nincs pénze ilyenekre, úgyhogy nem következtetnék a társadalom egészére ennyiből.
Kedves kérdező. ez nem személyeskedés, hanem látlelet: jelenleg pusztán a személyes percepcióid miatt hőbörögsz, mivel nem érted a világ (illetve a társadalom) működését, mindentől és mindenkitől logikus működést vársz el - ott is, ahol nem kéne. Ne aggódj ezen, csak növeli a frusztrációd!
Igen, a téli depresszió - ami úgy látszik téged is érint, növelve klímaszorongásodat - egyik módja az, hogy a téli hosszú estéken fényt gyújtanak. Régen ezt gyertyával, tábortüzekkel tették (fúj, micsoda szén-dioxid kibocsájtás, hogyan merészelték? mocskos klímagyilkosok! ;) ), most meg napelemről (ami - mint azt a progresszív politikusainktól megtudtuk: atomerőmű ;) ) hajtott LED-es világítással.
Pazarló? Lehet. Mint általában az élet úgy általában (az emberi test kb 20-25%-os hatékonysággal működik, a fotoszintézis 11%-al).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!