Hiphop előadó csak az lehet, aki nehéz körülmények között nőtt fel? Egy budai értelmiségi nem válhat hiteles rapperré?
De igen. Nem a felnövésen múlik, hogy ki mennyire jó rapper.
Legalábbis nem hiszem, hogy minden rapperünk gengszter lenne, pedig a szövegek nagy része ebből áll. - amitől persze nem lesznek hitelesebbek.
A hitelesség a zenéből és a szövegből fakad szerintem.
Habár kétségkívül mókás, ahogy némelyik "művész" csicskít be mindenkit, hogy ő a király, meg a legnagyobb, aztán vasággyal van negyven kiló, és az első szél elfújná.
Nem csak anyagi nyomor létezik. Egy budai milliárdos is szenvedhet rákban, leviheti a lábát a villamos, születhet transzneműnek, megjárhatja Auschwitzot... És mért ne maradhatna valaki attól még emberi, vagy lehetne épp tehetséges, mélyen gondolkodó, mert jó volt hozzá mindvégig a sors? Mi ez a kirekesztés?
Jó, az igaz, hogy nem lesz túl hiteles, ha valaki olyat próbál átadni, amihez semmi köze. De ki mondta, hogy alkoholista apáról kell reppelni, ha egyszer nem volt az? Nem kell erőltetni a hülyeséget. Reppeljen a János-hegyről, ha az neki jobban áll.
Budai értelmiségiként arról énekelni, hogy milyen rossz volt gyerekkorodban a gettóban, az elég hiteltelen lenne.
De budai értelmiségiként énekelhetsz a téged érintő problémákról. Kapásból tudok egyet mondani, manapság az egyik legnépszerűbb a műfajban Krúbi.
Érdekes kérdés, sztem pl. Natalie Portmannek nagyon nem áll jól, hogy rappel. :-)
Aztán meg sok rapper pont arról énekel, hogy milyen kő gazdag.
De egy nem nyomorgó ember is csinálhat jó hip-hop-pot sztem, lehet hogy pont a "nyomortalansága" ad egy jó fűszert a dolognak. Ha amúgy tehetséges.
De mondjuk Eminem nem tudom mennyire sanyarú sorsú. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!