Miért van az, hogy sok régi magyar költő direkt helytelenül írt a versekben?
Pl:
"Most én épp oly egyedül vagyok,
mint ahogy régesrég kivántam.
Kinyitom a kis csöndes ablakot.
Most én mindig szomoru leszek.
Az ablakomból kitekint a szívem,
némán, mint a behódólt váteszek."
kivántam, szomoru, behódólt,
Hát 4-es, ha ezt nem mondod, nem is veszem számításba a tényezőt. Fantasztikus megállapítás, most aztán nagyon megmondtad a tutit.
Mielőtt még akkora idiótának néznétek és megpróbálnátok megmagyarázni, hogy akkor ez volt a normális írásmód, vagy hogy nem volt korrektor, kicsit tájékozódhatnátok ti is. Somlyó Zoltán például, aki ezt a verset írta, bőven a nyelvújítás utáni szerző. Plusz ha olvasnátok verseket, valószínűleg feltűnne, hogy van ahol így, van ahol rendesen írja a szerző UGYANAZT a szót. Az ékezetes dolog is érdekes feltevés, akkor bizonyára szándékosan csak kb. a felét javították ki utólag ezeknek az "elírásoknak".
Arra gondoltam, hogy biztos az időmértékes verseléssel van ez összefüggésben, de legalábbis örültem volna, ha valaki hozzáértő kifejti a jelenség pontos miértjét.
"Mielőtt még akkora idiótának néznétek"
Ez már e kérdésnél el van b*szva. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!