Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért van az, hogy sok régi...

Miért van az, hogy sok régi magyar költő direkt helytelenül írt a versekben?

Figyelt kérdés

Pl:

"Most én épp oly egyedül vagyok,

mint ahogy régesrég kivántam.

Kinyitom a kis csöndes ablakot.

Most én mindig szomoru leszek.

Az ablakomból kitekint a szívem,

némán, mint a behódólt váteszek."

kivántam, szomoru, behódólt,

2022. júl. 18. 13:08
 1/7 anonim ***** válasza:
77%
Láttad az eredeti kéziratot?
2022. júl. 18. 14:31
 2/7 anonim válasza:
81%
Mert még a nyelvreformok előtt írták.
2022. júl. 18. 14:59
 3/7 anonim ***** válasza:
41%
Ma van korrektor, aki kiadás előtt ezeket javítja. De pl. a József Attila-versekben a rövid ü-k és u-k és i-k azért vannak, mert ezek az ékezetek hiányoztak az írógépekről:
2022. júl. 18. 15:07
 4/7 anonim ***** válasza:
51%
Jesus, tudtad, hogy a magyar nyelv változik?
2022. júl. 18. 15:51
 5/7 A kérdező kommentje:

Hát 4-es, ha ezt nem mondod, nem is veszem számításba a tényezőt. Fantasztikus megállapítás, most aztán nagyon megmondtad a tutit.

Mielőtt még akkora idiótának néznétek és megpróbálnátok megmagyarázni, hogy akkor ez volt a normális írásmód, vagy hogy nem volt korrektor, kicsit tájékozódhatnátok ti is. Somlyó Zoltán például, aki ezt a verset írta, bőven a nyelvújítás utáni szerző. Plusz ha olvasnátok verseket, valószínűleg feltűnne, hogy van ahol így, van ahol rendesen írja a szerző UGYANAZT a szót. Az ékezetes dolog is érdekes feltevés, akkor bizonyára szándékosan csak kb. a felét javították ki utólag ezeknek az "elírásoknak".

Arra gondoltam, hogy biztos az időmértékes verseléssel van ez összefüggésben, de legalábbis örültem volna, ha valaki hozzáértő kifejti a jelenség pontos miértjét.

2022. júl. 18. 16:22
 6/7 anonim ***** válasza:
57%

"Mielőtt még akkora idiótának néznétek"

Ez már e kérdésnél el van b*szva. :D

2022. júl. 18. 16:38
 7/7 anonim ***** válasza:
Van, mikor a rím, a ritmus miatt. Ez az úgynevezett költői szabadság. De azért figyelembe kell venni a korabeli helyesírási szabályokat is.
2022. dec. 25. 01:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!