Miért mondják azt, hogy nem tudok rajzolni? Már nem látom értelmét, hogy folytassam.
Megnéztem. Ebből valóban nem derül ki mit tudsz. Átlag sablon vonalrajz, amiből 12 egy tucat. Egy tanulmánygrafikát tárgyról, személyről tudsz mutatni, amit az iskolában, képzőben, vagy szakkörben, vagy mesternél kaptál feladatnak?
A rajzoláshoz komoly adottságok kellenek, de az az alap. Meg kell tanulmi, ugyanis az is egy szakma. S ha tehetséggel is párosul, ami az egyedi és a plusz, akkor már van remény.
Egy példa. Mi Barcsay Művészeti anatómiája alapján kaptunk egymásról feladatokat.
Csak az tud elvonatkoztatni, aki mindent tud az alapokról, a bármit és bárkit élethűen le tud rajzolni. Aki az elvonatkoztatást valami önmagában létező torzképnek fogja fel, az blöfföl, az szélhámoskodás. Mint aki fölpakolt egymásra 3 kőkockát és kinevezte az Anyaság szobrának, de egyetlen egy emberi alakot soha ki nem faragott.
Ne haragudj, de ez kb ötödikes, iskolás, rajz óra, általános feladatmegoldás szint. Aránytalan, térben torz. Hogy nem tudsz rajzolni, az faktum. Az adottságaid is kétségesek, mert a kéz egy dolog, de szemed-látásod sincs hozzá egyelőre. De ha neked kellemes időtöltés,
csináld.
Pl. Rajzold le nekem élethűen a mutatóujjadat, a körömmel, minden redővel, pórussal, árnyalva, önárnyékkal. Tudod egyáltalán, hogyan kel egy tárgy rajzolásához nekifogni?
Vagy egy székre rakott vásznat, akár függönyt.
Vagy bármelyik típusú grafikai tanulmányt.
Szia! Nem rossz, amit csinálsz, csak még az út elején jársz. (Szakmabeli vagyok, rajztanári végzettségem van.)
Tehetséges vagy. Gyerekként én is ilyesmiket rajzoltam. Ha nem félsz rengeteget gyakorolni a jövőben és tanulni, akkor hajrá, mert menni fog ez!
A tanulmányrajzok maga a szakmai alapok megtanulása. Eszközök helyes használata, a fények-árnyékok, vonalvezetés, a kontúrok, az alakot befogó forma, arányok, perspektivikus szabályok megtanulása, alkalmazása; klf stílusjegyek megtanulása és alkalmazása; egyáltalán mi a kompozíció.
És hol van még, hogy közben alakul, formálódik-e az egyéni stílus, amit egyéni gonfolat szül? Mert gondolat nélkül nincs alkotás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!