Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Lehet, hogy valaki csak...

Lehet, hogy valaki csak iskolában tud megtanulni rajzolni?

Figyelt kérdés

Amúgy meg utálom, ha leszólnak valakit hogy "nem tud rajzolni" de igazából úgy értik, hogy nem jól rajzol.

De sokszor én is úgy érzem, hogy nem rajzolok vagy alkotok, hanem csak magam előtt látom, amit akarok és csak lerajzolom a körvonalat aztán a részleteket. Aztán ha 10x újrapróbálom, akkor úgy sikerül ahogy elképzeltem. De ezekre is azt mondják, hogy béna.

Furcsa, mert 3D modellezésben érzem, hogy nem rossz, amit csinálok, mert ott egy kockából is olyan ember modellt csinálok, hogy magamon csodálkozom. De ezeket se merem megmutatni.

Lehet, hogy nem leszek művész, hogy csak ezzel foglalkozok, lehet hogy csak szabadúszó munkákat vállalok, amikor éppen kedvem van hozzá.

2021. ápr. 13. 19:29
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:
Azt se merem állítani, hogy nem rossz a 3D modellem:(
2021. ápr. 13. 19:37
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

Küldj ide pár dolgot. Rajzot is, meg 3d-t is. Mert tudod az önkritika, meg amit anyu barát kistesó mond...

Két különböző skill, bár érzéket és érdeklődést mutathat. Szerintem 30 évesen is meg lehet tanulni rajzolni, de érdeklődés nélkül biztosan nem. Ha már kiskorában tudott rajzolni, az olyan szintű pozitív visszacsatolást kapott, hogy minimális motiváció mellett is képes volt tovább fejlődni.

Én is szeretem a 3D-t és a rajzot is. Rajzolni egyáltalán nem tudtam kb 8-10 éves koromig, aztán volt egy pont amikor szinte egyik pillanatról a másikra ráéreztem a technikára, és onnantól nagyon ment. Felsőbem volt egy jó rajztanárunk, jó feladatokkal. Azóta is inkább gyorsaságban és változatosságban fejlődtem, nem a technikában.

Sok emberen is azt látom, hogy a technikája csapnivaló, és ezért meg se próbálja elhinni magáról, hogy ő jó is lehetne ebben. Nagyon alap dolgok hiányoznak, pl hogy hogy tartod a ceruzát, meg hogy nem nyomod rá a grafit hegyét. Sokakon segített volna, ha erre több figyelmet szentelnek.

A 3D-nél. Nem kell technikákat ismerni, ott csak a szépérzék és a gondolkodás számít. Illetve kell technikai tudás, de van vagy fél tucat program, ami teljesen intuitív. Szóval ez a nincs sikerélmény rész ez kiesik.

Régebben olvastam amatőr modellező fórumot. Ott is rengeteg emberrel látszott, hogy alap dolgok hiányoznak. De még ők is a menthetetlen kategória felett voltak eggyel, mert legalább lelkesen próbálkoztak.

2021. ápr. 13. 19:48
 3/20 A kérdező kommentje:
Bocsánat, de nem merek rajzot mutatni. Esetleg, ha mondod, hogy emberarc, fej, teljesalak vagy csendélet kéne, azt tudok mutatni.
2021. ápr. 13. 19:55
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
meg lehet tanulni rajzolni, ismerek műkörmöst és tetováló művészt is, akinek megtanították
2021. ápr. 13. 20:25
 5/20 A kérdező kommentje:

3D

[link]

[link]

Digitális rajz (ha úgy nevezik)

[link]

Ceruza rajz

[link]

2021. ápr. 13. 20:34
 6/20 A kérdező kommentje:
Borzalmasak mi?
2021. ápr. 13. 23:51
 7/20 anonim ***** válasza:
90%
Nem borzalmasak! Légy kitartó, gyakorolj sokat, fejlődni fogsz!
2021. ápr. 14. 07:08
 8/20 A kérdező kommentje:
Azt vettem észre, hogy egérrel jobban rajzolok, mint ceruzával.
2021. ápr. 14. 08:49
 9/20 anonim ***** válasza:

Többit kopíroztad/másoltad?

Látszik a szépérzéked, hogy tudod használni a textúrákat.

A félrajzokból az jön le, hogy félsz, hogy elrontod az arányokat, ezért inkább be se fejezed. Vagyis hát a befejezettség relatív, ha kész a kontúr, akkor még a munka 80%-a hátra van.

Nagyon fontos, inkább kezdj bele egy egyszerűbb koncepcióba, de mindig fejezd be a munkát korrektül. Robert tanulsz belőle, és az emberek is értékelni fogják.

A dínós és a szemes rajzról nekem az jön le (lehet rosszul látom), hogy nem top===>>down módon rajzolsz, hanem elindulsz valahonnan, és haladsz valamerre, mint a micomackó. Ez se túl jó dolog. Legyen egy nagy egység, azon belül komponensek. Nem tudom hogy modellezel, de ott is gyakori kezdőhiba, hogy mindent 1 db kockából szeretne valaki kifaragni.

Legyél iteratív, és gondolkozz folyton fejlődő és bejövő komponensekben.

A többi ceruzás rajzodon már több minden látszik, nem teljesen értem, hogy mi alapján választottad a linkelt képeket.

Technikailag rendben vannak. Látszik, hogy a szimmetriát, a bonyolultabb szögeket, végtagokat kerülöd. Érdekes módon a szimmetria is egész rendben van, ahol megjelenik. A kidolgozottságot itt is hiányolom. Itt is kiemelném, hogy dolgozd ki a rajzokat, ha fejlődést akarsz. A legnagyobb siker az, ha hasznosan ki tudsz tölteni minden részletet, és a végeredmény még csak nem is lesz rosszabb, mint korábban volt.

A pénzkereset leginkább a gyorsaságtól függ és ahhoz még kéne neked pár 100 óra gyakorlás. Én azt mondanám, hogy önmagában a rajztudásod nem elég jó, viszont látszik, hogy jól kezeled a szoftvereket, képes vagy 2-3 technikát egyszerre használni (pl. grafit, blender, ps).

A nálunk idősebb generáció még nem tudott, a fiatalabb már nem akar digitális írástudóvá válni, úgyhogy ez kihasználva szerintem van esélyed önállóan is szakemberré válnod.

Szóval az eredeti kérdésedre válaszolva, szerintem ha valaki 20 év felett ismeri csak fel az igényt, annak implicit okai vannak. Azaz nem volt elég tehetséges, nem volt motivációja, talán sosem fogja ezután se érdekelni. De ha az esetedet is nézzük, valaki hajlandóságot mutat a fejlődésre, képes egyéni sikereket elérni, és végső soron szakmailag egy elismerhető szintre is eljuthat. Te pl. képes voltál megtanulni többféle szoftvert használni, ezekkel fenn tudod tartani a saját érdeklődésedet, mert innentől kezdve könnyebb a sikerélmény elérése, mint papíron, a fióknak rajzolva.

2-es voltam

2021. ápr. 15. 22:30
 10/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Akkor mit érdemes tennem?
2021. ápr. 15. 22:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!