Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Milyen festővásznat illetve...

Milyen festővásznat illetve olajfestéket ajánlanátok? Már úgy értem amit olcsón és könnyen lehet beszerezni? (lent)

Figyelt kérdés

Azért írom így, mert bármilyen furcsa mostanában az olcsó és könnyen beszerezhető, oly régóta először megint szempont lett a magam részéről de ez mindegy.

A művészet mindig is érdekelt, sőt komolyabban is, de valahogy elmúlt a kanyaróval együtt. Igaz, rajzoltam inkább, grafika izgatott igazán.

De! Most, hogy egy huzamban ennyi időt töltöttem idehaza, rájöttem, hogy rég nem foglalktoztam magammal, pedig szerettem volna festeni.

De a háttér mindegy. Lényeg: Milyen 'márkájú' viszonylag minőségi de olcsóbb vásznat tudok a közeljövőben beszerezni? Illetve olajfestéket javasoltok vagy, nem? Aki tapasztalt ebben, légyszi beszéljen nekem erről egy kicsit. Mik a tapasztalatok, milyen festék és vászon amit javasol? Melyiket szereti vagy jobb használni? És helyet is javasoltok? (áruház, tesco, lidl, obi, mittudomén, amit tudtok)

Nagyon köszönöm!

2020. aug. 1. 16:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Rámára feszített vásznak közül az Lidl/Aldi/Spar/Ikea árui egyaránt megfelelnek. Azok már alapozva is vannak.

Festékben nem ilyen egyszerű a helyzet. Olcsó festékek közt nem találsz olyat, amiben megfelelően magas a pigmentarány. Az olajjal festeni kezdést a helyedben átgondolnám, macerásabb, mint az akril. Illetve akrilfestékkel ugyanolyan hatásokat el lehet érni, mint olajjal. Az akrilfestéshez kevesebb segédanyag kell.

Bármelyiek anyag mellett döntesz, tudd: az összes, szóba jöhető márkának vannak student (tanuló) minőségű gyártmányai, azt kérjed a művészellátóban.

Jó kreatívkodást kívánok!

2020. aug. 1. 19:46
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Igazából erre énis gondoltam. Akrilban is gondolkodtam, de tanakodom. Végülis mindegy, kezdetnek nem rossz.

Illetve hát, ez nem szerénytelenség de nem alapozott feszített vásznak is ugyanott kaohatóak, igaz?

2020. aug. 1. 20:39
 3/11 A kérdező kommentje:
Ja és az árakhoz mit fűznél hozzá? Mármint eszközökkel mindennel együtt, mekkora érvágás?
2020. aug. 1. 20:41
 4/11 anonim ***** válasza:

Ha alapozatlan feszített vásznat vásárolsz, az alapozó anyaga (pl. Gesso) is extra kiadás lesz számodra. 1 kg gesso 3500-4000 HUF. Sztem jobban jársz az alpozottal. Az alapozatlan vásznakat aszzem méterre árulják, nem az Aldiban/Ikeában/Lidlben stb.

Árakhoz mit fűznék hozzá? Hááát, ha alapszíneket veszel, az nem olyan drága, csak akkor mindent magadnak kell kikeverned. (Ha vmi extra dolog kell, tudd, létezik 5880 HUF-ért is 18 ml-es festék...) Értelemszerűen a stílusod és a témád is meghatározó abban, mire lesz szükséged.

Kérdezz bátran, ha tudok, msegítek.

2020. aug. 1. 21:21
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Nos, azért kérdezem mert láttam bizonyos (gondolom) rendelhető vásznakat, amik nem alapozottak, szabadok, elég elviselhető áron, de gondoltam ettől is elviselhetőbb árakon is talán tudtok beszerezhetőket. Mivel nyilván nem egyet szeretnék, és nem egy flakon/tubus festéket, hanem sokat, mert komolyabban szeretnék elkezdeni festeni, hogy belejöhessek a dologba.

[link]

Hogy méterre vagy sem, azt nem tudom mennyivel lennél bejjebb, a minőség is számít.

A stílusom, témám illetve a motivációm terén nem szeretném ha kialakulna az, hogy úgy tűnjön én azt akarom mondani, hogy az én meg nem értett zsenialitásom szeretném kiadni magamból. Egyszerűen csak szeretnék festeni. Szerettem a kispályás, 'gyerekes' festést is, illetve a rajzolást is régen, remekül kiéltem benne magam, és azt hiszem ki is fejezhetem magam ebben.

Úgyhogy semmi extra. Egyáltalán nem vágyok (egyelőre) túl különleges színekre, alapszínek is megteszik, ha abból tudok keverni is ezt azt és jól tudom használni is. Nem kell, hogy oltári drága is legyen, csak használható.

Nagyon köszönöm, hogy segítesz!

2020. aug. 2. 00:01
 6/11 anonim ***** válasza:

Meg vagyok győződve, hogy fel nem ismert zseni vagy! Add csak ki magadból. Gyerünk.

A vászanak közül általában a vastagabbak a jobb minőségűek és általában azok a szebben strukturáltak (jobban látszanak a szálak rajtuk, ez a képiséget emelheti). Lehetséges füzet formátumban is alapozott váasznat kapni, ezek ált. fekvő 30x50cm-esek. Illetve egyszer-egyszer érdemes kipróbálni más hordozókat is, nekem pl. a farost vált be. Azt is alapozni kell.

Azért említettem az alapszinek kontra exrákat, mert pl. emberi bőr szín létezik előre kikeverve több cégtől is, de házilag kikeverni gyakorlatot kíván. Ill. aranyat, ezüstöt, bronzot se oly egyszerű házilag készíteni.

Alapozót lehet ám olcsóbban is készíteni saját kezűleg, homemamde gesso recipe néven keress rá a gugliban.

Vsz kezdetnek egy 12 v 24 darabos akril szettet vásárolnék kezdetnek, meg 2-4 ecsetet. Eleinte egyáltalán nem számít a fetsék minősége, ezt is merem állítani.

Ha önállóan akarsz fejlődni, merj hibázni, és vcakokat is alkotni. És fess sokszor, fess sokat! Saját tapasztalatomból mondom, hogy akár 100 vacak is kikerül az ember keze alól, mire egy elfogadható képet alkot. Ha gyorsabban akarsz fejlődni, ott a youtube, de még jobb a rajzszakkör, festő szakkör.

Ki a kedvenc festőd? Melyek a kedvenc képeid? Melyik a kedvenc művtört stílusod? Mely kiállításon jártál legutóbb?

2020. aug. 2. 02:14
 7/11 A kérdező kommentje:

Általánosságban nem zavar ha hibázok, azt tudom, hogy nem feltétlenül vagyok jó is benne. Egyelőre. A legjobb a tisztán lâtás. És ettől még nem leszek elégedetlen magammal.

Zseni sem vagyok. Akkor se ha néhány jó húzás után ezt mondom magamnak. :)

A kedvenc festőm van Gogh. Imádom ahogy a színeket használja, a mélységét. Számomra erős hatása van. Különösen, hogy ha egy festményét nem olyan intenzív színhasználat jellemezne, akár gyerekrajznak is tekinthetné a gyakorlatlan szem. Ennek ellenére mégis zseniális. Szeretem ha tombolnak az érzelmek a színekben.

Ebből következik, hogy az impresszionizmus illetve az ún. 'posztimpresszionizmus' az ami úgymond a kedvencem.

És például az egyik legszebb kép amit valaha láttam az a 'Csillagos éj'.

Persze, szeretek más stílusokat illetve festőket is. Elég egy Vermeer és csodálkozom. Szinte megszólalnak a portréi és festményei, némelyik mintha bele tudnék lépni.

Évekkel ezelőtt jártam utoljára kiállításon, és nem egyedül. De ott félig fiatal festők és másrészt graffiti művészek munkáját mutatták be.

2020. aug. 2. 10:36
 8/11 A kérdező kommentje:
Értem egyébként. Én arra gonoltam, ha mindenáron szükségem lesz pl bőrszínre azt külön is be tudom szerezni, mármint egyesével . Gondolom. (?)
2020. aug. 2. 10:38
 9/11 anonim ***** válasza:

Igen, egyesével is be lehet szerezni a spec. dolgokat. Sőt, a későbbiekben egyesével végy festéket, hisz nem egyszerre fogynak, ugye.

Van Gogh nekem is nagy kedvencem az expresszivitása és a plaszticitása miatt.

Miket festettél eddig? Tudsz linkelni ezt-azt?

2020. aug. 2. 11:57
 10/11 A kérdező kommentje:

Sajnos linkelni nem tudok. Mint láthattad, fent, eddig kevesebbet festettem mint inkább rajzoltam. Festettem, de elég régen és elég kezdetlegesen.

Viszont mint Van Gogh tette, én is szeretem a mély, intenzív színhasználatot.

2020. aug. 2. 14:48
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!