Kinek mi a véleménye az írásomról?
Gazdagok Markában
Mondjátok, mégis mit hittem,
Mikor a gazdagokat csodáltam
Hunyorított szemmel, irigyen?
Senkiként tovább álltam,
Akár egy kutya, ki nem kap enni
S inkább magának megteremti.
Mily egyszerűen hangzott!
Most felnevetek magamon
Mint aki egy jó viccet hallott,
Nesze Nektek! - Tovább adom.
Hadd nevessetek Ti is,
Azon, milyen naiv voltam
Bár nem vagyok már irigy, hisz;
A saját kínomban fuldokoltam.
Nagyravágyónak születtem
Mégis, mint aki álmából felriad
Én is olyan lettem...
Felébresztett a valóság,
Az a hatalmas zaj
Azt súgta fülembe: nincsen jóság
Csak mindenütt a baj.
Hát mondjátok, miért hittem?
Most mulatnak én rajtam
Mint egy megunhatatlan viccen.
Eljön az az idő, remélem
Mikor nem fog fájni már semmi
Sem az, hogy valaha reméltem.
"Gazdagok Markában"
A versed címe és a mondanivaló lényege nincs összhangban. Én más címet választanék.
Aki a "gazdagok markába" kerül, az vagy maga is gazdag, vagy szegényként áldozatukká válik. Ez utóbbit érzem ki a Te versedből.
Azt írod: "Nagyravágyónak születtem" - szegényként? Akkor hirtelen hogyan jön ez a mondat: "Én is olyan lettem".
Milyen lettél? Gazdag, vagy a gazdagok oldalán álló, az ő elméletüket követő, mások baját semmibevevő "szolga" szegény?
"Felébresztett a valóság", "nincsen jóság".
Elhitted, hogy a gazdagok jók?
"Eljön az idő...."nem fog fájni"..."hogy valaha reméltem".
Ha komolyan gondolod ezt az egészet, úgy ki kell, hogy ábrándítsalak.
A gondolatviteled, annak építkezése, a vers szerkezete egyébként nagyon jó. Néhol asszonáncokból, néhol félrímekből álló vers.
Írj továbbra is, mert jól írsz!
Van lendülete, gyakorlottságot és tehetséget is látok mögötte.
Ellenben a ritmus sok helyen kibillen, hol hiányzik egy szótag, hol túl sok van belőle. Talán ezen a legkönnyebb javítani, főképp magyarul íróként, mivel az ütemhangsúlyos verselés bármilyen magyarul megírt költeményre alkalmas. Inkább a képek kuszasága, illetve a stilisztika szorulna több csiszolásra.
Javaslom, hogy olvasgass egy kis elméletet, verselemzéseket, azokból jól lehet tanulni - és érdemes is volna ezt megtenned. Zárásként pedig még azt is a figyelmedbe ajánlom, hogy a központozásra is figyelj, illetve szerintem az utolsó sorba nem kell az "az", de ha mindenképp szeretnéd, akkor tegyél a "sem" elé egy vesszőt.
Csak így tovább!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!