Te miért olvasol?

Figyelt kérdés

Dilemmában vagyok, de a ti tapasztalataitok leírásával tudtok rajtam segíteni.

Sajnos lett egy berögződésem az olvasással kapcsolatban. Úgy éreztem ezelőtt, hogy imádok olvasni, legyen szó akármiről, mert annyira jó tanulni mindent.

Egy ideje viszont olyan nézőpontból látom a világot, hogy csak azt érdemes csinálni ami szuper hasznos, és és sok stresszt is okoz nekem.

Például, nem érdemes fantasyt olvasni, mert úgy érzem nem nyerek belőle olyan tudást amit tudok hasznosítani az eletben. Ha egy üzleti könyvet elolvasok, akkor a munkahelyemen teljesen a hasznát tudom venni. Ha egy szépirodalmi művet olvasok szintén jó valamennyire, mert a való életről szól, de sokszor van hogy ott is úgy érzem haszontalan amit olvasok.

Például ha arról ír a szerző, hogy "sok légy volt a szemétdombon, és mind rám támadt. Hadonásztam, sokukat elütöttem de volt ami szinte a fülembe mászott."

Ez valódi szöveg volt egy könyvből, és én úgy működöm, hogy először értelem, utána érzelem. Ha hasznosnak vélem a könyvet, jó elolvasni. Ebben viszont nem találok hasznot.

Szóval, hogyan lássam másképp? Hogyan lássam azt, hogy mindent jó olvasni? Milyen mentalitás kell ehhez? Milyen mentalitásod van NEKED? Te hogy olvasol könyveket, és miket olvasol?

Mit javasolsz nekem?

Köszönöm.

2019. szept. 3. 23:33
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
72%

Azt te is beláthatod, hogy nem élhet úgy az ember, hogy a munka, tanulás, kötezettségek, meg a megkerülhetetlen alvás mellett semmi más nincs az életében. A "8 óra szórakozás" persze elérhetetlen (hacsak nem szórakozás valakinek a dugóban araszolás, vagy a tej-kenyér-parizer bevásárlás, vagy a gyerek házi feladatának kikérdezése), de szórakozás akkor is kell. A legtöbb szórakozás pedig pénzbe kerül.

Ebből a szempontból pedig a könyvolvasás kifejezetten költséghatékony, főleg ha jóárasított könyvet veszel, vagy antikváriumból, használt könyvekkel töltöd meg a könyvespolcot, vagy akár könyvtárba is jársz (vagy letorrentezel akármilyen ebookot az ebook-olvasódra).

Egy könyv sokáig tart, ha veszel egy regényt 4000 Ft-ért, és azt olvasod mondjuk 10 órán keresztül, akkor 400 Ft-ért vettél magadnak szórakozást.

Ha csak beülsz egy kávéra 20 percre, vagy megiszol egy sört, otthagysz ennél többet. Egy mozi másfél óra, 1500 Ft (pattogtengeri nélkül), egy úszójegy 2 órára bőven 1000 Ft fölött van, de ott még öltözöl is, nem tiszta idő)... Szóval amellett, hogy hatékonyan költöd el a pénzt, megtalálhatod azokat a könyveket is, amelyeket olvasva úgy érzed, hogy tanulsz valamit/elgondolkodtat, egyben kikapcsol, szórakoztat is.

2019. szept. 4. 08:31
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Kikapcsolódáskét, és egyébként fantasyból is lehet tanulni, ha mást em, világépítést, ha magad is írni szeretnél. Nem azt, hogy egy az egyben lemásold a könyvben szereplő dolgokat, de minél többet olvasol fikciót, annál jobban fejlődik a saját képzelőerőd.

És persze olvasok én is tudásszerzés céljából. Életrajzokat, útleírásokat, szakkönyveket, szakfolyóiratokat.

2019. szept. 6. 16:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!