Te miért olvasol?

Figyelt kérdés

Dilemmában vagyok, de a ti tapasztalataitok leírásával tudtok rajtam segíteni.

Sajnos lett egy berögződésem az olvasással kapcsolatban. Úgy éreztem ezelőtt, hogy imádok olvasni, legyen szó akármiről, mert annyira jó tanulni mindent.

Egy ideje viszont olyan nézőpontból látom a világot, hogy csak azt érdemes csinálni ami szuper hasznos, és és sok stresszt is okoz nekem.

Például, nem érdemes fantasyt olvasni, mert úgy érzem nem nyerek belőle olyan tudást amit tudok hasznosítani az eletben. Ha egy üzleti könyvet elolvasok, akkor a munkahelyemen teljesen a hasznát tudom venni. Ha egy szépirodalmi művet olvasok szintén jó valamennyire, mert a való életről szól, de sokszor van hogy ott is úgy érzem haszontalan amit olvasok.

Például ha arról ír a szerző, hogy "sok légy volt a szemétdombon, és mind rám támadt. Hadonásztam, sokukat elütöttem de volt ami szinte a fülembe mászott."

Ez valódi szöveg volt egy könyvből, és én úgy működöm, hogy először értelem, utána érzelem. Ha hasznosnak vélem a könyvet, jó elolvasni. Ebben viszont nem találok hasznot.

Szóval, hogyan lássam másképp? Hogyan lássam azt, hogy mindent jó olvasni? Milyen mentalitás kell ehhez? Milyen mentalitásod van NEKED? Te hogy olvasol könyveket, és miket olvasol?

Mit javasolsz nekem?

Köszönöm.

2019. szept. 3. 23:33
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Hasznora azért van szükség, hogy jól érezhesd magad.

Tehát te vagy a legfontosabb.

Egyébként haszontalan információ nincs, ha elgondolkozol rajta.

2019. szept. 3. 23:45
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Ezt nagyon egyszerűen el tudom mondani. A könyveket főleg a pihenés és a szórakozás miatt olvassuk, nem a tudás miatt. Ha csak a tudás miatt olvasnánk, akkor a könyvek 99%-a teljesen fölösleges lenne, és csak a fizika, meg töri könyvek maradnának meg. Hasznot akarsz? A szervezetnek, testnek, elmének a pihenés, töltődés is haszon. De pl a zenében, csokoládéban, vígjáték filmekben sincs semmi haszon, mégis fogyasztjuk. Miért? Mert jó nekünk!
2019. szept. 3. 23:49
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem jó mindent olvasni és nem is kell.

Én is azt olvasom, ami érdekel (ami nekem hasznos). Fantasyt azért olvasok, mert érdekel, hogy másoknak milyen hihetetlenül gazdag a fantáziája.

Szépirodalmat azért nem, mert szimpla életnek itt az enyém is, nem vonz másé.

Én mentálisan biztos kikészülnék ha ezt kéne olvasnom vagy pl. verseskötetet.

Nincs baj azzal, hogy nem olvasol mindent. Senki sem olvas "mindent", nem is lenne rá ideje senkinek.

2019. szept. 4. 02:18
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Hogy tessék már mondani mégegyszer, lesszives, a fantasy regények nem fejlesztenek? Dörzsöljem jobban a szememet, hátha eltűnik ez a blődség, kisaccony?

Dehogynem fejlesztenek! Egy jól megírt fantasy regény fejleszti a logikádat, a gondolkodásodat, fejleszti a fantáziádat (amit az okoskodós helyzetekben is használni kell ám! ;) ) és olyan csűrősen-csavarosan megvan egyik másik írva, hogy a szókincsünkre és a fogalmazó készségünkre is igencsak jó hatással van.

Egy jó fantasy regénnyel csak nyerni tudsz.

Másrészt attól, hogy te olvasod a bötüket, vetíted a fejedben a sztorit, - az agyad a háttérben dolgozik. Ugyanúgy, mint mikor filmet nézel vagy alszol. Akkor eszi meg mindazt a sok értelmességet, amivel a nap folyamán megvendégelted.

KELL az agyadnak a pihenés. KELL, kötelezően kell neki, alanyi jogon jár neki a pihenés. Jutalmazd meg a kemény munkáját egy jó fantasy regénnyel. Amiből, - ha visszakanyarodhatunk ide, - igen is lehet tanulni regenteget az emberekről és hiszi a piszi, tudom én, - de magunkról is. Rengeteg emberi érzelem, rengeteg döntés, rengeteg fájdalom és öröm van ezekben a könyvekben megfogalmazva. Akinek helyén van a szíve és nyitott a témára, az könnye(bbe)n megtudja ezeket látni.

Aztán tudod, ezeket a regényeket más tanult és értelmes emberek is forgatják, remek vitapartikat lehet csapni a fantasy regények felé hajolva. Főleg egy vagy több baráttal eltöltve ezeket. Sok mindent kaphatsz ezekből is.

Ha van fantasy kedvelő barátod, akkor kérj tőle ajánlatot. Ha nincs, vadássz a neten. Idődtől függően pedig tedd a napi rutin részévé az olvasást. KÖTELEZŐEN legyen legalább egy teljes, folyamatos, csendes fél óra, amit fantasy olvasással töltesz. Reggel, délben, este, ahogy tetszik.

Gondolj erre úgy, hogy élsz még xx évet. Ebből az xx évből legalább egy hetet rászánsz arra, hogy fantasy-t olvasol. Napi fél órát. Ez így kevesebb, mint 4 óra. Az ahhoz a rengeteg évhez képest lófütty. Ennyit lehet áldozni egy ilyen regényre.

Egyébként nem volt soha ilyen jellegű érdeklődésed? Filmek vagy esetleg játékok terén?

2019. szept. 4. 05:54
 5/12 tgt ***** válasza:
100%
Nagyon fontos, hogy ne csak olyan dolgokat olvass, ami „hasznos”, hanem olyat is, aminek nincs közvetlen haszna, egyszerűen csak szórakoztat. Esterházy Péter is átment azon a dilemmán, mint te, egy interjúban mondta, hogy a munkájához sokat kellett irodalmaznia, és azt vette észre, hogy csak olyan könyveket olvas, amit olvasnia kell. Gyorsan váltott és attól kezdve mindig beiktatott olyan könyveket is, amit nem a munkája miatt olvasott, hanem csak élvezetből. Ha valaki csak azt olvassa, aminek „haszna” van, hamar beleun, kiég, és feladatnak fogja tekinteni az olvasást. Szóval olvass a saját örömödre mindenfélét.
2019. szept. 4. 06:34
 6/12 gooku válasza:
100%

Ugyanazt gondolom, mint Te, Kedves Kérdező, bár lehet, hogy mást tartok érdekesnek, mint Te.

Nyelvkönyvek, szakkönyvek, és érdekesebb politikai témájú könyveket szoktam olvasni, csakhogy a mentalitásra is pontosabb választ adjak.

Utóbbi kategóriából ajánlom például Moldova György "Kádár János" c. kétkötetes könyvét, és Dr. Kende Péter "A Viktor" c. könyvét.

Mindettől függetlenül, Te tudod, mi az, ami leginkább érdekel, avval a témával/témákkal foglalkozó könyveket olvass!

2019. szept. 4. 06:59
 7/12 hollófernyiges ***** válasza:
100%
"Time you enjoy wasting is not wasted".
2019. szept. 4. 07:14
 8/12 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
100%
Boldogtalan lennek ha nem olvashatnak. Eletem fo resze.
2019. szept. 4. 07:14
 9/12 anonim ***** válasza:
29%
Nagyon szeretek olvasni,de csak kimondottan sz;pirodalmi m\veket,szabadid[mben sz=rakoz's c;lj'b=l.
2019. szept. 4. 07:31
 10/12 anonim ***** válasza:
72%

Elnézést,nem vettem észre,hogy angol billentyűre van állitva :)

Tehát,imádok olvasni,kimondottan szépirodalmat,szabadidőmben szórakozás céljából.

2019. szept. 4. 07:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!