Honnan tudjuk, hogy minden ember ugyan azt a színt látja?
Jó, jó tudom: ez így elsőre nem egy túl értelmes kérdés, de mindjárt kifejtem bővebben.
Honnan lehet azt tudni, hogy mindenki ugyan azt a színt nevezi zöldnek? Nem lehetséges, hogy valaki közben kéknek látja azt az árnyalatot, csak már megtanították, hogy az bizony zöld? Most nem a színvakokra gondolok. Ha nem arra, amikor a színeket tanuljuk.
Pl.: három gyerek ül a filcek fölött.
Jancsi ezt látja: sárga, narancs, zöld, kék, barna, lila.
Petike meg ezt: barna, lila, sárga, kék, narancs zöld
Katika: zöld, barna, sárga, lila, kék, narancs.
Csak már az oviba megtanulják, hogy az elsőt, azt lila, a második a kék, a harmadik a zöld, a negyedik sárga, az ötödik barna, és a hetedik a narancs.
Honnan véljük tudni, hogy az egész emberiség színlátása azonos? Mi az indoklása? Vagy pont ellenkezőleg: honnan tudjuk, hogy ez nem így van?
Egyet értek az előzővel.
Ritka értelmes kérdés, de tényleg. Jó olvasni ilyet, a többi között.
Én meg megprobálom a jozan paraszti eszemmel átgondolni.
Piros az piros. meleg szín ugye? tudod hogy meleg szin? igen. annak látod? igen. hát én is :) ha pl te a pirosat kéknek látnád az már hideg szín lenne.
A gyerek megtanulja, hogy egy bizonyos szint minek neveznek - és mivel általánosan elfogadott szinelnevezések vannak, ezért jól tanulják meg a gyerekek. A te példádnál maradva: ha az egyik gyerek a sárgát barnának látja, akkor azttanulja meg, hogy ezt sárgának nevezik.
De hogy érdekesebb legyen, sokat számit, hogy mit hogy mond valaki. VOlt egy kisérlet, ahol a résztvevöknek sárga és zöld közti szinü tárgyat mutattak és meg kellett jegyezniük a szint, meg leirni, hogy szerintük milyen szinnek nevezik. Utána - egy órával késöbb - ki kellett több szinárnyalatból választani azt, amit elözöleg láttak.
A résztvevök egy része az eredeti szint sárgás-zöldnek, mások zöldes-sárgának nevezték el. A visszakereséskor az elsök inkább sárgát választottak ki, amásodikak pedig sokkal zöldebbet, mint az eredeti minta volt, mert az elnevezés elvitte az emlékezetüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!