Nem veszélyes az egyéb közösségi oldalak használata?
Egy barátommal beszélgettünk a közösségi oldalak (iWiW, Facebook, MyVIP és hasonlók) használatáról. Azután jobban körülnéztem az említett oldalakon, és nekem is az az észrevételem, hogy rengeteg ember sok eléggé személyes adatot megoszt szinte mindenkivel (mert olyanokét láttam, akik nekem nem ismerőseim): telefonszám, lakcím, MSN, munkahely, iskolák, magukról és haverokról készített képek, és még folytathatnám a sort. Továbbá mindenki látja, hogy ki kinek a barátja, munkatársa - vagyis a teljes baráti hálózatát. Nem veszélyes ez a nagy "kitárulkozás"? Nem felelőtlenség ez? Vagy csak én reagálom ezt túl a beszélgetés hatására? Akivel erről beszélgettem, ő is fenn VOLT mindegyik ilyen közösségi oldalon, de azóta letörölte magát onnan a fenn említett indokokkal, hogy veszélyes. Ti mit gondoltok erről?
(Azért ebbe a témába írtam ki a kérdést, mert nem számítástechnikai szempontból érdekel, hanem közösség stb. szempontból)
és mégis, mi lenne ebben veszélyes?
paranoia, hisztéria az egész
Ott már régen baj van, amikor valaki felrakja a telefonszámát. Nekem az meg a régi e-mailcímem. Egyébként meg a munkáltatók rákereshetnek becses személyedre, és ha vannak fenn piás, beállt képek, akkor gyanús, hogy nem fognak alkalmazni. (volt már ilyenre példa)
Rólam csak egy webkamerás kép van, és csak azok ismernek fel, akikkel az elmúlt négy-öt évben találkoztam, mert azóta nézek ki így. Az msn-cím megint nem probléma, egyrészt, mert fel se teszem, másrészt, mert már fél éve nem voltam fenn. Legfeljebb az, ha feltörik a jelszavadat, és a nevedben írogatnak. Anyukámnak feltörték myvipen. Már csak facebookon vagyunk fenn.
Nem veszélyes, ha módával kezeled.
Rólam van fent pár kép, de torzított, amiken csak azok ismernek fel, akik tényleg ismernek. Ennyi épp elég is. És azok sem részeg, stb. képek (pont a fentebb említett munkaügy miatt). Bemutatkozásnak, kedvenceknek nem kell írni semmit, vagy csak egy nagyon általános valamit. Aki meg a telefonszámát fölteszi és láthatóvá teszi mindenkinek az nem százas. Az szerintem nem gáz, ha kiírod melyik suliba jártál (jobb, mintha üres lenne az iskolás rész :)). A képeknek sem kell címet adni, mert abból könnyen lehet "napi bölcsesség".
Szerintem a legtöbb embernek azért ilyen kitárulkozós a profilja, mert nem arra használják a közösségi oldalt, amire való! Ismerősök bejelölésére kell használni szerintem, nem pedig ismerősök szerzésére. Ismerkedni élőben kell, nem a gép előtt (biztos van 1-2 kivételes eset de ebbe ne kössünk bele)! Azért raknak föl magukról ilyen szánalmas képeket, hogy lássák a többiek, hogy ő aztán milyen menő, milyen vagány (normális ember persze csak röhög ezen a nevetséges magamutogatáson). Aztán van egy réteg, amelyik meg társkeresőnek használja ezeket az oldalakat, erre megint csak azt tudom mondani, hogy szánalmas. Akkor miért nem regisztrál egy társkereső oldalra ami arra van kitalálva? Na mindegy.
De találkoztam már olyannal is, aki önmagát küldte be napisz.rra. A hányinger kerülget amikor látom az egyik lányismerősömet hogy felrakja myvipre a képet amin ül a wc-n letolt gatyával. Régebben elítéltem a napisz.rt és hasonló oldalakat, de most már azt mondom, jól teszik hogy az ilyen fogyatékosokat felrakják. Aki ilyen gyökér hülye az megérdemli...Régen szégyen volt felkerülni napisz.rra is, most meg önmagukat küldik be, státusszimbólum lett, az eszem megáll komolyan mondom. Pár kivételtől eltekintve, én ezért rühellem kapásból a mai tizenéveseket. Mondhattok akármit, mi azért annak idején ekkora gyökerek nem voltunk. Leégettük magunkat néha mi is, de nem direkt, és főleg nem büszkélkedtünk vele. Most meg attól menő egy tizenéves hogy felrakja a netre amint épp kakil.....SZÁNALMAS
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!